Trecem prin valul patru de pandemie, iar companiile resimt cel mai mult presiunea pe care aceasta a adus-o asupra echipelor. În acest context, Ropardo, una dintre cele mai active companii din Sibiu, care recrutează constant specialiști IT pentru proiecte internaționale, prezintă o regulă eficientă, testată intern în decursul celor aproape doi ani de pandemie.
“Regula celor 33%” satisface nevoile angajaților fără să compromită productivitatea echipei
Regula formulată poate fi importată și adaptată cu ușurință de orice tip de companie. Această regulă spune că, în situații precum un nou val pandemic: 33% dintre angajați lucrează exclusiv de acasă, 33% vin la birou și 33% muncesc în sistem hibrid, adică vin la birou doar în baza unei programări și în funcție de necesități.
Reprezentanții companiei au explicat pentru Turnul Sfatului că sistemul este foarte eficient și rezultatele o dovedesc. La nivel intern, Ropardo, a reușit să își păstreze echipa întreagă, să integreze colegi noi, să își crească portofoliul de clienți imediat după primul val pandemic și să își extindă rețeaua de parteneri, în mod special în zona digitalizării.
Primul lucru pe care trebuie să-l știți este că sistemele de lucru hibride nu erau ceva nou pentru noi. Acest lucru a ajutat la un răspuns imediat și la adaptarea foarte rapidă, reușind să devină parte a soluției, nu parte a problemei. O modalitate prin care am făcut aceasta a fost folosirea cunoștințelor noastre pentru a crea propriul nostru sistem de pontare de acasă WFH (work from home n. r.), făcându-l disponibil pentru fiecare membru al echipei. În compania noastră, oamenii sunt pe primul loc, așa că a fost important să semnalăm importanța închiderii calculatorului de lucru la sfârșit de program sau de a lua pauze, pentru a preveni epuizarea. Acest lucru ne ajută să separăm munca de viața personală, a explicat Ciprian Cândea, Director General al Ropardo.
Un studiu publicat anul acesta de EY România arată că peste 53% dintre români își doresc un program mai flexibil din partea angajatorilor, iar 62% consideră că pandemia va avea un impact pe termen lung asupra pieței muncii din România. Toate datele ne arată că viitorul pieței muncii este despre angajat și mai puțin despre angajator, abordare adoptată timpuriu de Ropardo, companie care a inclus dintotdeauna în cultura organizațională o valoare cheie și anume ”people come first”.
Pe măsură ce lumea se reașază, ar trebui să ne angajăm curajos în era culturii organizaționale orientate spre angajați, unde flexibilitatea este un cuvânt cheie care definește relația angajator-angajat, susține echipa de recrutare a Ropardo.
Noua normalitate este aici, funcționează și are viitor
În mass media se vorbește intens despre revenirea la normalitate, despre epoca post-Covid. Ropardo ne arată că noua normalitate este aici, funcționează și are viitor.
Pandemia a accelerat și amplificat incontestabil tendința de muncă la distanță. Și pe măsură ce toată lumea se va elibera de restricții, regula 33% va fi “business as usual”, previzionează Ciprian Cândea.
În același timp, companiile de IT și nu numai întâmpină provocări specifice industriei, care cer soluții inovative. Alături de regula de 33%, automatizarea și digitalizarea sunt 2 direcții importante de implementat, mai ales când vine vorba despre echipele interne și relația cu clienții. Prin urmare, ar trebui să devină o obișnuință să vedem în anii următori tot mai multe companii care apelează la forme variate de automatizare și digitalizare ca soluții pentru susținerea echipelor.
Reprezentanții companiei mai spun că multe dintre problemele întâmpinate de organizații în timpul pandemiei au venit, în general, din dependența acestora de software și hardware stocate local pe device-uri. Acest lucru a arătat importanța alocării resurselor către Cloud pentru a sprijini lucrătorii care își desfășoară activitatea în regim de telemuncă. La urma urmei, acesta este cel mai inteligent mod de a câștiga flexibilitate și productivitate în viitor.
Istoria ne arată că, din când în când, există o serie de evenimente care ne permit să rescriem regulile afacerilor, finanțelor și economiei. Pandemia de Covid-19 va fi, fără îndoială, amintită ca un eveniment similar. Va schimba unde trăim, cum facem cumpărături, cât de repede sunt dezvoltate noile medicamente și multe altele.
Regula celor 33% dovedește exact asta. Într-o perioadă de incertitudine, piața IT din Sibiu și România s-a remarcat tocmai prin stabilitate și predictibilitate. Dacă în alte sectoare ale economiei angajații au privit cu teamă viitorul job-ului lor, Ropardo arată că în IT se caută în continuare profesioniști.
În aceste momente, orice acțiune de susținere a comunității antreprenoriale devine importantă. Considerăm că acum fiecare dintre noi trebuie să dea din experiența sa mai departe. Tocmai de aceea, în valul patru pandemic am adunat toate experiențele, cunoștințele și recomandările noastre într-o serie de articole dedicate antreprenorilor, specialiștilor și studenților din mediul IT. În cele 5 articole pe care le publicăm sub numele de “Pandemic Challenge”, credem că veți putea găsi inspirație și motivație, dar și răspunsul la întrebarea: ”Este IT-ul un mediu sigur în pandemie și cum pot începe cariera mea în domeniu, chiar dacă nu am experiență?” concluzionează Ciprian Cândea.
Invitația celor de la Ropardo rămâne deschisă, iar cei curioși să urmărească seria de articole Pandemic Challenge o pot face pe blogul companiei. Articolele tratează teme de interes în perioada aceasta, iar cititorii lor pot câștiga inclusiv premii personalizate pe pagina de Facebook a Ropardo.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: pandemic challenge , specialisti it , programatori , companie it sibiu , recrutare , pandemie , ropardo
Vizualizari: 4868
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
Vivi Dragan
Acum 5 ore
Emil
Acum 6 ore
Claudiu
Acum 6 ore
HuniLateral = dictatură
Acum 6 ore
Ziaristul din tufis