Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Industria Horeca din Sibiu primește 61,9 milioane de lei pentru pierderile suferite din cauza pendemiei. ”E bine și atât decât nimic”

Industria Horeca din Sibiu primește 61,9 milioane de lei pentru pierderile suferite din cauza pendemiei. ”E bine și atât decât nimic”

336 de societăți comerciale din județ primesc bani de la Guvern ca ajutor de la stat pentru pierderile suferite din cauza pandemiei de Covid, în cursul anului 2020.

În total sunt 12,4 milioane de euro și de acești bani dispun, în funcție de cifra de afaceri și de pierderile suferite anul trecut, societăți care activează în turism, restaurante și cafenele.

”E ca la noi. Nu știm dacă vin banii, când vin și nici câți”

Administratorii nu sunt mulțumiți de cuantum, de faptul că vin târziu și că nu se știe dacă ajutorul va continua și anul viitor, pentru a acoperi o parte din pierderile din acest an.

”Mi-am zugrăvit două camere de banii ăștia”, spune administratorul unei pensiuni. Oamenii evită să-și dea numele. Nu vor să fie asociați cu acești bani și cred că apariția lor în ziar, în acest context, le-ar aduce o imagine nu tocmai bună.

”E ca la noi. Nu știm dacă vin banii, când vin și nici câți. E tot timpul o stare de instabilitate. Nici nu știu cât ne ajută și cât ne încurcă”, spune administratorul unui restaurant din centrul Sibiului. ”Se spune că în bugetul pe anul viitor vor fi prinși din nou bani pentru pierderile de anul ăsta. Poți să-ți faci vreun plan? Ai încredere în ei? Nu ai”, explică el.

Alin Chipăilă, președintele Asociației Județene pentru Turism Sibiu, susține și el că ajutorul vine târziu. Pentru unii din branșă mult prea târziu, pentru că între timp au dat faliment.

”E cam tardiv, dacă ne gândim ajutorul vine pentru ce s-a întâmplat în 2020, iar noi suntem deja în 2021, spre final. Dar este foarte bine venit pentru cei care au reușit să reziste, să-și păstreze afacerile, mai ales în situația în care cel mai probabil ne vom confrunta și cu un val 5. Eu zic că e bine venit”, explică el.

Chipăilă este de un an președintele Federaţiei Asociaţiilor de Promovare Turistică și spune că se duc negocieri cu coaliția de guvernare pentru ca ajutorul să continue. ”Noi avem discuții la nivel național pentru o schemă de ajutor pentru pierderile din 2020 și sperăm să vină mai repede.

Alocarea este și asta destul de păcătoasă pentru că doar 47,87% din aceste sume vor intra acum, restul anul viitor, dar e bine și așa”, spune Alin Chipăilă.

Primii 10 iau o treime din bani

Alocarea banilor se face în funcție de cifra de afaceri și de pierderile suferite, care pot fi dovedite prin acte contabile.

În județ, primele 10 societăți care au fost înscrise pe lista celor care primesc ajutorul de stat obțin 21,8 milioane de lei, 35,17% din întreaga sumă care e împărțită de toate cele 336 de societăți.

În capul listei se află Therme Nord București SRL societatea care operează Therme București, cel mai mare complex de relaxare, wellness și entertainment cu ape termale din Europa.  

Societatea Therme Nord București SRL e înregistrată în Sibiu și primește 3,94 milioane de lei din partea guvernului pentru a acoperi o parte din pierderile din 2020.

Anul trecut, societatea a avut o cifră de afaceri de 29,66 milioane de lei, fiind în scădere uriașă față de anul precedent. În 2019, societatea avea o cifră de afaceri de 136,9 milioane de lei și pierderi de 10,6 milioane.

Top 10 societăți care primesc subvenția guvernamentală în Sibiu

Therme Nord București SRL – 3,94 milioane de lei

Karpaten Turism SRL – 3,65 milioane lei

Bliss SRL – 3,19 milioane lei

Palace Dumbrava SRL – 2,54 milioane lei

South Carpathian Travel Center '12 SRL – 1,96 milioane lei

Paralela 45 Siebenburgen SRL – 1,88 milioane lei

Tramp Travel International SRL – 1,47 milioane lei

Passpartout Serv SRL – 1,06 milioane lei

Silva SA – 1,04 milioane lei

Paralela 45 Turism Sibiu SRL – 1,03 milioane lei

Total – 21,8 milioane lei

2,12 miliarde de lei, pentru ajutarea Horeca, la nivel național

Suma totală aprobată la finanțare este în total, la nivelul întregii țări de 2,14 miliarde de lei, însă statul are la dispoziție pe bugetul pe anul 2021 doar un miliard de lei pentru plăți.

Astfel că se plătesc în prima fază aproximativ 47% din suma aprobată fiecărei firme. Restul de 53% ar urma să vină în tranșa a doua, probabil în anul 2022, în funcție de bugetul care va fi elaborat de noul Guvern Ciucă, scrie presa centrală.

Suma medie aprobată la finanțare (cele două tranșe) este de 256.200 lei, însă diferențele sunt foarte mari între cel mai mic și cel mai mare ajutor de stat. Sumele cele mai mici pleacă de la 163 de lei. În schimb, cele mai mari ajutoare probate se duc la valoarea maximă, de 800.000 de euro pe firmă (3.940.800 lei, mai exact).

Sunt 74 de firme care figurează cu ajutoare aprobate la valoarea de 3.940.800 lei fiecare. Pe listă figurează cu ajutor maxim de aproape 800.000 euro, de exemplu, și compania OMV Petrom Marketing, care are o cifră de afaceri de aproape 3 miliarde de euro pe anul 2020.

Sibiul turistic în 2022: ”Dacă am avea 80% acoperire vaccinală, ar fi un mesaj foarte bun către potențialii turiști”

Scăderea cifrelor din turism este dramatică în ultimii ani, susține Alin Chipăilă. Și asta, pentru că de cele mai multe ori facem comparații cu 2019, ultimul an de dinaintea Covid, iar pentru Sibiu e un dezavantaj, pentru că acest an a fost foarte bun pentru municipiu și județ.

”Noi suntem acum între valuri, din nou, dar măcar avem premisele că vom avea un an măcar la fel de bun ca 2021, adică sperăm că în continuare va crește rata de vaccinare, că se va continua vaccinarea de booster, că va fi la fel de eficientă și pentru noua variantă, astfel că vom putea să ne dezvoltăm. Premise sunt.

Am văzut că și în 2021 suntem căutați de oameni care caută reconectarea cu natura, liniște, locuri fără prea mare aglomerație. Depinde și de noi înțelegem că fiecare dintre noi contribuie la dezvoltarea turistică a zonei. Numai acest fapt, dacă am avea 80% acoperire vaccinală, ar fi un mesaj foarte bun către potențialii turiști”, spune Chipăilă.

”E încă devreme să aproximăm pierderile din 2020. Nici nu știu pe ce an să ne comparăm, dacă ne comparăm cu 2019 suntem încă pe scădere, la noi a fost un an special 2019, cu toate evenimentele pe care le-am găzduit, inclusiv summit-ul vizita papei a fost chiar un an bun pentru HORECA, pentru noi căderea a fost chiar mai abruptă decât alte destinații. E prea devreme să facem o estimare, poate la începutul anului viitor”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Popa

Acum 2 ani

Primesc destul! Cu banii aia cate pensii ar putea plati?
Raspunde

Liviyu Muntean

Acum 2 ani

Rugativa-ti cu toti sa iese raluca turcan ministra ca alfel suntem in pom cu tot.sibiu nost !! singura sansa pt noi e ralcuaaa ! se stieee
Raspunde

Stanciu

Acum 2 ani

Eu sunt vaccinat dar nu imi pare o idee buna folosirea certificatului de vaccinare. Am ales sa nu mai consum in localurile care au imbratisat certificatul instant, ca si cand nu e nimic rau in asta. Si acum, din banii mei, acele localuri primesc mai mult decat as fi consumat eu acolo. Ganditi-va la asta romani care simtiti ca mine (sunt sincer ingrijorat ca statul acapareaza prea multe puteri si ca populatia devine docila si fara cuvant). Chiar daca incercam sa schimbam ceva prin viata noastra, nu contam. Ganditi-va si folositi-va votul bine.
Raspunde

Bani publici

Acum 2 ani

Bani de la stat, din buzunarele tuturor oamenilor fara a-i intreba daca au certificat verde se duc in industria unde oamenii sunt serviti numai daca au certificat verde! Daca tot se impune certificatul verde sa se foloseasca banii de la cei care au certificat verde!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus