Duminică,
28.11.2021
Cer Senin
Acum
9°C

ANSVSA: Sute de mii de ouă cu origine falsificată au fost vândute în România

ANSVSA: Sute de mii de ouă cu origine falsificată au fost vândute în România

Sute de mii de ouă cu origine falsificată au fost vândute pe piaţa românească de o reţea activă în 3-4 state membre ale Uniunii Europene, filiera fiind ulterior descoperită şi eliminată, a declarat, joi, pentru AGERPRES, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Mihai Ponea.

"Avem situaţii de falsificare a ouălor, situaţii din ce în ce mai des întâlnite în ceea ce priveşte fraudele. Ultima speţă, pe care o avem de zilele trecute: ouă cu provenienţă Bulgaria şi Macedonia sunt trimise în Grecia, se ştampilează cu origine Grecia şi se vând pe piaţa din România. Este un fals grosolan, în primul rând de origine, de păcăleală a consumatorului, sau chiar acele ouă pot proveni din zone cu restricţii de gripă aviară, de salmoneloză şi aşa mai departe", a explicat Ponea.

Potrivit sursei citate, Regulamentul european permite ca, la prima fermă, către primul centru de colectare, ouăle să fie duse neştampilate, cu condiţia să fie anunţat statul respectiv.

"Împreună cu autorităţile greceşti, (reprezentanţii ANSVSA, n.r.) au intrat pe o filieră de falsificare a ouălor şi e o anchetă în desfăşurare. Ouăle provin din Bulgaria şi din Macedonia. Regulamentul european permite ca de la prima fermă către primul centru de colectare să le duci neştampilate, cu condiţia să anunţi statul-membru respectiv, (în acest caz, n.r.) că pleacă un transport de la ferma din Bulgaria sau Macedonia către Grecia. Ei le-au trimis (în Grecia, n.r.) fără să notifice autoritatea competentă, au ajuns în Grecia, le-au ştampilat ca provenind dintr-o fermă din Grecia şi au vândut sute de mii de ouă pe piaţa din România. Am prins această filieră, am stat până când am adunat şi încă adunăm în continuare (informaţii, n.r.), pentru că este extrem de dificil să prinzi o astfel de reţea, fiind angrenate 3-4 state membre. Dar am descoperit reţeaua, am înlăturat-o şi încercăm să vedem dacă mai există şi alte filiere în România care procedează aşa. Aceste ouă falsificate au fost pe piaţă, ele nu se mai regăsesc acum pe piaţă. Am prins reţeaua şi am eliminat-o", a afirmat vicepreşedintele ANSVSA. 

foto pixabay.ro

Comentarii

3 comentarii

AndreiD

Acum 1 lună

Din categoria - Romania vanduta: Dispariția celui mai modern combinat petrochimic din România: Rafinăria Arpechim urmează să fie demolată la ordinele OMV Petrom Pe locul actualei rafinării Arpechim va rămâne doar un depozit de carburanți. OMV Petrom urmează să demoleze, așadar, cel mai modern combinat petrochimic, nu doar al României, ci al lumii, anunță Ziarul Argeșul. OMV a justificat închiderea Arpechimului deoarece „nu are deschidere la mare și lucrează cu țiței din import”. Însă, dincolo de produsele comercializate direct, Arpechim producea materia primă pentru Oltchim, celălalt colos al industriei autohtone, combinat care s-a dovedit a fi, până în deceniul unu al secolului XXI, coloana vertebrală a județului Vâlcea. De asemenea, tot Arpechimul producea aproximativ 80% din bitumul necesar asfaltării șoselelor țării, mai amintește sursa precizată.
Raspunde

Emma

Acum 1 lună

...filieră de falsificare a ouălelor... "ouălelor", dragi jurnalisti??? Chiar daca faceti copy/paste, ati putea macar sa cititi stirea, dureaza un minut!
Raspunde

AndreiD

Acum 4 săptămâni

Nu-i de la copy/paste. Este de la nivelul "jurnalistilor" de astazi. In afara de propaganda si cenzura, ce poate face un incult sau un incompetent? Astia sunt ei. Asta le este masura.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus