Vaccinul nu e obligatoriu, spune resemnat de fiecare dată când e întrebat cum se face că Jina nu se ridică nicicum peste un amărât de 4%, procent de vaccinare. Profesorii școlii de aici, cu largă majoritate, sunt și ei nevaccinați, iar școala va începe, după normele anunțate de președintele Iohannis și de ministrul Educației, cu predare online.
Doar 14,3% din cadrele didactice ale Școlii Gimnaziale Jina s-au vaccinat, iar școala de aici va începe online și va continua așa, cel mai probabil, multă vreme de acum înainte. Pe noua lege, ar fi nevoie ca 60% din profesori să se vaccineze pentru ca școala să fie iar școală.
Exemplul din Jina e elocvent, din punctul meu de vedere, pentru a încerca să înțeleg care e rostul acestei noi legi: militează pentru educație sau pentru vaccinare, pentru că pe ambele nu le împacă.
Președintele a anunțat joi că se schimbă regula în ce privește școala online/prezență, însă nu a detaliat. Deși a părut că are deja o decizie, a spus că experții, specialiștii, vor detalia clar.
”La sfârșitul acestei săptămâni se încheie vacanța școlară care a fost declarată pentru a evita răspândirea pandemiei în continuare. La sfârșitul acestei săptămâni vacanța nu va fi prelungită și, începând de luni, acolo unde condițiile sanitare și epidemiologice o permit, elevii se vor putea întoarce fizic la școală. Acest lucru este valabil pentru grădinițe, pentru școli, deci pentru sistemul preuniversitar. Însă va fi introdusă o nouă condiție pentru ca școlile să poată funcționa cu prezență fizică, și anume gradul de vaccinare al personalului școlii. Experții, specialiștii, din cele două ministere, din INSP, vor discuta și mâine se va emite ordinul comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății care detaliază foarte clar aceste chestiuni”, a declarat Klaus Iohannis, joi.
Astăzi, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a fost o idee mai explicit. Școlile și grădinițele cu rata de vaccinare de peste 60% a personalului încep cursurile fizic, celelalte, online.
Care e rostul acestei decizii din punct de vedere sanitar?
Nu contează dacă sunt sau nu cazuri în comunitate, școala depinde de câți profesori sunt vaccinați.
Se încearcă protejarea profesorilor neimunizați de copiii care ar putea transporta virusul?
Cu alte cuvinte, încurajezi nevaccinarea. Preferi să pui pe butuci învățământul pentru a lăsa în securitate, acasă, între patru pereți, un profesor care nu a înțeles rostul vaccinării? S-au stabilit cu date certe că virusul zburdă prin intermediul școlarilor și că primii care ar fi afectați ar fi profesorii, nu bunicii, nu părinții, nimeni altcineva?
Se încearcă forțarea profesorilor să se vaccineze?
Un cadru didactic nu poate fi determinat de știință să se vaccineze, dar va fi speriat de școala online, înțeleg. Vor da buluc toți la centrele de vaccinare, speriați de gândul că vor sta acasă și vor preda din fața calculatorului.
Se disculpă decidenții prin această metodă, punând față în față părinții împotriva profesorilor?
E posibil ca președintele și guvernanți să fi ajuns la concluzia că țara nu poate fi guvernată decât prin conflicte. Dacă creezi acum un război părinți – profesori poți bifa imediat o victorie: Arunci vina pentru tot ce se întâmplă de acum înainte în sistemul de învățământ pe seama profesorilor nevaccinați.Ai fixat un regulament prin care te speli pe mâini: Descurcați-vă.
Se pedepsesc comunități de genul Jina, în care se refuză vaccinarea?
În Jina, pe orice normă sanitară de până acum, de luni ar trebui să se facă școală în prezență. Nu e absolut niciun caz activ de Covid, iar această formulă anunțat inițial de președinte ar fi singura prin care comunitatea de aici ar simți că sunt altfel decât majoritatea localităților din țară. Dar pe cine te răzbuni? Pe copii? Din nou?
Am încercat să văd cum abordează alte țări problema școlii în pandemie. Nicăieri nu există, sau nu am găsit eu, o astfel de idee. Școala să se facă în funcție de câți profesori sunt vaccinați. Există reguli care obligă cadrele didactice să se vaccineze, da. Care spun clar și ferm că intrarea în instituțiile de învățământ se face exclusiv în baza certificatului verde. Dacă nu te prezinți la muncă, nu ești plătit. Dar nu o ”struțo-cămilă”, ca la noi.
Iar dincolo de toate rămâne aceeași dilemă încă nerezolvată: De ce măsurile, unele extrem de importante, se anunță joi, se dezbat scurt vineri, se publică duminică, intră în vigoare de luni și, cel mai probabil, se modifică marți?
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Vizualizari: 4889
Ultimele comentarii
Acum 10 ore
Emil
Acum 11 ore
TheHermit
Acum 11 ore
Ionuț
Acum 11 ore
Emil
Acum 12 ore
Emil