Duminică,
03.07.2022
Cer Senin
Acum
18°C

De ce se pedepsesc copiii pentru faptele profesorilor?

De ce se pedepsesc copiii pentru faptele profesorilor?

Vaccinul nu e obligatoriu, spune resemnat de fiecare dată când e întrebat cum se face că Jina nu se ridică nicicum peste un amărât de 4%, procent de vaccinare. Profesorii școlii de aici, cu largă majoritate, sunt și ei nevaccinați, iar școala va începe, după normele anunțate de președintele Iohannis și de ministrul Educației, cu predare online.

Doar 14,3% din cadrele didactice ale Școlii Gimnaziale Jina s-au vaccinat, iar școala de aici va începe online și va continua așa, cel mai probabil, multă vreme de acum înainte. Pe noua lege, ar fi nevoie ca 60% din profesori să se vaccineze pentru ca școala să fie iar școală.

Exemplul din Jina e elocvent, din punctul meu de vedere, pentru a încerca să înțeleg care e rostul acestei noi legi: militează pentru educație sau pentru vaccinare, pentru că pe ambele nu le împacă.

Președintele a anunțat joi că se schimbă regula în ce privește școala online/prezență, însă nu a detaliat. Deși a părut că are deja o decizie, a spus că experții, specialiștii, vor detalia clar.

”La sfârșitul acestei săptămâni se încheie vacanța școlară care a fost declarată pentru a evita răspândirea pandemiei în continuare. La sfârșitul acestei săptămâni vacanța nu va fi prelungită și, începând de luni, acolo unde condițiile sanitare și epidemiologice o permit, elevii se vor putea întoarce fizic la școală. Acest lucru este valabil pentru grădinițe, pentru școli, deci pentru sistemul preuniversitar. Însă va fi introdusă o nouă condiție pentru ca școlile să poată funcționa cu prezență fizică, și anume gradul de vaccinare al personalului școlii. Experții, specialiștii, din cele două ministere, din INSP, vor discuta și mâine se va emite ordinul comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății care detaliază foarte clar aceste chestiuni”, a declarat Klaus Iohannis, joi.

Astăzi, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a fost o idee mai explicit. Școlile și grădinițele cu rata de vaccinare de peste 60% a personalului încep cursurile fizic, celelalte, online.

Care e rostul acestei decizii din punct de vedere sanitar?

Nu contează dacă sunt sau nu cazuri în comunitate, școala depinde de câți profesori sunt vaccinați.

Se încearcă protejarea profesorilor neimunizați de copiii care ar putea transporta virusul?

Cu alte cuvinte, încurajezi nevaccinarea. Preferi să pui pe butuci învățământul pentru a lăsa în securitate, acasă, între patru pereți, un profesor care nu a înțeles rostul vaccinării? S-au stabilit cu date certe că virusul zburdă prin intermediul școlarilor și că primii care ar fi afectați ar fi profesorii, nu bunicii, nu părinții, nimeni altcineva?

Se încearcă forțarea profesorilor să se vaccineze?

Un cadru didactic nu poate fi determinat de știință să se vaccineze, dar va fi speriat de școala online, înțeleg. Vor da buluc toți la centrele de vaccinare, speriați de gândul că vor sta acasă și vor preda din fața calculatorului.

Se disculpă decidenții prin această metodă, punând față în față părinții împotriva profesorilor?

E posibil ca președintele și guvernanți să fi ajuns la concluzia că țara nu poate fi guvernată decât prin conflicte. Dacă creezi acum un război părinți – profesori poți bifa imediat o victorie: Arunci vina pentru tot ce se întâmplă de acum înainte în sistemul de învățământ pe seama profesorilor nevaccinați.Ai fixat un regulament prin care te speli pe mâini: Descurcați-vă.

Se pedepsesc comunități de genul Jina, în care se refuză vaccinarea?

În Jina, pe orice normă sanitară de până acum, de luni ar trebui să se facă școală în prezență. Nu e absolut niciun caz activ de Covid, iar această formulă anunțat inițial de președinte ar fi singura prin care comunitatea de aici ar simți că sunt altfel decât majoritatea localităților din țară. Dar pe cine te răzbuni? Pe copii? Din nou?

Am încercat să văd cum abordează alte țări problema școlii în pandemie. Nicăieri nu există, sau nu am găsit eu, o astfel de idee. Școala să se facă în funcție de câți profesori sunt vaccinați. Există reguli care obligă cadrele didactice să se vaccineze, da. Care spun clar și ferm că intrarea în instituțiile de învățământ se face exclusiv în baza certificatului verde. Dacă nu te prezinți la muncă, nu ești plătit. Dar nu o ”struțo-cămilă”, ca la noi.

Iar dincolo de toate rămâne aceeași dilemă încă nerezolvată: De ce măsurile, unele extrem de importante, se anunță joi, se dezbat scurt vineri, se publică duminică, intră în vigoare de luni și, cel mai probabil, se modifică marți?

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

2cents

Acum 7 luni

Dilema de la final are un raspuns simplu: "guvernarea , guvernarea lucrului bine facut"
Raspunde

Elzorab

Acum 7 luni

A nu stiu cata oara se demonstrează ca suntem condusi de niște ***, de niste habarnisti. Ei in 2 zile au rezolvat problema: au pasat-o parintilor/profesorilor. Ce conteaza ca e vaccinat profesorul daca oricum vaccinatii sau nevaccinatii yransmit mai departe. Aaa ca doreste profesorul sa se protejeze e altceva. Nu mai pot cu lipsa asta de logica elementară. Fiecare se vaccineaza pentru el. Nu mai dezinformati mai. E clar. Sunt studii care au demonstrat acest lucru. Si mai zic ca nevaccinatii sunt medievali sau prosti.

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 7 luni

Bratule, dar protejarea copiilor de prostul exemplu al profesorilor putiniști n-o pui în discuție? Să-mi trimit copilul la școală să-i explice jumate din "profesori" că nu există virus și nu trebuie mască? Asta unde apare în "analiza" ta?
Raspunde

@Aci Dutu

Acum 7 luni

Mai du-te, mai istetule! Nu lipsesti de pe forum. Esti ca martie in post! Zââât!
Raspunde

Ion

Acum 7 luni

Fiecare se vaccinează pentru el. Și vaccinați și nevaccinați se pot infecta și pot transmite identic. Nu va mai luptați unii cu alții, căci interesul guvernului e să-și consume marfa adusă din greu.
Raspunde

Profu

Acum 7 luni

Corect ar fi fost: de ce se pedepsesc copiii pentru faptele guvernantilor?
Raspunde

Kukuruku

Acum 7 luni

pentru ca natalitatea e prea mare, dar batranii sunt prea putini si atunci ei sunt prioritari, pe principiul "cine nu are batrani sa-si cumpere".
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus