Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Imagini virale cu salvamontiștii sibieni și argeșeni după o intervenție de 18 ore: „Avem și noi eroii noștri”

Imagini virale cu salvamontiștii sibieni și argeșeni după o intervenție de 18 ore: „Avem și noi eroii noștri”

Trei fotografii postate pe pagina de facebook de Mariana Zaharia în care apar salvamontiștii sibieni și argeșeni epuizați după o intervenție de 18 ore au devenit virale pe internet. Imaginile îi arată pe salvamonțiști întinși pe iarbă, odihnindu-se după o intervenție complexă. 

„Salvamontistii argeseni si sibieni dupa o misiune de salvare ce a durat in jur de 18 ore. Avem si noi eroii nostri!” este descrierea care însoțește postarea. Până în acest moment, fotografiile au strâns aproape 300 de distribuiri și peste 300 de aprecieri. 

Dan Popescu, directorul Salvamont Sibiu, a povestit pentru Turnul Sfatului despre intervenția dificilă pe care colegii lui au avut-o.

„Această intervenție a însemnat pentru colegii mei multe ore de muncă, în condiții incerte. Este vorba despre intervenția pe care am avut-o noaptea trecută când o persoană a căzut din peretele Lespezi către Călțun și, din păcate a decedat, iar o altă persoană a rămas blocată pe perete fiind în viață. Primul apel pe care l-am primit spunea că avem o persoană căzută în abrupt, fără a avea alte detalii, de vârstă sau câte persoane ar fi fost în grupul respectiv. Pe drum am aflat că mai este o a doua persoană blocată în perete. Ulterior, ne-au venit și confirmările că o persoană este decedată și una este în viață. Colegii au mers, s-au cățărat în zona de traseu neomologat, nemarcat să-l recupereze pe cel rămas în viață. Au reușit să-l aducă la ora 2:40 în refugiul Călțun care era aproape și s-au adăpostit acolo până dimineața când au așteptat elicopterul pentru a-l duce în siguranță la baza muntelui. Au urcat apoi să recupereze și persoana care și-a pierdut viața și după care a ajuns un al doilea elicopter”, spune Dan Popescu, director Salvamont Sibiu.

Citește și „Cum s-a desfășurat intervenția la peretele Lespezi. Un bărbat a murit, altul a rămas prins în perete”

Sursa foto salvamontiști odihnindu-se: Facebook Maria Zaharia

Acesta a precizat că fotografiile în care apar colegii săi care se odihnesc au fost făcute la Lacul Călțun, cel mai probabil în timp ce așteptau cel de-al doilea elicopter.

„Imaginile cu colegii mei care se odihnesc pe munte sunt făcute la Lacul Călțun, în apropierea refugiului, cel mai probabil erau în așteptarea celui de-al doilea elicopter. La acțiune au luat parte șase salvamontiști sibieni, patru dintre ei au fost de la Baza de Salvare Bâlea Lac și doi de la Baza Negoiu. De la Argeș au fost cinci salvamontiști, în total fiind 11 salvatori”, mai spune Dan Popescu.

Intervenția salvamontiștilor a însumat aproximativ 18 ore, aceștia intervenind în noaptea de 11 august cu plecare din bază la ora 23.00 și finalizând astăzi, 12 august, la ora 16.20.  

 

Sursa Foto: Salvamont Sibiu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

4 comentarii

Cristian Sibian

Acum 2 ani

Tot respectul pt efortul lor fantastic.Oameni dedicati care merita tot respectul nostru. Ar trebui ca sa invatam(ca in alte multe domenii) de la straini ca un om care se catara pe astfel de trasee are si o asigurare medicala,de risc,etc (de.ex.pt plata acestor minunati salvamontisti), alfel ramane falit. Tara? Elvetia. Noi facem tot posibilul sa ne batem joc de ei cu telefoane false,etc,etc,sa continuam sa merem in pantofi de sport pe munte..... Si-a pus vreunul problema care este costul total al opratiunii? Al echipamentelor cu care sunt dotati salvatorii???? Si cine il suporta?
Raspunde

Obligativitate asigurari!!!

Acum 2 ani

Noi. “Fraierii” care nu suntem cool ci osteniti. “Comozii” care mergem rar in aventuri ca sa avem timp si bani sa ne pregatim si sa ne asiguram. Cei care nu ne tragem de bracinar cu salvamontistii ci ii respectam suficient incat sa nu-i sunam noaptea si sa-i punem in pericol.
Raspunde

Canaris

Acum 2 ani

Respect pentru tot ce fac!
Raspunde

Cetatean

Acum 2 ani

Cine deconteaza, financiar vorbind, ptr tot felul de inconstienti!???? Le ia cineva banii? Elicoptere , interventii, spitalizari, Tractari de masini, atvuri, aventurieri ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus