Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
-0°C

Cum s-a petrecut accidentul de la Gura Râului în care un copil de 11 ani și-a pierdut viața. Mărturiile primarului și ale directorului școlii

Cum s-a petrecut accidentul de la Gura Râului în care un copil de 11 ani și-a pierdut viața. Mărturiile primarului și ale directorului școlii

Curtea școlii în care Darius, băiatul de 11 ani din Gura Râului, care și-a pierdut viața duminică, 25 iulie, după ce a fost lovit de o mașină, în timp ce mergea cu trotineta electrică, este de fapt o curte comună cu cea a unei grădinițe și a unui centru cultural. Un spațiu din această curte este folosit ca și parcare de mulți șoferi. Acesta este motivul pentru care porțile nu sunt închise. Atât directorul școlii, prof. Dumitru Câmpean, cât și primarul comunei, Călin Gheorghe, au povestit pentru Turnul Sfatului despre ceea ce s-a întâmplat duminică.

O adevărată tragedie s-a produs duminică seara, în jurul orei 20.53, în Gura Râului. Darius, un copil de 11 ani, care mergea pe o trotinetă electrică, în curtea școlii din localitate, a fost lovit de o mașină condusă de un tânăr de 19 ani. Din păcate, în urma impactului, copilul și-a pierdut viața. Nici martorii și nici cadrele medicale ajunse la fața locului nu au mai putut face nimic pentru copil. Acesta a lăsat în urmă un frățior mai mic și doi părinți îndurerați. Cum a fost posibil ca un astfel de eveniment să se întâmple în curtea unei școli, explică prof. Dumitru Câmpean, directorul școlii. Acesta povestește că școala împarte o curte comună cu grădinița construită nouă și cu Centrul Cultural „Ioan Macrea” și are o porțiune destinată parcării mașinilor. Deși spațiile sunt separate cu un gard mobil, nu există o poartă.

„La ora 20.53 am fost sunat de o colegă de-a mea, o doamnă profesoară care locuiește lângă școală, să mă anunțe că s-a întâmplat un accident mortal. Întâmplător eram aproape, pentru că am avut un eveniment la biserică, aproape de locul accidentului. Am ajuns în câteva minute și într-adevăr, așa era. Există o străduță între biserică și școală care ajunge într-o curte ce este curtea Centrului Cultural „Ioan Macrea”. În acea curte, în dreapta, eu am separat spațiul școlii cu clasele I-IV cu un gard mobil, dar fără poartă și tot din curtea aceasta se merge și în spatele Centrului Cultural unde este grădinița nouă. Băiatul de 19 ani, care conducea mașina, a intrat pe acea străduță până în această curte a Centrului Cultural, care este cumva o curte comună, unde putem parca mașinile. Acolo parchează și cadrele didactice mașinile și riveranii parchează acolo, iar când sunt evenimente la Centrul Cultural, tot acolo se parchează. Această curte este despărțită de stradă printr-o poartă, dar, de obicei este deschisă, pentru că mai sunt evenimente. În spatele centrului cultural, la grădiniță avem program prelungit până târziu și mai vin părinți sau intră cadre didactice cu mașina până acolo, iar în ultima perioadă au fost multe repetiții pentru evenimentul de sâmbătă și duminică, Festivalul Bujorului. Deci, curtea este în general deschisă și intră și alți tineri și copii care se joacă așa cum a făcut și Darius, Dumnezeu să-l ierte, care a intrat cu trotineta electrică. Tot în curtea școlii a intrat cu mașina și acest tânăr de 19 ani. Fiind o străduță îngustă și nu este o străduță dreaptă, nu cred că a avut viteză, nu prea avea cum. Spațiul școlii vechi, cea cu clasele I-IV este separat de cimitir printr-un zid înalt de doi metri și ceva. Darius se juca în curtea școlii cu trotineta electrică și știți ce viteze pot avea aceste trotinete și practic a țâșnit în fața mașinii de după zid. Sincer, nu știu dacă era de evitat, Dumnezeu știe. Din păcate, șoferul nu a reușit să frâneze și asta a fost. Nimeni nu a mai putut face nimic, deși cei de la SMURD au făcut tot posibilul pentru Darius. Așa s-a întâmplat, eu am fost acolo, aproape și am rămas până târziu”, povestește prof. Dumitru Cîmpean.  

Locul în care s-a petrecut accidentul 

Directorul spune că-i cunoștea pe ambii băieți, fiindu-i amândoi elevi.

„I-am avut elevi și pe unul și pe altul. Cel mic tocmai terminase clasa a IV-a și urma să intre în clasa a V-a, iar celălalt a terminat acum câțiva ani, vă dați seama. Pe Darius o să-l înmormânteze mâine la ora 11.00. O adevărată tragedie. Din păcate cred că suntem victimele unui sistem. Adică vedeți ce se întâmplă peste tot. Tineri cu mașini puternice fac tot felul de lucruri, indiferent dacă suntem la țară sau la oraș se face gălăgie până târziu, poliția nu reușește să stopeze aceste lucruri, noi nu luăm atitudine când trebuie. Chiar când ieșim din biserică trec câte unii prin fața bisericii cu o viteză de te îngrozești. Nu știu, suntem într-o perioadă critică, sistemul nu s-a așezat cum trebuie, instituțiile statului nu funcționează ca să poată da exemple și așa se întâmplă tragedii”, mai spune directorul.

Primarul comunei: „Este o nenorocire ce s-a întâmplat acolo”

Primarul comunei, Călin Gheorghe vorbește și el, cu regret, despre incident, confirmând faptul că în curtea comună sunt locuri unde foarte mulți șoferi parchează și spune că întreaga comunitate este alături de familiile implicate.  

„Din ce știu eu, un copil de 11 ani se dădea cu trotineta electrică prin curtea școlii, iar un băiat care conducea o mașină a intrat în curte, iar copilul i-a apărut în față de după un zid. În curtea aceea este o parcare, pentru că este o curte mare, comună cu Centrul Cultural Ion Macrea și grădinița. Sunt multe mașini acolo, pentru că parchează oamenii și sunt și lemne depozitate de școală pentru perioada iernii. Sunt porți acolo, dar nu sunt închise. Este o nenorocire ce s-a întâmplat acolo. Ambele familii ale celor implicați sunt deosebite. Ne pare foarte rău. Întreaga comunitate s-a strâns să-i sprijine în aceste momente grele, se sprijină  reciproc”, spune primarul.

Localnicii spun că Darius era un copil bun și harnic

Oamenii din sat au  doar cuvinte la laudă și la adresa lui Darius și a șoferului implicat și consideră că totul a fost o tragedie pentru toți cei implicați.

„Darius era un copil activ, energic, foarte dezghețat și implicat. Chiar era un copil bun și harnic pentru vârsta lui. Își ajuta părinții în gospodărie, merge la dansuri, mergea la fotbal, ascultător și de multe ori își lua frățiorul mai mic de la grădiniță”, povestește o persoană care l-a cunoscut pe Darius.

Acesta îl cunoaște și pe șofer despre care spune că este un tânăr liniștit.

„Este un copil liniștit și cel care se afla la volan. Nu știu cum s-a putut întâmpla asta”, mai spune persoana.

Se fac cercetări în acest caz

În momentul de față, dosarul de ucidere din culpă întocmit de polițiști la fața locului a fost transmis către procurori care vor continua cercetările.

„La fața locului s-a deplasat o echipă complexă de polițiști, constatându-se, din primele cercetări faptul că în eveniment au fost implicate un autoturism (condus de un localnic în vârstă de 19 ani) și o trotinetă electrică, condusă de un minor, în vârstă de 11 ani. Conducătorul autoturismului a intrat în curtea unității de învățământ, moment în care a acroșat trotineta electrică condusă de minor”, spun polițiștii din cadrul IPJ Sibiu.

Citește și „Încă un accident mortal în județul Sibiu. Copil de 11 ani, lovit în curtea școlii de un șofer de 19 ani”

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

7 comentarii

Gigi kent

Acum 2 ani

Interesant articolul. Nici dl primar si nici dl director nu vad nici o problema ca au in sat o curte a scolii nedelimitata corespunzator fata de alte obiective… asta e… ceasul rau ca alti vinovati nu sunt.
Raspunde

Dani ocna

Acum 2 ani

minciuni,minciuni,minciuni
Raspunde

Brekner

Acum 2 ani

De ce nu apare comentariul cu masonii? Nu a fost ,,moderat "destul?
Raspunde

Profesor de gimnaziu

Acum 2 ani

Sincere condoleanțe părinților, familiei îndurerate și locuitorilor din Gura Râului în general! Opinez că în acest context, Festivalul Bujorului ar trebui amânat pentru 2022, din respect pentru memoria lui Darius și durerea părinților și a tuturor elevilor de la Școala Gimnazială Aurel Decei din comuna Gura Râului .
Raspunde

Traian B

Acum 2 ani

La 11 ani trotineta electrica, la 19 ani masina, altul la 25 de ani scoate pistolul fiindca ca a fost claxonat in trafic... si lista poate continua. Disolutia autioritatilor si democratie prost inteleasa. Si la cum merg lucrurile o sa fie si mai rau.
Raspunde

Gigi Kent

Acum 2 ani

Interesant articolul… nici dl. primar si nici dl. director nu li se pare ciudat faptul ca au o curte a scolii nedelimitata corespunzator de celelalte spatii. Asta e… ghinion pt copiii calcati de masini in curtea scolii
Raspunde

Profesor

Acum 2 ani

Nimeni nu pune punctul pe "i". In acea "parcare am inteles ca se fac drifturi cu mașini seara, acesta ar fi motivul real al "parcarilor" si exista si semn de interzis la intrarea pe stradă. Cred ca ar trebui inchisa acea poarta pt autoturisme...macar un loc sa aibe copiii pr joaca, parcurile lipsesc din păcate
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus