Joi,
18.08.2022
Partial Noros
Acum
28°C

Andreea Roseti, despre activitatea în Humane Society International: „Tot ce învăț aici mă ajută în Animal Life și viceversa”

Andreea Roseti, despre activitatea în Humane Society International: „Tot ce învăț aici mă ajută în Animal Life și viceversa”

Andreea Roseti, fondatoarea Asociației Animal Life Sibiu, lucrează de doi ani la Humane Society International (HSI), ramura internațională a Humane Society United States, cea mai mare organizație de profil din SUA. A fost un job la care a visat mai mulți ani și de care profită acum la maximum. La momentul actual, Andreea este director de țară, ceea ce înseamnă că reprezintă organizația în România și este unul dintre cei patru directori de țară ai HSI Europe.

Iubitoarea de animale din Sibiu a povestit cu reporterul Turnul Sfatului despre primul contact cu o conferință internațională pentru protecția animalelor, momentul în care a început să lucreze la Humane Society International și modul în care poate să ajute animalele din această poziție.

Primul contact cu lumea internațională de protecție a animalelor l-a avut în 2008. A descoperit atunci oameni al căror job era și pasiunea lor în același timp. Iar atunci a realizat că exact acolo își dorește și ea să ajungă - să salveze animăluțe full time.

„Îmi aduc foarte bine aminte cum, prin 2008, am mers la prima mea conferință internațională pentru protecția animalelor. Se ținea în Italia și a fost prima dată când am înțeles cu adevărat că există pe lumea asta oameni care lucrează pentru organizații de protecția animalelor. Adică ăla e jobul lor de 8 ore pe zi, la fel cum eu eram nevoită să merg la un birou pe care îl uram. Îmi aduc aminte foarte clar cum i-am spus unui englez că îl invidiez și că nu îmi pot imagina cât de fain trebuie să fie să te duci cu bucurie la serviciu, știind că faci exact ceea ce îți dorești, adică să lucrezi cu și pentru animale. De atunci am încercat să merg în fiecare an la conferințele respective, uneori cu alte colege din Animal Life, și ani la rând am visat despre cum ar fi să ajungem să nu mai avem joburi pe care să le urâm, ci să putem lucra doar cu și pentru animale. Pentru unele dintre noi visul asta s-a împlinit, deși, ca orice fantezie care la un moment dat devine realitate, uneori e mai greu decât ne-am imaginat”, povestește Andreea Roseti.

Mă pricep să construiesc lucruri de la zero

Experiența de a construi proiecte de la zero a fost un mare plus pentru Humane Society International, spune activista. Iar ceea ce a constituit un plus pentru Andreea a fost faptul că organizația se ocupă cu campanii diverse, în funcție de nevoile identificate în rândul animalelor - vânătoarea de trofee ori fermele de câini crescuți pentru carne. Munca ei la HSI a început în 2019.

„Am început să lucrez la HSI având experiența din Animal Life și având experiența din joburile anterioare în care făcusem de asemenea, în trei rânduri, muncă de start-up. Sau, mai corect spus, mă pricep să construiesc lucruri de la zero. Ce mi-a plăcut mult la ei este că au campanii foarte diverse, în funcție de animalele care au nevoie de ajutor: de la a închide fermele de câini crescuți pentru carne în Coreea până la oprirea vânătorii de trofee la nivel mondial. Titulatura mea oficială este de country director – director de țară, ceea ce înseamnă că reprezint organizația în România și sunt unul dintre cei patru directori de țară ai HSI Europe. Iar despre cum am ajuns la ei – am fost recomandată de un colaborator și apoi am trecut o serie de interviuri, deci prin cel mai normal și banal proces posibil”, mărturisește Andreea.

Munca în HSI România se axează pe trei mari direcții pe care se concentrează:

-           Cruzimea asupra animalelor – „colaborăm cu Poliția Animalelor la nivel județean și național și ne dorim îmbunătățirea unor aspecte legislative în acest domeniu. Avem programate traininguri pentru forțele de ordine din Poliția Animalelor, cu experți din SUA, de îndată ce situația pandemică ne-o va permite. Deocamdată, orice asemenea activități s-au desfășurat on-line.”

-           Coexistența om-urs brun – „lucrăm împreună cu Consiliul Județean Sibiu și Fauna și Flora Internațional, în cadrul unui acord de colaborare gratuit, la identificarea de măsuri de coexistența și prevenire a conflictelor în județul Sibiu. Există două zone în care am început să lucrăm pe măsuri de prevenție a conflictelor: Valea Hartibaciului și Bâlea.”

-           Blănurile și fermele de blană – „avem o campanie în desfășurare, pentru descurajarea folosirii blănurilor naturale și pregătim un demers legislativ pentru limitarea fermelor de blană.”

Fiecare mică schimbare legislativă benefică animalelor sau chiar și îmbunătățirea unei singure proceduri care le afectează direct are nevoie de foarte multă muncă, ce adesea înseamnă analiză de legislație, consultarea experților, redactarea de propuneri, întâlniri cu factori politici sau instituționali, explică Andreea Roseti - spre exemplu, schimbarea unui singur paragraf într-o lege poate salva sau îmbunătăți viața a milioane de animale. Dar schimbarea acelui paragraf ar putea avea nevoie de ani de zile pentru a fi posibilă.

„Suntem în faza de a construi prezența HSI aici, în speranța ca în scurt timp să avem o echipă mai mare și o prezență de lungă durată. Echipa e mică, suntem patru oameni, dar workoholici și nebuni după domeniul asta, așa că sunt convinsă că vom realiza multe lucruri bune. Am descoperit că trebuie să fii dispus să înveți constant. Și e fain să tot înveți lucruri noi chiar și după ce sari de 40 de ani. În ideea asta pot spune că tot ce învăț în HSI mă ajută în Animal Life și viceversa.”

Animal Life: pandemia ne-a scuturat puțin

Activitatea Animal Life Sibiu este în continuare intensă, iar perioada pandemiei le-a adus salvatorilor cu atât mai multe probleme de rezolvat.

„Nu pot să vă spun cum sunt oamenii pe ai căror umeri stă Animal Life zilnic. Orice cuvinte frumoase aș căuta nu aș putea să îi descriu îndeajuns de bine și nimeni nu m-ar crede când spun că prietenii mei muncesc în fiecare zi pentru animale în asociația asta mică. În fiecare zi, indiferent ce zi e. Nici nu pot să le spun numele, că mi-e frică să nu uit pe careva. Dar ei știu cine sunt și sunt onorată să îi am în viața mea. Pandemia ne-a scuturat puțin, am avut intervenții anul trecut pentru a prelua animale de la persoane carantinate, de anul acesta am început să colaborăm cu Poliția Animalelor... e greu să atragi atenția asupra nevoii de a ajuta animalele fără stăpân când toată lumea e preocupată de pandemie, de probleme politice și sociale”, povestește Andreea.

Treburile au mers însă în continuare - au organizat campaniile de castrări, au preluat tot ce au putut din stradă, au căutat familii, măcar temporare, pentru animăluțe. În prezent sunt, în sistem de familii temporare sau adăpost, circa 185 de căței și 100 de pisici, și „am trecut de punctul în care activitatea noastră se putea face doar cu voluntari”.

„Cred că ar fi interesant pentru oricine să își petreacă o zi cu colegii mei, ca să realizeze cât de multă muncă este. Zilnic se fac operații, tratamente, perfuzii, deplasări de urgență.”

Andreea Roseti spune că Animal Life are un impact asupra comunității care este greu de măsurat, dar pe termen lung se simte. „Cele mai mari cheltuieli le au cu tratamentele veterinare, pentru că efectiv încearcă să ajute pe oricine care nu își permite să își ajute animalul. Avem pensionari, persoane în dificultate, familii tinere care ne cer ajutorul pentru că sunt depășiți de situație, și îi ajutăm: cu tratamente, cu sterilizări, cu vaccinări, cu operații pentru animalele lor. Asta în afară de ceea ce facem pentru animalele noastre.”

Visul de viitor al Andreei este un sanctuar pentru animale de fermă, în care însă nu este sacrificat nimeni, ci sunt ajutate animalele, dar și oamenii care au nevoie. Deocamdată însă, din motive financiare, este doar un vis.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Alex

Acum 8 luni

Felicitari!
Raspunde

Marioara

Acum 8 luni

Felicitari!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus