Vineri,
03.12.2021
Ploi Scurte
Acum
3°C

FOTO ”Da, și PSD a făcut mizerii. Dar nu la nivelul acesta”. Primarii PSD din Sibiu, primiți cu duba de jandarmi la Prefectură

FOTO ”Da, și PSD a făcut mizerii. Dar nu la nivelul acesta”. Primarii PSD din Sibiu, primiți cu duba de jandarmi la Prefectură

Alocările discreționare de bani publici din fondul de rezervă al guvernului pentru primăriile controlate de PNL au determinat primarii PSD să plece cu jalba-n proțap la reprezentantul guvernului în teritoriu pentru a cere explicații. La Prefectură s-au mobilizat rapid echipaje ale jandarmilor. Primarul din Hoghilag a concluzionat deznădăjduit: ”Da, și PSD a făcut mizerii. Dar nu la nivelul acesta”.

În timp ce orașele Dumbrăveni și Tălmaciu, conduse de primari PSD, au primit câte 100.000 de lei din fondul pentru situații de urgență, orașul Agnita, unde administrația este controlată de primar PNL, a primit 800.000 de lei. La fel cât a primit și comuna Axente Sever, tot controlată de PNL. ”Oriunde vedeți comună căreia i-a fost alocată suma de 50.000 de lei, acolo e primar PSD. În rest, unde vedeți 400.000 sau 800.000 de lei, acolo e PNL. Asta e mită electorală”, au început să strige primarii PSD din județul Sibiu, reuniți vineri dimineața în sediul de partid al organizației județene.

95,95% - către administrațiile controlate de PNL

95,95% din banii primiți de localitățile din județul Sibiu, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, au fost direcționați către administrațiile controlate de PNL, reiese din documentele transmise de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, după cum arăta Turnul Sfatului în urmă cu o zi. Primarii liberali care nu au fost în tabăra actualului președinte PNL, cel din Mediaș și cel din Marpod, nu au primit niciun leu, la fel ca și primăriile controlate în județul Sibiu de aleși din partea FDGR, USR, PMP sau independenți. Din cele 16 primării controlate de PSD, două (Nocrich și Poplaca) nu au primit niciun leu, pentru celelalte sumele alocate fiind și de 16 ori mai mici decât alocările pentru primării PNL. Mai multe detalii aici

Nu este pentru prima dată în ultimii doi ani când după câte o rectificare bugetară de la București decisă primarii social-democrați din județul Sibiu se plâng de faptul că doar liberalii sunt avantajați. Dar vineri dimineața a fost pentru prima dată când au fost prezenți 15 din cei 16 primari. Impulsionat de agitația creată, Bogdan Trif, președintele organizației județene PSD Sibiu, anunță că analizează posibilitatea depunerii unei plângeri penale pentru această „mită electorală”. ”Cam asta înseamnă ticăloșia în formă pură”, spune Trif despre modul de împărțire a banilor.

”Ce să fac, să trec la PNL?”

Cu tricolorul la vedere, primarii PSD au început să arate în ce situații le sunt lăsate administrațiile ca urmare a modului în care se împart banii de la centru. ”Putem considera că de doi ani, țara asta a fost condusă de iresponsabili. Dar mai iresponsabil precum Cîțu nu există”, spune Emil Dârloșan, care a cerut 945.000 de lei pentru Dumbrăveni și a primit 100.000 de lei.

Nicu Lazăr, primarul comunei Hoghilag, spune că alocările mici din banii controlați de premierul demis Florin Cîțu îi amână finalizarea ”unei școli inteligente, a doua din mediul rural după cea de la Ciugud”. ”Trăim în două Românii paralele: a celor îndestulați, și a celor din PSD, alte partide sau din PNL, dar care nu au votat cu «echipa câștigătoare». Înainte de alocarea acestor fonduri, de urgență, Prefectura ne-a făcut o solicitare pompoasă, cum că vor veni bani. Ne-au cerut situații, memorii justificative. Eu cred că nimeni nu a citit memoriile. Am văzut și memoriul făcut de la Loamneș, unde un pod stă să cadă și n-a fost alocat niciun leu pentru asta. Da, și PSD a făcut mizerii. Dar nu la nivelul acesta. Să primească primăriile conduse de alții decât PNL 4,5% din alocările pe tot județul... e o bătaie de joc pe față”, spune Nicu Lazăr.

Nicu Lazăr, primarul comunei Hoghilag

Mult mai supărat s-a arătat primarul din Laslea, Ioan Onea. Spune că a rămas fără bani de cofinanțare pentru proiectele de apă și canalizare din satele comunei, dar și fără fonduri pentru drumuri, iar alocările pentru primăria condusă de el sunt, acum, de 50.000 de lei. Apoi se uită la alocările de fonduri către primăriile conduse de foști colegi de partid, care între timp au devenit liberali. ”La Dârlos, primarul fugar de la PSD la PNL a primit 400.000 de lei. Urian, de la Șeica Mică, fugit înainte de alegeri de la noi la PNL, a primit 400.000 de lei. Ce să fac acum, să mă mut la PNL?”.

”Priviți-mă cum stau aici ca milogul”

De la sediul de partid, primarii au plecat către Instituția Prefectului, cu scopul de a cere explicații lui Mircea Crețu, reprezentantul Guvernului în teritoriu, pentru modul discreționar de repartizare a banilor. Mai întâi au fost opriți la poartă de jandarmul de serviciu. Apoi a coborât un funcționar, care a cerut ca primarii să desemneze un reprezentant cu care prefectul să negocieze organizarea întâlnirii. ”Trebuie să aducem la cunoștință unui reprezentant care sunt condițiile legale de acces în instituție din punct de vedere al vaccinării”, a fost explicația dată de funcționar. 

Din holul de la intrare în care așteptau, primarii au început să vocifereze, refuzând să trimită un reprezentant și arătând că toți vor să urce la prefect sau îl așteaptă pe acesta să coboare. Tonul discuțiilor a crescut și mai mult, când – prin ușa care dădea în curtea interioară a Instituției Prefectului – au intrat mai mulți jandarmi. Unul a început să filmeze primarii, în timp ce în curtea interioară coborau ”mascați” din două mașini.

Fără prefect coborât, cu funcționarul urcat înapoi la etaj pentru a pregăti întâlnirea, primarii au început să vorbească în fața jurnaliștilor. ”Priviți-mă cum stau aici ca milogul! Sunt milogul Onea”, și-a pus palmele căuș primarul din Laslea.

Tăcută până atunci, Maria Greavu, primarul comunei Loamneș a izbucnit. ”Mi-ar crăpa obrazul de rușine să țin omul la poartă în halul ăsta. Suntem reprezentanții oamenilor și cred că merităm respect din partea acestei instituții. În 2021 stăm ca milogii la poartă. Am venit azi aici nu pentru cei 50.000 de lei care mi-au fost alocați. Ci pentru a face o dată dreptate, iar cei care au ajuns acolo sus, în funcții, să se trezească. Ne cere Instituția Prefectului o seamă de situații, cerem oferte pentru reparații urgente, întocmim acte. Și să aloci bani așa... Că toți vorbesc despre «hoții de primari», dar eu nu mă identific cu acei oameni, sunt un primar corect și vreau respect din partea instituțiilor statului. Nu mai pot să accept așa ceva. Domnul prefect are rădăcini în Loamneș, de acolo e tatăl lui care a fost preot în Tălmaciu. Cum se poate uita în ochii mei, când noi avem la Loamneș 300 de copii la școală, dar el alocă banii la Ludoș, acolo unde sunt zece copii. Și acolo alocă sume de zece ori mai mari decât la Loamneș”, a încheiat primărița în aplauzele colegilor ei.

Când PSD cere socoteală de ce orașul președintelui n-a primit niciun leu...

În sala de ședințe unde au fost redirecționați primarii PSD a venit și prefectul Mircea Crețu. Știa despre ce este vorba și a venit pregătit cu situația centralizatoare pe care a trimis-o Guvernului. După câteva replici mai acide între el și Bogdan Trif, președintele PSD Sibiu, Mircea Crețu a invitat primarii să vină să verifice situația centralizatoare în care, după cum a arătat, sunt trecute exact sumele care i-au fost transmise de fiecare primărie. Situație care a fost transmisă mai apoi la Guvern. ”Am cerut exact ceea ce ne-au trimis toți primarii. Eu mi-am făcut datoria de a transmite mai departe”, a arătat prefectul. Potrivit căruia, modul în care în cele din urmă au fost alocate fondurile a fost decis Guvern. ”Anumite minister au dat avize. Ar trebui să întrebați aceste ministere”, a răspuns prefectul primarilor. Care au tot încercat să smulgă de la prefect o apreciere asupra echității modului împărțirii acestor bani. Fără succes. ”Cu ce am greșit noi că suntem primari PSD? Cu ce am greșit noi față de acest guvern de rahat?”, a izbucnit la un moment dat Emil Dârloșan, primarul din Dumbrăveni.

Primarul din Laslea a vorbit în fața camerelor și pentru a-i bate obrazul președintelui Klaus Iohannis, deoarece în comuna respectivă trăiește printre cele mai mari comunități de sași.

Explicații i-a cerut prefectului și Cătălin Stanciu, în calitate de consilier local al municipiului Sibiu. ”Primăria Sibiu s-a adresat dumneavoastră pentru a primi finanțare. Primăria Sibiu a figurează, la această rectificare, cu zero lei. Vorbim de Sibiu, localitatea din județul Sibiu cu cea mai mare rată de incidență a cazurilor de Covid-19 în momentul de față. Care a primit zero lei, nici măcar 50.000 de lei”, a așteptat Stanciu explicații. Prefectul a întins pe masă foile prin care a cerut alocările de la Guvern, sala de ședințe fiind acoperită de vociferările primarilor nemulțumiți.

”Chiar dacă unii primari mă acuză, e doleanța lor să mă acuze de ce doresc. Dar aceste sunt sumele pe care le-am cerut, cele care mi le-au transmis dumnealor. Prin Ministerul Dezvoltării se trimit aceste cereri de sume către Guvern. Apoi, Ministerul Dezvoltării împreună cu cel al Finanțelor propun Guvernului ce sume să fie alocate. Așa este procedura. Dumneavoastră vă uitați în hotărârea de Guvern ce ministere au vizat și cereți explicații de acolo”, a descris Mircea Crețu. Referitor la mobilizarea jandarmilor în curtea Instituției, prefectul Mircea Crețu a arătat că nu știa despre această situație și cine a cerut mobilizarea echipajelor.

”Vi se pare normal ca eu, ca prefect, să pot să trag la răspundere un ministru? Credeți că se poate? Asta numai la domnii... (arătând către primarii PSD – n.r.). Dar sunt sigur că nici ei nu făceau așa ceva”, a mai arătat prefectul. Care a refuzat să comenteze din orice punct de vedere dacă această împărțire a banilor i se pare echitabilă.

Întâlnirea cu primarii s-a încheiat după ce prefectul a arătat că nu știe dacă restricțiile impuse în pandemie sunt respectate. Remarcă ce a dat foc unora dintre social-democrați, care au amintit de congresul PNL de zilele trecute, unde pentru alegerea ”echipei câștigătoare” au fost mobilizați aproximativ 5.000 de liberali.

Fotografii de Silvana Armat

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

Dambovita 100%

Acum 1 lună

De 32 de ani asistam la matrapazlacuri de Dambovita... care grupare mafiota numita partid se trezeste cu mana in punga cu bani, fura tot.
Raspunde

Cristian Sibian

Acum 1 lună

Tanti Carmen,ai dreptate 100%! Io,Don Carabulion Mariutzaon validez declaratia! Neste hotzi,toti!
Raspunde

Nicușor von Șorliken

Acum 1 lună

Este adevarat ca PSD este cu mult sub PNL la hotii si nesimtire, dar noi sibienii adevarati si rezistenti, de dreapta, vom vota cat vom trai PNL si sasalai prapaditi pentru ca ei sunt incoanele noastre! La Sibiu preferam sa ne minta si sa ne fure Iohannis, Turcan si Fodor, pentru ca ei sunt frumosi, de dreapta si pentru ei am protestat sute de zile cu degetelul la maro! Pwwwpppp!!!
Raspunde

Ccc

Acum 1 lună

acel moment cand esti de acord cu PSD... KWJ & puppy Câtzerman lost the plot!
Raspunde

Javert

Acum 1 lună

De o buna bucata de timp tot încerc să găsesc vreo diferență între cocalarul Teodorovici și Cîțu .Din păcate ,pentru mine , parcă amândoi sunt făcuți de aceiași mamă.
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 1 lună

Banderola tricolora se poarta in situatii protocolare sau oficiale.Mereti in buda garii si luati-va reciproc la palme!Fara indoiala,Citu a facut o mizerie da' nici voi nu sunteti departe,fraierilor .Degeaba ai dreptate daca esti ridicol !
Raspunde

Alzara1918

Acum 1 lună

@Nicusor-Ai votat de 70 de ani stanga si tot sarac esti,asa ca singura cale de dezvoltare este dreapta,USR fiind mult mai de dreapta decat PNL!
Raspunde

Danny Trejo

Acum 1 lună

Ce titlu alarmist. Clickbait cumva domnule "jurnalist" ? Nu am văzut nicio fotografie cu mascații menționați sau vreun jandarm. Doamne, ce vă mai place să exagerați și să creați emoție așa gratuit! Păcat de articolele documentate temeinic de care se cunoaște că sunteți capabil.
Raspunde

Liviu

Acum 1 lună

UNDE SUNT MASCATII ??? UNDE E DUBA ? Sunteti niste mincinosi ! Dar ma rog trebuie sa castigati si voi o paine. Era bine sa fie pe articole corecte si impartiale nu ......
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus