Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Pas cu pas: Ce trebuie să facă un părinte pentru a primi ajutorul de la angajator, dacă un copil trece în sistemul de școală online

Pas cu pas: Ce trebuie să facă un părinte pentru a primi ajutorul de la angajator, dacă un copil trece în sistemul de școală online

În condițiile în care incidența în municipiul și județul Sibiu crește accelerat de la o zi la alta, tot mai mulți părinți sunt forțați să rămână acasă pentru a supraveghea copiii care trec la școala în sistem online.

Ca și în timpul stării de urgență de anul trecut, guvernul a aprobat zilele trecute o serie de norme privind ”acordarea de zile libere părinților în cazul  suspendării cursurilor elevilor cu vârsta de până la 12 ani”.

Conform guvernului ”este aceeași formulă aplicată în perioada stării de urgență: plata a 75% din venitul mediu brut, dar nu mai putin de 2.500 de lei, cu condiția ca părinții să nu fie în telemuncă”.

Reporterul Turnul Sfatului a stat de vorbă cu directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Sibiu pentru a afla, pas cu pas, ce trebuie să facă un părinte forțat să rămână acasă, dar și ce trebuie să facă angajatorul pentru a deconta banii de la stat.

”Dacă părinții nu sunt în telemuncă, nu sunt în carantină, nu lucrează de acasă - să spunem într-un limbaj simplu, iar celălalt părinte este la serviciu, copilul sub 12 ani care se află acasă și face școala în sistem online poate beneficia de supravegherea unuia dintre părinți. Acel părinte poate solicita acest lucru de la angajator, iar angajatorul îi permite să stea acasă și îi plătește 75% din salariu pe care trebuia să i-l plătească în mod obișnuit, dar nu mai mult decât 75% din salariul mediu pe economie. Urmând ca în luna următoare să-și deconteze acei bani de la AJOFM”, spune Cosmin Roșu, directorul AJOFM Sibiu.

Altfel spus, dacă un copil intră în școala online, un angajat nu trebuie să completeze formulare, ci doar să informeze angajatorul, care se va ocupa mai departe de relația cu AJOFM.

”În momentul în care părintele informează angajatorul că trebuie să stea acasă cu copilul aflat în sistem online la școală, acesta probabil va solicita niște documente, o adeverință de la școală, spre exemplu, în care scrie că în perioada respectivă, de la data cutare până la data cutare, copiii sunt acasă. Mai departe, angajatorul nici nu trebuie să vină la noi, poate să facă online cererea, totul funcționează rapid și eficient”, mai explică directorul Cosmin Roșu.

Guvernul estimează un număr al beneficiarilor acestei măsuri de aproximativ 20.000. ”Pentru anul 2021 se estimează o cheltuială de 150 milioane lei, iar pentru 2022 de 300 milioane lei. De la începutul pandemiei, s-au plătit peste 90 de milioane de lei pentru indemnizațiile acordate părinților, și peste 34.000 de părinți au beneficiat de acest tip de sprijin”, au transmis oficialii de la București.

De partea cealaltă, cele mai noi date făcute publice de Inspectoratul Școlar al Județului Sibiu arată că de la debutul semestrului I al anului școlar 2021 - 2022, un număr de 110 cadre didactice și 264 preșcolari și elevi au fost confirmaţi pozitiv la virusul SARS-CoV-2.

”În județul Sibiu un număr de 6.512 preșcolari și elevi (9,86%), din cei existenți în unitățile de învățământ, desfășoară orele în sistem online”, au informat reprezentanții ISJ Sibiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 1053

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus