Vineri,
28.01.2022
Ninsori Usoare
Acum
-2°C

UTIL - Cum pot cei peste 40 de ani sa facă analize gratuite, chiar dacă clinicile nu mai au fonduri

UTIL - Cum pot cei peste 40 de ani sa facă analize gratuite, chiar dacă clinicile nu mai au fonduri

Potrivit medicului Mihaela Galiș, directorul interimar al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Sibiu, din 26 iulie, medicii de familie au primit formularele de trimitere care să le permită asiguraților asimptomatici de 40 de ani și peste să-și facă un set de analize preventive, chiar dacă unitățile medicale au epuizat fondul din valoarea de contract încheiat cu casa. De asemenea, toți furnizorii care au contrat cu CJAS au fost înștiințați și nu pot refuza programările cerute de asigurați. Cu alte cuvinte, cei încadrați în noile reglemetări făcute printr-un ordin comun al ministrului sănătății și președintelui CNAS, nu vor mai auzi la telefon, atunci când sună pentru o programare la analize: „Ne pare rău, nu mai avem fonduri. Mai sunați pe la sfârșitul lunii”.

Prevenția reprezintă o componentă extrem de importantă a sistemului de sănătate, spun specialiștii. Prevenirea îmbolnăvirilor și depistarea unor afecțiuni în faze incipiente, mai ușor de tratat, aduce beneficii majore, pacienții având șanse mai mari de recuperare, iar costurile mai reduse.

În acest sens a apărut Ordinul ministrului sănătății și Președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr.1068/2021 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare în anul 2021 a Hotărârii Guvernului nr. 696/2021 pentru aprobarea pachetelor de servicii și a Contractului-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale, tehnologiilor și dispozitivelor asistive în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2021 – 2022. Orinul a intrat în vigoare din 1 iulie 2021.

Din toate reglementările acestui ordin, o noutate importantă vine pe partea de prevenție, unde persoanele asimptomatice cu vârsta de peste 40 de ani își pot face pachetul de analize la orice clinică sau spital care lucrează în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, chiar dacă fondurile acordate pe luna în curs s-au epuizat, acestea urmând a fi decontate de casă la finalul lunii. Principalul beneficiu este acela că pacienții peste 40 de ani și asimptomatici care doresc să-și facă analize pe linia de prevenție nu vor mai auzi la  telefon „Ne pare rău, s-au terminat fondurile, vă rog să reveniți la finalul lunii”. În schimb, aceștia vor putea fi programați pe luna în curs, clinica sau spitalul fiind obligați prin ordin de ministru să le facă analizele cu fonduri ce vor fi decontate la finalul lunii.

Ce trebuie să știe asigurații

Este important de știu că reglementările ordinului de ministru face referire la asigurații adulți, cu vârsta de 40 de ani și peste, asimptomatici, care primesc de la medicul de familie trimitere pentru consultații preventive de evaluare a riscului individul. Persoanele care au o afecțiune și sunt trimiși către medici specialiști nu se încadrează la această categorie.

Pachetul de prevenție cuprinde maxim trei consultații ce pot fi acordate într-un interval de maxim șase luni consecutive. Pachetul de prevenție se acordă anual.

În cadrul consultațiilor preventive asigurații asimptomatici beneficiază și de investigații paraclinice (analize de laborator).

Numărul acestor investigații este limitat.

Aceste analize se fac pe baza biletului de trimitere distinct, eliberat de medicul de familie.

Biletul de trimitere dat de medicul de familie are o valabilitate de 90 de zile.

Analizele pot fi făcute o singură dată pe an.

Cele șapte investigații care pot fi recomandate persoanelor de peste 40

Hemoleucogramă completă

VSH (viteza de sedimentare a hematiilor)

Gliemie

Colesterol seric total

LDL colesterol

Creatinină serică

PSA (antigenul specific prostatic) la bărbați

TSH (hormonul de stimulare tiroidiană) și FT4 (tiroxina liberă) la femei

Ce trebuie să știe clinicile și spitalele cu laboratoare

Orice clinică sau unitate spitalicească ce prelucrează analize de laborator sub contract cu Casa de Asigurări de Sănătate nu poate refuza o programare, chiar dacă fondul acordat de CJAS, pe luna în curs a fost epuizat.

Dacă se refuză o programare pe motive legate de valoarea de contract, instituția respectivă va fi sancționată pentru nerespectarea obligațiilor.

„Laboratoarele au fost informate. Am avut o adresă primită de la CNAS pe care am redirecționat-o laboratoarelor în acest sens. Nu au voie să refuze aceste investigații din motive legate de valoarea de contract. Dacă sunt alte motive pentru care refuză, cum ar fi o capacitate depășită, atunci este altceva. Dar dacă vor fi situații în care vor refuza din motive legate de valoarea de contract se vor impune sancțiuni contractuale care sunt prevăzute pentru nerespectarea obligațiilor, în funcție de abatere. Am vrea ca oricine se confruntă cu o astfel de situație să ne semnaleze punctual pentru a lua atitudine”, spune  Dr. Mihaela Galiș, directorul interimar al CJAS Sibiu.

Ce trebuie să știe medicii de familie

Biletul de trimitere pentru aceste investigații se întocmește distinct cu completarea corespunzătoare a câmpului de prevenție.

Este forte important ca formularul să fie completat corespunzător și corect pentru ca asigurații să beneficieze de aceste analize.

Formularul de bilet de trimitere pentru analizele recomandate în cadrul investigațiilor preventive este prevăzut în anexa 1f din ordinul ministrului și al Președintelui CNAS.

În cazul acestor analize medicii de familie vor trece codul 999 ca și cod de diagnostic, iar în căsuța notată „PREV” se va nota cifra 5 pentru persoanele asimptomatice cu vârsta de 40 de ani și peste.

Formularele de trimitere se achiziționează de la  CJAS Sibiu.

În luna iulie nu au fost raportate analize făcute în noile condiții

În Sibiu, aplicarea reglementărilor cu privire la analizele asiguraților de peste 40 de ani nu a mers ca pe roate. Deși acestea trebuiau puse în practică începând cu data de 1 iulie, medicii de familie nu au primit formularele de trimitere, decât după data de 26 iulie. Astfel, în luna iulie nu au fost raportate către CJAS analize făcute în astfel de condiții.

„În luna iulie nu au fost raportate de furnizori astfel de investigații pe pachetul de prevenție de peste 40 de ani. Posibil și din cauză că biletele de trimitere pentru aceste investigații au fost primite în data de 26 iulie. Acum, medicii de familie au început să le achiziționeze. Până în prezent s-au vândut 36 de topuri. Majoritatea și-au luat cel puțin un top de formulare”, mai spune Dr. Mihaela Galiș.

Pe te altă parte, furnizorii sunt pregătiți și spun că noile reglementări nu le încurcă programările.

Potrivit reprezentanților Spitalului TBC din Sibiu situația reglementarilor ordinului de ministru cu privire la investigațiile făcute de asigurați după ce fondul dat de CJAS a fost terminat, au fost discutate deja și se pun în aplicare. Programările pentru pachetul de analize preventive al persoanelor de peste 40 de ani se vor face și după data la care fondurile pe luna în curs se termină, urmând a fi decontate de CJAS.  

De asemenea, reprezentanții Polisano spun că sunt informați și pregătiți pentru aceste investigații

„La noi în clinică știu oamenii de aceste investigații, au fost informați. Noi biletele de trimitere normale în limita fondurilor existente le programăm normal, după care facem programări și pentru celelalte bilete de trimitere pe prevenție. La final de lună vom trimite spre decontare doar biletele care au scris PREV 5, care sunt pacienții peste 40 de ani. Nu este o măsură care să ne încurce. Pentru noi, practic, nu s-a modificat nimic”, spun reprezentanții clinicii Polisano.  

La fiecare final de lună CJAS Sibiu va deconta furnizorilor de servicii medicale investigațiile recomandate de medicul de familie în cadrul consultațiilor de prevenție efectuate asiguraților din lista proprie cu vârsta de peste 40 de ani, acordate de aceștia peste valoare a de contract. Sumele vor fi suplimentate prin acte adiționale, după încheierea lunii în care acestea au fost acordate, în baza documentelor care justifică acordarea investigațiilor acordate de medicul de familie.

Sursa foto: Arhiva TS

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus