Joi,
29.09.2022
Innorat
Acum
9°C

Radu Szekely, secretar de stat în Ministerul Educației: Peste rata de 2 la mie, în locul orelor de educație fizică elevii vor face alte activități

Radu Szekely, secretar de stat în Ministerul Educației: Peste rata de 2 la mie, în locul orelor de educație fizică elevii vor face alte activități

Secretarul de stat din Ministerul Educației, Radu Szekely a declarat la Radio România Actualități că școlile sunt pregătite să înceapă anul școlar. Oficialul a mai spus că, peste rata de infectare de 2 la mie, orele de educație fizică și sport din școli se vor face în exterior, dar dacă va fi frig și acestea nu se pot desfășura, elevii vor face alte activități în timpul acelor ore, cum ar fi „educație pentru sănătate”, scriu cei de la Edupedu.

„Școlile sunt pregătite să înceapă. Din punct de vedere al măsurilor sanitare, există deja practica anului trecut, anului precedent, directorii și profesorii știu ce au de făcut. Elevii cred că, din nou, își amintesc ce au de făcut în ceea ce privește regulile de protecție sanitară. Din punctul acesta de vedere școlile sunt pregătite. La fel, din punct de vedere al accesului la tehnologie școlile sunt mult mai pregătite acum decât cu un an în urmă, suntem mai pregătiți, s-au distribuit mult mai multe echipamente pentru conectarea online, majoritatea elevilor le-au putut păstra și pe perioada vacanței de vară, așa cum trebuia să se întâmple de fapt. Din motive de neînțelegere, unii directori au solicitat elevilor să le lase la școală pe perioada vacanței, ceea ce nu a fost corect.

La fel, colegii noștri profesori cred că au făcut un salt spectaculos în ceea ce privește pedagogia digitală în ultimul an și jumătate și sunt acum mult mai pregătiți. Au o rutină în folosirea resurselor educaționale deschise în mediul online pentru a-i sprijini pe elevi în procesul de învățare. Cred că din toate punctele acestea de vedere suntem mult mai pregătiți decât acum un an. Practica, experiența anului trecut cred că s-ar vedea în felul în care anul acesta va începe mult mai bine și cu o doză mult mai mare de normalitate, adusă atât de prezența fizică, cât și de faptul că ne așteptăm. Știm cum vom lucra și nu mai este un element de noutate atât de mare”, a spus Szekely, citat de Edupedu.

Autoritățile se mai gândesc dacă elevii vor purta măști textile sau medicale

Secretarul de stat a explicat faptul că, deși în primă fază anunțul oficial a fost că se vor purta doar măști medicale, s-ar putea reveni asupra deciziei pentru clasele primare. Acesta este de părere că sunt mai indicate măștile textile pentru copii, acestea fiind adesea imprimate cu desene sau colorate și ușor de acceptat de elevi. Cu toate acestea subliniază faptul că, deși s-a dovedit că și măștile textile protejează împotriva infectării cu virusul SARS CoV-2, spălate și refolosite își pierd din eficacitate. Zilele acestea se va lua o decizie în acest sens.

De asemenea, Szekely a spus că orele de sport vor fi înlocuite cu ore de educație pentru sănătate, cel mai probabil, după ce acestea nu vor mai putea fi susținute în aer liber din cauza frigului, peste rata de infectare de 2 la mie.

„Ca element de noutate clar, în ordinul comun, este exceptarea de la purtarea măștilor a elevilor din învățământul special, care oricum sunt în grupe mici în general 6-12 elevi maximum, și au dificultăți în a purta măști datorită diverselor sindroame pe care le au, și la orele de educație fizică și sport desfășurate în interior până la rata de 2 la mie la nivelul localității. Nu va mai fi obligatorie purtarea măștii. După depășirea acestei rate de infectare, orele de educație fizică nu se mai desfășoară în interior, ci doar în exterior, tot fără mască.

Medici și specialiști au spus că efortul făcut cu mască nu este unul sănătos, ci dimpotrivă și atunci, mai degrabă renunțăm la măști și facem educație fizică afară, atât cât este posibil. Când frigul o să vină vom avea alte tipuri de activități la interior, dar nu de educație fizică și sport ci, poate, de educație pentru sănătate”, a mai spus secretarul de stat.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

Munteanu

Acum 1 an

Mai du-te, ma, cu ideile tale!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus