Luni,
15.08.2022
Cer Senin
Acum
21°C

Victimele noii autostrăzi a sibienilor: agricultori cu terenuri fărâmițate, despăgubiri de 20 de ori mai mici, drumuri inundate

Victimele noii autostrăzi a sibienilor: agricultori cu terenuri fărâmițate, despăgubiri de 20 de ori mai mici, drumuri inundate

S-a construit mai bine de jumătate din autostrada Sibiu – Boița, iar oamenii tot nu au fost despăgubiți pentru terenurile pe care e în derulare șantier și pentru care în continuare plătesc impozite. Oricum, despăgubirile sunt derizorii – proprietarii apreciază că sumele juste ar trebui să fie de 20 de ori mai mari. Iar probleme nu se opresc aici, se arată în scrisoarea transmisă în numele a 180 de familii.

Asociația Obștea Tălmăcel a transmis un memoriu în atenția conducerii Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere referitoare la modul în care construcția celor 13 km de autostradă între Sibiu și Boița le afectează viața.

”Noi, cei din Tălmăcel, am înțeles cu toții că este necesară construcția acestei autostrăzi și de aceea nu am avut nicio reacție negativă atunci când am văzut că pe terenurile  noastre se face ceva fără să fim întrebați. Dar și acest lucru trebuie să se facă în limite rezonabile. (...) Vrem să vă aducem la cunoștință faptul că dintre toate localitățile peste hotarul cărora trece acest tronson de autostradă, noi – cei din satul Tălmăcel – suntem cel mai afectați nu numai prin pierderea terenurilor, ci și a deranjului creat de aceste lucrări care ne afectează activitățile noastre de zi cu zi”, se arată în memoriul semnat de Gabriel Stroilă, în calitate de președinte al amintitei asociații.

Pentru ”pierderea terenurilor”, despăgubirile oferite sunt de 70 de bani pe metru pătrat, arată Stroilă. Sumă considerată derizorie, cu atât mai mult cu cât culoarul autostrăzii trece ”exact pe la mijlocul terenului pe care îl avem în proprietate”. Situația nu este una nouă: și când a fost construită autostrada către Sebeș, proprietarii de terenuri din Cristian s-au trezit expropriați chiar peste mijlocul parcelelor. La Tălmăcel, situația este una de impact, susține Stroilă, deoarece cele 100 de ha expropriate reprezintă o cincime din suprafața agricolă totală a satului. ”Un preț de minim trei euro pe mp este rezonabil și acceptabil”, apreciază reprezentantul Obștii Tălmăcel.

Chiar dacă lucrările au început din 2019, exproprierile nu au fost operate în cartea funciară nici acum. ”Noi plătim în continuare, la Primăria Tălmaciu, impozit pe teren și – de fapt – nu mai suntem proprietari pe acesta. În plus, unii dintre noi am pierdut și subvențiile agricole pe terenurile pe care le lucram. (...) În același timp, toate drumurile vicinale care duc din sat către aceste terenuri sau parcele pe care le aveam dincolo de autostradă, dispar ca urmare a edificării acesteia”.

În fine, conducerii CNAIR îi este reclamată și afectarea drumului comunal care asigură accesul în satul Tălmăcel. ”Pe acest drum pe o distanță de aproximativ doi km circulăm și noi, tălmăcenii și autospecialele firmei care construiește autostrada. Temerea noastră este că în viitorul apropiat acest drum va ceda, deoarece se află într-un stadiu avansat de degradare din cauza mașinilor de mare tonaj care îl străbat zilnic de câteva zeci de ori și din cauza cantităților mari de apă provenite din izvoarele apărute ca urmare a decopertării terenurilor pe unde trece autostrada, provocând noroi, drumul devenind astfel periculos și greu de parcurs”, se mai arată în memoriul prin care tălmăcenii solicită și intervenții pentru consolidarea acestui drum.

Sursa: Facebook / Gabriel Stroilă

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Clau

Acum 9 luni

70 bani metrul patrat,normal,sunt niste "neica nimeni"...dar daca avea teren acolo vreun inbuibat din politica sau bugetar de la DAJ Apia sau primarie,sarea de 1000 euro metrul patrat.
Raspunde

Bobo

Acum 9 luni

De ce nu verificati voi identitatea "victimelor" ? O sa aveti surprize...hahahaha. Toti interpusii care au facut smecherii si au cumparat inainte de constructia autostrazii aceste terenuri in scop speculativ. 80 % din ei au achizitionat aceste terenuri cu 1 an inainte de semnarea contractului pt constructia autostrazii. Alo DNA ?????
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

AndreiD

Acum 9 luni

Ministrul minune, bolsevicul USR-ist DRULA a facut ce a stiut mai bine. Si-a batut joc de oameni. Dupa teoria progresista respectiv bolsevica, oamenii nu au dreptul la proprietate. Vine statul si le confisca tot. Totusi pentru ca inca nu este instaurata Dictatura in mod oficial, s-a gandit sa le faca marele "favor" si sa le dea de mila 70 bani pe metrul patrat!!! Incalificabil. Cine-au votat USR-eii, Mâncă-i-ar inima câinii, Mânca-i-ar casa pustia, Şi neamul nemernicia!
Raspunde

Aci Duțu

Acum 9 luni

Da pesedeu tău cât ar fi dat, mâncai-ar racu și buba ai rea?
Raspunde

Corbul

Acum 9 luni

FALS domnule postac - Drulă a avut un mandat de 9 luni - Nici ultima hotărâre privind exproprierile Sibiu - Boița nu are legătură cu el - Hotărârea nr. 1052 din 04.12.2020 privind exproprierile pentru Autostrada Sibiu - Piteşti" - secţiunea 1 Sibiu - Boiţa care se referă la exproprierile din Tălmaciu a fost semnată de Ionel Scrioşteanu pentru Lucian Bode(PNL), Ministrul Transporturilor la vremea respectivă. Hotărârea problemă semnalată de Obștea Tălmăcel, ce vizează despăgubiri de 0,7 lei/mp este HG nr. 581/2019 care a fost semnată de Alexandru Răzvan-Cuc(PSD).
Raspunde

V.v

Acum 9 luni

In Olt se construieste drumul expres . Terenurile au fost luate cu japca, nu s-a dat nimic iar cei de la CNAIR se lauda cu realizarile de drumuri dar cum au furat terenurile oamenilor nimic. Va dati seama sunt mii de oameni carora statul impreuna cu cei care executa drumul isi bat joc de acesti oameni. Dpmdv constructori sunt complici la aceste furaciuni.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus