VIDEO și FOTO Potecile pe care puteți fugi de Covid. Pe urmele drumeților Europei care au venit la Sibiu

În timp ce Sibiul se confruntă cu o creștere exponențială a cazurilor de Covid-19, câteva zeci de drumeți din mai multe țări ale Europei au explorat împrejurimile sălbatice ale acestei părți de țară. Pe drumuri și poteci proaspăt marcate.

La finele săptămânii trecute s-a încheiat prima etapă a programului Eurorando, descris drept ”cel mai mare eveniment european dedicat drumeției”. Din cauza creșterii bruște a cazurilor de Covid-19, însă, la Sibiu nu au mai ajuns decât aproximativ 80 de drumeți din Germania, Cehia, Spania și Franța. Restul și-au amânat, în ultimele clipe, venirea la Sibiu pentru anul viitor, când este programată a doua parte a programului Eurorando. ”Ne așteptăm ca anul viitor numărul participanților să fie mare, având în vedere cei doi ani de pauză în derularea acestui program”, spune Marcel Șofariu, președintele Siebenburgische Karpatenverein (Asociaţia Alpină Ardeleană).

În altă lume

Chiar dacă cel de-al patrulea val al pandemiei a redus mult impactul primei etape Eurorando la Sibiu, cea de anul acesta, autoritățile județene au pregătit mai multe trasee care să scoată în fața drumeților atât peisaje impresionante, cât și experiențe culturale autentice. Cinci trasee culturale și 15 trasee de drumeție au fost pregătite pentru drumeții Europei. 

Amenajarea acestor trasee a fost realizată atât de către echipa Anii Drumeției, de către salvamontiștii sibieni, cât și în cadrul altor proiecte finanțate de către Consiliul Județean Sibiu. În contextul noilor restricții impuse în urma exploziei de noi cazuri Covid-19, aceste 20 de trasee sunt printre cele mai sănătoase alternative de petrecere a timpului liber.

Unul dintre traseele recent (re)marcate a fost parcurs, parțial, și de către reporterul Turnul Sfatului zilele trecute. Este vorba de traseul care pornește din Gura Râului (de la coada lacului, mai precis) și urcă până la fosta cabană Fântânele. De aici, traseul șerpuiește mai departe pe coamă și coboară către Sibiel, parcurgând peisaje a căror frumusețe vor umple de bună dispoziție orice suflet oricât de cătrănit.

Cum ora de pornire pe acest traseu a fost destul de târzie (după 15:00), traseul a fost parcurs doar pe jumătate: până la poiana în care se află ruinele fostei cabane Fântânele și înapoi. Un traseu de aproximativ cinci-șase ore pentru cei care parcurg potecile la pas, dar care nouă ne-a consumat o oră și jumătate folosind o bicicletă electrică off-road.

Experiența acestui traseu este una copleșitoare: după o urcare destul de abruptă, mărginită când de copaci, când de deschideri pe care să îți odihnești privirea, pajiștile montane te învăluie larg, cu priveliști până spre Păltiniș și al lui vârf Oncești. Pe aceste pajiști p care am urcat am numărat nu mai puțin de trei turme de oi și zeci de cabane ale ciobanilor. Evident, am întâlnit și câini ciobănești. Al căror lătrat în timp ce gonesc spre drumeți poate fi intimidant, dar care – o dată fluierați prietenește și adresându-le câteva vorbe stând pe loc – se dovedesc a fi niște animale cât se poate de prietenoase: mai ales pentru acei drumeți care au pregătite, din timp, câteva boabe de câini pe care lățoșii ciobănești le vor ronțăi cu mare plăcere.

Mai sus de pajiștile pe care, din loc în loc, îngălbenește ori se înroșește tomnatic câte un copac solitar, din zona cunoscută sub numele ”La Table” începe o serie de poteci umbrite de pini. Poteci pe care alternanța zonelor în care mai ajung raze de soare cu zonele năpădite de umbră deasă n-are cum să nu bucure orice trecător, indiferent de mijlocul de deplasare. Poiana fostei cabane Fântânele este una idilică. Iar cei care au vreme să ajungă în Sibiel, pot continua traseul marcat cu bulină roșie pe fundal alb, traseu semnalizat inclusiv prin indicatoare amplasate din loc în loc de către Serviciul județean Salvamont Sibiu.

Pe unde?

Atât traseul de la Gura Râului către Sibiel, cât și celelalte trasee propuse drumeților Europei în cadrul Eurorando 2021 – 2022 pot fi găsite pe site-ul creat pentru acest eveniment. Aici veți găsi, la secțiunea Trasee, atât câte o scurtă descriere, cât și link către hărți interactive ale acestor poteci, fotografii și imagini video.

Site-ul Eurorando poate fi accesat aici.

Vizualizari: 2970

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Ovidiu

Acum 2 săptămâni

Frumos. Multe avem, trebuie sa le redescoperim.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus