Joi,
08.12.2022
Ceata
Acum
0°C

Uniunea Europeană deschide dezbaterea despre doza booster şi valabilitatea certificatului verde

Uniunea Europeană deschide dezbaterea despre doza booster şi valabilitatea certificatului verde

Guvernele statelor UE au început marţi o dezbatere despre durata eficacităţii vaccinurilor anti-COVID-19 şi despre necesitatea administrării dozelor de vaccin ''boster'' ca o posibilă condiţie pentru menţinerea libertăţii de circulaţie în interiorul blocului comunitar pe baza certificatului verde, relatează Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

Comisia Europeană va prezenta săptămâna aceasta propuneri de coordonare a libertăţii de circulaţie cu certificatul COVID-19, după ce, din cauza noului val de infectări, Austria a devenit prima ţară membră care a impus din nou un lockdown de când a început campania de vaccinare şi alte state din UE au reimpus la rândul lor restricţii ce restrâng mobilitatea cetăţenilor.

Grecia a propus ca acest certificat verde (ce atestă vaccinarea, trecerea prin boalăJohnson&Johnson sau testarea negativă recentă) să fie valabil pentru călătoriile între statele UE numai dacă deţinătorul a primit şi doza booster de vaccin, adică doza a treia, sau a doua în cazul serului .

Ministrul german al afacerilor europene, Michael Roth, consideră că acum dozele booster sunt ''pe ordinea zilei'', făcând referire la studiile ştiinţifice care arată că ele într-adevăr consolidează imunitatea în faţa infectării cu noul coronavirus.

''Propunerea care va fi avansată săptămâna aceasta va insista asupra rolului important al certificatului digital al UE pe care călătorii îl poartă astăzi cu ei'' în deplasările în interiorul UE, a declarat luni comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides.

Mai mulţi miniştri europeni au insistat marţi, la sosirea la Bruxelles la o primă discuţie pe acest subiect, că certificatul digital al UE privind COVID-19 (certificatul verde) trebuie menţinut ca instrument de facilitare a mobilităţii în interiorul blocului comunitar.

''Cetăţenii ne cer o abordare comună'' la nivelul UE, adică un acord asupra valabilităţii certificatului de vaccinare fără doza booster şi a termenului de la care această doză ar urma să fie obligatorie pentru a extinde valabilitatea certificatului, a subliniat ministrul de externe luxemburghez Jean Asselborn.

În timp ce administrarea dozei booster la şase luni după schema completă din două doze (sau după doza unică Johnson&Johnson) este susţinută de Franţa, pentru persoanele în vârstă de peste 65 de ani, şi de Grecia, pentru cele de peste 60 de ani, Comisia Europeană admite la rândul său că ''eficacitatea vaccinurilor scade după un anumit timp''.

Includerea dozei booster în certificatul verde se va regăsi şi printre temele summitului european din 16-17 decembrie.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

2 comentarii

Mircea

Acum 1 an

Deci doza a treia va deveni in curand obligatorie. Si a 4-a si a 5-a mai apoi... etc.
Raspunde

Minime

Acum 1 an

Se știa de după doza 2 ca va fi și doza 3. Doar ca atunci se specula ca va fi la un an după doza 2. Pe de alta parte, atunci nu exista varianta Delta. Care a făcut ca doza 3 sa fie la 6 luni, în loc de un an.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus