În prima zi în care certificatul verde Covid a devenit obligatoriu în municipiul Sibiu, după ce incidența a depășit lejer 3 la mie, am luat la pas terasele, cafenelele și restaurantele din centrul istoric al Sibiului. În majoritatea localurilor ni s-a cerut certificatul verde la intrare, însă aceasta este doar o aparență. Dacă stai de vorbă patronii sau angajații din ”industria ospitalității” sibiene, descoperi o stare de incertitudine fără precedent. Oamenii au pur și simplu o mulțime de întrebări, izvorâte din problemele cu care se confruntă zi de zi, și nimeni nu le răspunde clar.
”Ieri seară am stat de vorbă cu colegii mei de la alte cafenele și restaurante din zonă și vă spun sincer că nu știu ce să vă spun. O să formulez astăzi un mail cu întrebări și îl trimit la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, de unde sper să obțin niște răspunsuri. Cred că 100% vor fi contre și neînțelegeri cu clienții. Până la această oră am avut vreo zece mese și toți au avut certificatul, nu au fost probleme. Doar două doamne au spus că sunt nevaccinate și au luat la pachet ce au vrut”, ne-a declarat Anda Cornăcel, reprezentantul cafenelei Nod din Piața Mică.
Pentru a verifica clienții, cei mai mulți patroni de localuri și-au instalat diferite aplicații pe telefon, care citesc codurile QR ale certificatelor verzi. Însă deja apar multe probleme pentru că unele aplicații, inclusiv cele recomandate de autorități, nu funcționează pe orice telefon, mai ales pe cele care au versiuni software neactualizate.
”Nicăieri în lege nu scrie că angajații noștri trebuie să fie vaccinați. Noi am avut discuții repetate cu toți, le-am explicat, i-am rugat, dar pe unii nu-i poți convinge orice ai face. Cum merge acum angajatul nevaccinat cu telefonul în mână să-i verifice pe clienți dacă au certificat?”, se întreabă un patron sibian.
Un altul ridică problema faptului că nu toți reprezentanții teraselor respectă la fel măsurile cu aceeași strictețe. ”Ideea este că dacă vine unul la mine la masă și eu îi spun că nu-l servesc pentru nu-mi arată certificatul și el se ridică și se pune la terasa de lângă n-am făcut nimic. Chiar azi mi-au zis niște tineri în față că nu au, dar că o să falsifice pe al unui coleg că are el. Eu n-am dreptul să-i cer buletinul, îmi arată o hârtie și gata”.
La o cunoscută cafenea din Piața Mare toți cei care vor să se așeze sunt rugați să prezinte certificatul. Poți să intri cu mască și să iei la pachet fără certificat. ”O să fie o mare dramă, întâlnim oameni care intră fără mască, ce să mai vorbim de certificat? Ne rugăm de ei să-și pună masca și refuză, pot să le zic eu orice. Ne ignoră cu nesimțire”, își exprimă nemulțumirea reprezentantul cafenelei. Imediat l-am întrebat: ”De ce în toată Europa funcționează sistemul ăsta și la noi e atât de greu de implementat?”. Replica a venit instant: ”Pentru că acolo sunt oamenii educați și statul își face treaba, se respectă regulile. Aici fiecare le interpretează. Dacă după un an și jumătate de pandemie intră oameni fără mască și pur și simplu mă ignoră, eu ce să le fac? Pe urmă sunt convins că imediat o să înceapă controalele și tot pe noi ne ia la întrebări Poliția”.
În colțul Pieței Mici l-am întâlnit pe Remus Seghedin, patronul cafenelei ”Arcade”. Ne-a spus sincer că suntem primii clienți pe ziua de astăzi și ne-a făcut o demonstrație cum folosește aplicația care verifică certificatul verde.
”Mai țineți mine cum arătau localurile acum 8-9 ani când s-a interzis fumatul? Imediat după era pustiu peste tot. Ne uitam unii la alții și ne întrebam unde au dispărut nefumătorii. Așa e și acum. Uitați-vă în jur! Toate terasele sunt goale. Eu cred că acest val patru va fi echivalentul valului doi din punct de vedere economic. Se va tria piața la sânge. Cine trece iarna asta poate să spună că a scăpat de pandemie. Vin scumpiri majore la toate utilitățile, nu ne-au mai dat posibilitatea șomajului tehnic că spun că suntem deschiși, avem activitate, eu trebuie să cumpăr de toate în local... E foarte greu”, spune patronul de la Arcade.
”Eu am nouă mese. Dar, conform legii, sunt obligat acum să folosesc doar trei. Adică 30%. În timpul acesta plătesc pentru terasa întreagă. Dacă renunț la restul meselor, îmi ia 30% din cele trei mese, deci rămân cu una. Iar alea 30% cu care rămân sunt goale. Și dacă ar fi pline tot n-ar fi suficient să rămân pe linia de plutire, să acopăr cheltuielile”, își varsă năduful un patron de terasă.
Între timp, polițiștii sibieni verifică începând de astăzi, aleatoriu, dacă patronii de localuri și clienții respectă noile legi.
”Polițiștii vor verifica în activitatea lor curentă prin sondaj, pentru că nu putem verifica fiecare persoană în parte, dacă persoanele care sunt în interiorul unor spații unde există obligația utilizării certificatului verde, au acest certificat. Întotdeauna, de când s-au pus în aplicare restricții noi ca urmare a creșterii incidenței, polițiștii au ținut cont și de ele. Activitatea nu a fost oprită niciodată din acest punct de vedere, ci doar s-a ținut cont de restricțiile impuse”, a explicat pentru Turnul Sfatului Luciana Balteș, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu.
Nu în ultimul rând, reprezentanții localurilor din Sibiu spun că niciodată nu au primit o informare clară din partea autorităților cu privire la ce trebuie făcut. Tot timpul află din presă și, de cele mai multe ori, trimiteri seci la ordine, ordonanțe sau articole de lege. Cei mai mulți citesc site-ul Prefecturii.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: certificat verde , Sibiu , patroni , terase
Vizualizari: 4561
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
O sibianca
Acum 1 oră
Eu
Acum 1 oră
Kokos
Acum 1 oră
LOL
Acum 1 oră
Hermannstadt