Miercuri,
26.01.2022
Innorat
Acum
-6°C

FOTO – Imagini suprarealiste în centrul Sibiului: Străzile Mitropoliei, Centumvririlor și Odobescu fără mașini

FOTO – Imagini suprarealiste în centrul Sibiului: Străzile Mitropoliei, Centumvririlor și Odobescu fără mașini

Obișnuiți să circulăm pe Mitropoliei cu 10 km/h și cu ochii în căutarea unui loc de parcare liber, să poți vedea strada în toată splendoarea ei, arhitectura clădirilor și atmosfera relaxată pare suprarealist.

Astăzi a început în centrul istoric al Sibiului ”Săptămâna europeană a mobilității”, un proiect al Primăriei Sibiu care presupune, printre multe altele, și închiderea a șapte străzi din zona centrală. Scopul este ”să-i convingă sibienii să renunțe la deplasarea prin oraș cu mașina personală”.

Până să-i convingă să renunțe la mașină, însă, pare foarte greu să-i convingi pe sibieni să meargă pe carosabil. Creierul nostru știe că trebuie să ne protejeze, așa se face că deși strada era astăzi complet goală și traficul blocat în capete, toată lumea mergea pe trotuare și traversa numai pe la trecerile de pietoni.

Schimbarea este enormă și se simte instant. Față de momentele în care încerci să te strecori doi oameni printre mașină și clădire, acum simți că poți respira. Altfel cade lumina pe ”Casa cu cariatide” sau pe Catedrala Ortodoxă când nu este nicio mașină în zare. În aer plutește stare de liniște. Acest sentiment se amplifică pe strada Centumvririlor, care absolut întotdeauna este supraaglomerată. Rareori ai ocazia să înțelegi de ce i se spunea odată ”Spinarea câinelui” așa cum se întâmplă zilele acestea.

Ce spun oamenii?

În general, sibienii și turiștii care treceau astăzi pe strada Mitropoliei simțeau atmosfera relaxată, ritmul pietonal, însă nu toți sunt încântați de lipsa mașinilor.

”Pentru pietoni este super, poți să te plimbi în voie, dar nu vrei să știi unde am lăsat mașina și cât am umblat până să ajung aici. Eu fac naveta și depind de mașină”, spune o doamnă grăbită.

”Ca pieton mi se pare minunat, nu credeam că poate fi atât de liniștită această stradă. Însă nu știu dacă nu deranjează prea tare traficul, înainte să ajung aici am văzut că toți șoferii circulau bară la bară pe străzile din vecinătate”, ne-a spus un domn mai în vârstă.

Un tânăr turist crede că ideea ar trebui implementată mai des, pe modelul Bucureștiului. ”Cred că ar avea mai mare impactul dacă s-ar închide aceste străzi centrale în fiecare week-end, sau măcar un week-end pe lună. Altfel, cum să nu-ți placă să te plimbi pe stradă goală, fără nicio mașină, printre clădiri atât de vechi și frumoase?”.

Realitatea este că tot traficul care într-o zi obișnuită tranzita traseul Mitropoliei – Odobescu s-a mutat astăzi pe strada Turnului, Faurului, Ocnei și pe Teclu, unde s-a circulat adesea bară la bară.

Ce străzi se închid

Timp de trei zile (de vineri, 17 septembrie, până duminică, 19 septembrie, inclusiv) vor fi închise mașinilor străzile Mitropoliei, Cetății, Arhivelor și Piața Schiller, Centumvirilor și Alexandru Odobescu (până la intersecția cu Konrad Haas).

Cea de-a șaptea stradă care va fi închisă circulației este Avram Iancu, dar asta doar în cursul zilei de sâmbătă, 18 septembrie, și doar pe porțiunea dintre Piața Mare și intersecția cu strada General Magheru (porțiune care este și propusă ca, în viitor, să devină pietonală).

Piața Mică va fi, de asemenea, interzisă accesului auto la finele acestei săptămâni.

Lista completă a activităților propuse pentru Săptămâna mobilității poate fi consultată aici. Fotografii de Silvana Armat.

Vizualizari: 14322

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

10 comentarii

Andrei

Acum 4 luni

Pai pe porțiunea de care vorbești, e de fapt toată strada....
Raspunde

Gigi contra

Acum 4 luni

Imaginea ar fi chiar suprarealista daca de-o parte a strazii s-ar insira trotinetele Lime si de cealalta, Bolt sau cum le-o zice...
Raspunde

Xxx

Acum 4 luni

In săptămâna mobilității se închide traficul!!! Ce sa mai zicem??? Măcar să i fii spus săptămâna imobilitatii!
Raspunde

Elzorab

Acum 4 luni

Frumos de tras in chip.....asta asa ca sa aratam ca ne pasă....dar de fapt Nu ne/le pasa. Daca acestei primării i-ar pasa ar face parcari unde sa-ti lasi masina ca sa eliberezi strazile . Cate parcari s-au facut? Niciuna. Asa ca au mai bifat o casuta la agenda verde a orasului ca sa dea bine dar defapt nu rezolva nimic. Nu avem sanse să iesim din acest impas, sa nu zic altceva, cu actuala conducere a orașului.
Raspunde

Ca

Acum 4 luni

Dar locuitorii din zona unde își vor parca mașinile?
Raspunde

Mo bill

Acum 4 luni

Chinezii trec la mașini noi la biciclete
Raspunde

Zacuscă

Acum 4 luni

Se ajunge asa, incet incet la vremurile alea cand doar "domnii" se plimbau cu masina... plebea cu bicicleta, trotineta sau pe jos...sau, inghesuiti in autobuzele turcesti, cumparate de Astrid, cu care ea n-ar circula nici picata cu ceara. Ea e o doamna, umbla doar cu masini germane... nu cu biciclete, trotinete sau alte vehicule pentru gandaci.
Raspunde

Neluțu O

Acum 4 luni

Și totuși ... e frumos? Pentru cine ? Cînd te duci într-un restaurant și ești singur...cînd te duci într-o discotecă și dansezi singur , e bine? Animația, starea de bine , unde este ? Și așa , numai farmacii, sedii de bănci , schimb valutar , ăsta este centrul vechi. Și gogoși!. În rest... Acum ... și fără mașini. Dar cu spectacole, care consumă banii cetățeanului fără ca el să știe. Mai pun odată întrebările rămase fără răspuns dar cu cîteva ,,unlike,,-uri: cîți bani aduc aceste spectacole la buget! Cîți bani se cheltuie pe aceste spectacole? Cine sunt adevărații beneficiari ale acestor sume ,declarate drept ,,sponsorizare,,? Am totuși speranța că va exista un,,Tolontan,, care va da în vileag toate astea.
Raspunde

Neluțu O

Acum 4 luni

Ce e frumos în a vedea străzi pustii, nu tu oameni, nu tu agitație , unde , în centrul unui oraș!!! Că vrei tu , hipsterule să te dai cu bicicleta, unde toate semnele de circulație nu te lasă dar tu , nu și nu. Vii în viteză și te dai mare că ai ,,biță,, și cască pe cap și treci pe lîngă noi că tu .. deh .. ești în trend. Sau de la ziar. Democrația este atunci cînd faci ce vrei, dar nu deranjezi pe nimenea prin acțiunile tale !!! Am învățat asta în anii '90. Ce spui tu ,editorule de asta?
Raspunde

Neluțu O

Acum 4 luni

De ce nu se face și în alte cartiere? Vă e frică ,în centru sunt mai mulți oameni în vîrstă , nu? Dar de ce nu se face și pe strada unde locuiește primarul ? Și , pînă la urmă, faceți tot orașul ,,mobilității,, sau , imobilității,,!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus