Vineri,
24.09.2021
Parțial Noros
Acum
16°C

Asta ne-a mai trebuit

Parcă am fi blestemați. De treizeci de ani nu găsim o formulă viabilă și eficientă de guvernare. Iată, cei de dreapta, în care s-a investit atâta speranță, după numai un an și ceva, deraiază lamentabil. În cine să mai aibă omul încredere?

Așa șubrezită cum este starea în care s-a ajuns, totuși, trebuie găsită o soluție cât mai grabnică de revenire la linia de plutire. Sunt de luat în calcul mai multe variante.

Prima: menținerea actualului guvern  PNL,USRPLUS, UDMR, cu revenirea în post a ministrului justiției și garanții ferme de respectare a grilei politice guvernamentale, cu o cooperare strânsă și colegială în adoptarea deciziilor și respectarea scrupuloasă a reformelor agreate în programul de guvernare.

A doua: Menținerea actualei coaliții la guvernare cu un alt prim ministru.

A treia:  demiterea actualului guvern prin moțiune de cenzură și

a). formarea unui guvern majoritar PSD-USRPLUS-AUR sau

b). formarea unui guvern de uniune națională sau un guvern susținut majoritar de cele două partide principale PNL-PSD.

Cu un deosebit simț al răspunderii pe care-l reclamă situația, oricare dintre cele patru variante poate fi fezabilă. Nu-i de-a joaca. România nu-și mai poate permite „luxul” luptei sterile între partide sau între politicieni, de dragul vanității, de dragul intereselor de putere. Deși mai tineri în politică, garnitura actualilor politicieni trebuie să accepte și să respecte unica valoare de esență : INTERESUL ȚĂRII. Orice interese, de partid, personale, de poziție politică sau de altă natură trebuie, cu maturitate și chibzuință subsumate INTERESULUI NAȚIONAL.

Având în vedere acest fundamental deziderat al momentului, cred că partidelor cărora electoratul le-a acordat cea mai mare încredere, respectiv PSD și PNL, au obligația să-și asume răspunderea ieșirii din criză prin articularea unei guvernări comune. Mi se va reproșa probabil, cum poți gândi așa ceva? Ei bine, în anul de grație 2021, pot. Odată pentru că  momentul, indiferent de gândirea sau orientarea politică, ne impune responsabilitate în calitate de români și numai în ordine subsecventă ca politicieni. A doua oară, pentru că lumea însăși este încercată de grave tensiuni și instabilități, situație în care România trebuie să-și regăsească echilibrul și puterea de a face față situației, iar nu să-și piardă timpul cu vanități și orgolii politice. Destulă încrâncenare prostească de treizeci de ani încoace.

M-am oprit la formula PNL-PSD deoarece mi se pare cea mai rațională. Un guvern axat pe actuala coaliție, cu sau fără Cîțu la timonă, nu are mai multe șanse decât până acum. PNL și USRPLUS sunt în permanentă luptă pe electoratul de dreapta. La rândul său, UDMR urmărește propriile scopuri, se opune reformelor strict necesare cum ar fi alegerea primarilor în două tururi de scrutin sau desființarea SIIJ. S-a văzut. Contrarietatea de interese domină buna judecată. Această dreaptă dezamăgește întocmai ca și cea din 1997.

O formulă de mixtură de tipul PSD-USRPLUS-AUR greu s-ar putea ridica la înălțimea responsabilităților. Guvernarea pe sentimente, inclusiv populiste sau naționaliste, nu poate avea șanse de izbândă într-o lume a necesităților pragmatice.

Se va zice de îndată, cum să împaci stânga cu dreapta? Voi răspunde că se poate. Exemplul ni-l oferă două țări realiste politic, respectiv Statele Unite și Germania. Ambele se ciondănesc în campaniile electorale dar apoi, guvernarea o sprijinesc în comun. Exemplul mai apropiat de situația noastră ni-l oferă Germania. Luptă acerbă în campanii între creștin-democrați și social-democrați, dar apoi, cooperare la guvernare, cu o majoritate consistentă, care permite adoptarea unor măsuri raționale, practice și eficiente.

Așa s-ar putea și la noi. De comun acord să structureze un program de guvernare echilibrat, care să țină seamă de necesități, inclusiv cele sociale, dar care să asigure o dezvoltare economică aptă să le susțină. Destul cu batjocura. De râsul lumii ca o țară cu resursele economice pe care le are România să trăiască numai din împrumuturi și pe împrumuturi să pluseze necontenit consumul.

Se poate deci elabora un program care, odată convenit și acceptat, să fie respectat, într-o guvernare de succes, pe o majoritate consistentă. Ar avea de câștigat ambele partide dar, cu deosebire, ar avea de câștigat țara.

Nu încape îndoială că forțe interne și externe n-ar vedea cu ochi buni un astfel de aranjament politic. Emisiuni de tipul celor de la Antena 3 sau România TV, cărora mai nou pare că li se asociază și Libertatea Tv., lasă impresia unor manipulări grosolane care stimulează cearta și gâlceava. Ele dezbină, în loc să  stimuleze cooperarea.

Iluzii deșarte se va zice. Răspund: greu, dar nu imposibil. Oricum, dacă nici în acest caz nu se realizează o apropiere, o solidară responsabilitate între români, viitorul va fi tot mai sumbru.

Vizualizari: 2684

Comentarii

8 comentarii

Patri

Acum 2 săptămâni

tovarasu pntcd mai ai cielo albastru sb 02 dep luat pe banii nostrii(cu 3000 usd)pe vremea aia cind costa aprox 10000(zece mii)USD fost deputat,fost min de interne
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Radu

Acum 2 săptămâni

Ce sa facem, nu au platit cas la fisc de pandemie au luat medicamente nemuncite gratis...deh croitoria...vase gaurite...i-a prins doctorii la numar, sanatosi in programul national de diabet.Au trimis rezervistii nemti.Sa le ia banii din banca totul la sigur informatizat de unde nu stiu ca este nedrept, ca nu spune ca este adulterini, violatori?...Floroi...outsider...scene in diretto tv la EXPORT marfuri sirieni.

Raspunde

Magda

Acum 2 săptămâni

Deci o luam mai incet ,, impedimente catolice vesminte,, intrebam popa catolic ce obiecte vestimentare corespund BISERICII de unde nelinistea in haine de arta sa avem un picur de seva de liniste in vene, ex]fusta rochia pantalonii uniforma brasoveana bereta basma pulover sau banta groasa de VERA gestionara=liniste=pangar cu vesminte bisericesti de vanzare tagma sociala=linistea in vene.
Raspunde

B.Utoru

Acum 2 săptămâni

Pe vremea CDR-ului au apărut primele disfuncționalități cauzate de un conglomerat de guvernare eterogen. Atunci a fost o soluție bolnavă, dar asta de-acum este letală.
Raspunde

B.Uturica la Patri.

Acum 2 săptămâni

Da, chiaburi cu masini, haine in LEASING inchiriate, Casa de Amanet..Brasov.
Raspunde

Lili P.

Acum 1 săptămână

Din PIATA de MASINI HIPODROM TG.Mures, nu Talmaciu -Turnu Rosu.Agnita.
Raspunde

Lili P.

Acum 1 săptămână

Splaiul Independentei Agnita.Hipodrom.
Raspunde

Lili P.

Acum 1 săptămână

Sed Lex.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus