Joi,
19.09.2024
Innorat
Acum
14°C

Primăria organizează consultare publică pentru amplasarea statuii lui Brukenthal în Piața Mare

Primăria organizează consultare publică pentru amplasarea statuii lui Brukenthal în Piața Mare

Administrația municipiului a lansat o procedură de consultare publică pe marginea documentației urbanistice elaborată pentru amplasarea statuii înaltă de trei metri care îl va reprezenta pe baronul Samuel von Brukenthal.

”Accesul în Piața Mare dinspre strada Samuel von Brukenthal nu este obturat de amplasarea statuii. Aceasta va fi amplasată la 8,75 m distanță față de clădirea Muzeului Național Brukenthal și 18,70 m distanță față de clădirea Primăriei municipiului Sibiu”, se arată în planul urbanistic de detaliu elaborat de Arhimus SRL, la comanda Primăriei.

Statuia realizată din bronz va avea o înălțime de trei metri și va fi amplasată pe un soclu pătrat din andezit gri cu o înălțime de 60 de cm și laturile de câte 1,6 metri, peste care statuia va fi așezată având o bază din bronz cu o înălțime de 10 cm. ”Iluminatul nocturn al statuii se va realiza prin extinderea instalației existente în Piața Mare. Statuia va fi orientată cu fața spre centrul Pieței Mari”.

”Așezarea statuii baronului Brukenthal în centrul istoric al Sibiului este o provocare artistică de importanță majoră. Responsabilitatea artistică este uriașă, fiind vorba de un spațiu istoric consacrat cu renume la nivel internațional. Ca răspuns la această provocare, modelarea figurii baronului Brukenthal se înscrie în stilul realist, punând accent pe elemente care parafrazează stilul baroc. Detalii, ca tensiunea între simetria plastică a costumului – ordinul Sf. Ștefan – și liniile de forță ale contrapostului sau mișcarea capului spre dreapta, privirea rămânând pe axa frontală, au un caracter accentuat baroc”, documentația urbanistică elaborată pentru statuia lui Brukhental

Sibienii sunt invitați să își transmită eventualele sugestii sau observații până cel mai târziu pe 26 august 2021, în scris, folosind adresa de e-mail [email protected].

Amplasarea statuii lui Samuel von Brukenthal este o inițiativă a Muzeului Brukenthal, în anul în care se împlinesc 300 de ani de la nașterea baronului.

Consultă aici Planul urbanistic de detaliu

Plan de situație propusă

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 2515

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

13 comentarii

Razvin

Acum 3 ani

De ce nu i punem si pe Horia Closca si Crisan? "cine nu are memoria istoriei risca sa o repete" În vara anului 1784 s-a dispus de către împăratul Iosif al II-lea o conscripție militară, în cadrul regimentelor de graniță; cei înrolați urmau să primească arme și să nu mai facă slujbe iobăgești, iar pământurile și casele pe care le aveau în folosință vor deveni ale lor. Numărul celor care doreau să se înscrie a depășit însă cu mult așteptările autorităților. Conscripția a fost anulată de guvernatorul Transilvaniei Samuel von Brukenthal, sub presiunea nobililor maghiari care își simțeau amenințate privilegiile de clasă, ceea ce i-a nemulțumit și mai mult pe țărani
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Mihaly

Acum 3 ani

ai vb si tu...
Raspunde

Cristian Sibian

Acum 3 ani

Istoria vorbeste,iti arata,ca sa nu mai faci greseli. Total de acord cu Razvin. Intrebarea era daca se face un mic podium ca la Alba iulia,imbogatit cu roti de zdrobit oase. Ca sa respectam istoria locului unde a participat nobilul asta saxon. E incredibil cum cineva asuprit ii face statuie asupritorului si are si aplaudaci hermannstadhieni vehementi... Si apropos,daca saxonul a spus expres ca nu nu vrea statuie in TESTAMENTUL LUI,voi,promotorii,de ce tineti neaparat sa ii faceti?
Raspunde

Ombl

Acum 3 ani

stai linistit ca nu mai e mult pana ne trag astia pe roata pentru ce am scris aici! E tarziu pentru citate, istoria se repeta deja.
Raspunde

Birtu

Acum 3 ani

Cred ca cel mai bine ar trebui amplasat in curtea casei lui turcana ca sa-i poata ura ´La Multi Ani! ´ de fiecare data cind il vede.
Raspunde

BON

Acum 3 ani

După părerea mea este foarte bine ales locul, dar aştept să apară şi statuia lui Ioan Nepomuk, pe locul pe care a fost odată, înainte de a o scoate de acolo de către comunişti. Super!
Raspunde

C. Tățean

Acum 3 ani

Mai bine ați reface în totalitate spațiul verde în Piața Mare, decât statui. E tot mai mare nevoia de verdeață, cu încălzirea de acum a vremii. Arăta mult mai bine Piața Mare. Iar dacă-i faceți statuie lui Brukenthal, comandați una și pentru Raluca Turcan, să o ia la pensie și să o ducă la Botoșani. Sau mai bine statuie pentru Raluca la Sibiu și pentru Brukenthal la Botoșani ?
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 3 ani

''Așezarea statuii baronului Brukenthal în centrul istoric al Sibiului este o provocare artistică de importanță majoră...'' NU ! Este o obraznicie majora !Rog forward la [email protected] .
Raspunde

Andrei

Acum 3 ani

Mai sunt oameni care gandesc normal. Imi era teama ca s-au sobit si idobitocit atat de tare Sibienii, incat nu mai stiu ca sunt Sibieni nu hermannstanteni. Bine fratilor! Felicitari Razvin, Cristian Sibiu, Birtu. Inca mai avem coloana vertebrala. Despre "hotararea" amplasarii, este inca o dovada ca suntem sub ocupatie. Si Sibiul dar si Romania. Conducatorii nu ne reprezinta. Hotararile lor sunt pentru straini, nu pentru romani, asa cum au fost pe vremea lui Brukental. Dar este si o ocazie pentru noi sa il scuipam de cate ori trecem pe langa maritul pietroi din piata mare. Cine stie, odat si odata vor veni vremuri mai bune si il vom putea da jos si ingropa. Cand vom avea o statuie a lui Catu? Imortalizat beat la volan?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Mihai

Acum 3 ani

Felicitari Muzeului și celor 3 susținători, Boromir,Rotary și Lions. Asa cum la cluj exista statuia lui Matei Corvin cred ca la Sibiu Statuia lui Brukenthal va fi cea mai frumoasa realizare a unui monument.
Raspunde

Daniel

Acum 3 ani

Muzeul, Boromir, Lions, Rotary: nu aranjați pentru amplasarea unei statui a lui Horea? Dar nu lângă Brukenthal ca să nu pară că-i cu rea intenție. În centrul Vienei, că a fost Horea de vreo patru ori acolo, cu jalbe la Împăratul pentru necăjiții de români... Poate austriecii ar face și ei un minim gest de reparație istorică...
Raspunde

Satanael

Acum 3 ani

Primaria e construita la 1895, in Jugendstil, cu elemente eclectice, printre care si unele de inspiratie baroca. Nicidecum nu este o constructie baroca, precum e Palatul Bukenthal, ridicat la 1777-1784. Mai invatati carte, voi cei de la Arhemus, abonatii la robinetul de bani publici!
Raspunde

KRAMNIK

Acum 3 ani

DUMITRU CHISELITA - TRIBUNA. Super-mândrii aceştia de "moştenirea culturală a BaronuluI" care-şi porcăie naţia din care fac parte se pare că nu au idee că Samuel von Brukenthal, dincolo de faptul că era slujbaş imperial, deci austriac, nu a uitat că este sas transilvănean. Nu şi-a uitat etnia, nu s-a dat "austriac" şi a luptat pentru drepturile co-etnicilor săi. Şi de aceea, neavând moştenitori, şi-a lăsat după moarte, colecţia şi ulterior averea comunităţii. Mai exact, colecţiile sunt oferite testamentar, Gimnaziului Evanghelic, iar averea şi palatul din Piaţa Mare îi revin nepotului Johann Michael Joseph von Brukenthal. Dar moştenirea lui Brukenthal este şi ea interpretată ciudat spre comod.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus