Joi,
19.05.2022
Acum
0°C

Sibienii devin părinți la vârste tot mai înaintate. Avantajele și dezavantajele copiilor făcuți la a doua tinerețe

Sibienii devin părinți la vârste tot mai înaintate. Avantajele și dezavantajele copiilor făcuți la a doua tinerețe

Numărul mamelor cu vârste între 15 și 24 de ani s-a înjumătăți în ultimii ani, în județul Sibiu, iar la nivel național diferențele sunt chiar mai mari. Datele Institutului Național de Statistică (INS) arată că același trend se păstrează și în cazul taților.

Pe de altă parte, datele arată exact invers, în cazul părinților mai în vârstă. Cea mai mare diferență se întâlnește în cazul mamelor cu vârste cuprinse între 30 și 34 de ani. Sibiencele care au născut având vârsta în această categorie sunt mai numeroase acum, decât în anii 90. De exemplu, în 1993 erau 429 de mame cu vârsta între 30 și 34 de ani, iar în anul 2020 erau 1-35. Și la categoria de vârstă 35-39 de ani se menține același trend: 209 în anul 1993, 484 în 2020.

În situația taților diferențele se păstrează: 359 în 1993, față de 690 în 2020.

Numărul mamelor cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani a scăzut de la 884 în 1994, la 457, în 2020.

Numărul mamelor cu vârsta cuprinsă între 20 și 24 ani a scăzut de la 2.123 în 1994, la 682, în 2020.

Numărul mamelor cu vârsta cuprinsă între 35 și 39 ani a crescut de la 209 în 1994, la 484, în 2020.

Numărul mamelor cu vârsta cuprinsă între 40 și 44 ani a crescut de la 41 în 1994, la 119, în 2020.

Numărul taților cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani a scăzut de la 158 în 1994, la 79, în 2020.

Numărul taților cu vârsta cuprinsă între 20 și 24 ani a scăzut de la 1.149 în 1994, la 308 în 2020.

Numărul taților cu vârsta cuprinsă între 35 și 39 ani a crescut de la 359 în 1994, la 690, în 2020.

Numărul taților cu vârsta cuprinsă între 40 și 44 ani a crescut de la 150 în 1994, la 314, în 2020.

Se schimbă comportamentele sociale, economice și culturale

Giorgian – Ionuț Guțoiu, asistent universitar doctor în cadrul Facultății de Științe Socio Umane a ULBS, susține că diferențele acestea sunt normale în societatea în care trăim.

”Trendul este parte a unui fenomen demografic mai amplu, specific societăților postindustriale. Este vorba despre mai multe comportamente sociale, economice, culturale, care în final duc la această creștere a vârstei la care cuplurile fac copii. Printre cauze sunt: răspândirea conviețuirii înainte de căsătorie care împinge mult vârsta la care cuplurile se căsătoresc, generalizarea învățământului superior, migrația, educația sexuală și prevenirea sarcinilor nedorite, importanța carierei și dobândirea unui statut material și a siguranței materiale înainte de căsătorie, acestea iarăși împing vârsta căsătoriei și implicit apariția copilului, rolul tot mai mare pe care copiii îl au în viața familiei și costurile tot mai ridicate pentru creșterea acestuia, lucru care este cuplat și cu factorul anterior al siguranței materiale. Toate aceste comportamente le găsim mai degrabă în medii mai dezvoltate: mai degrabă în județul Sibiu decât în județe mai defavorizate ale țării de unde au plecat mai mulți locuitori, și mai degrabă în municipiul Sibiu și localitățile sale suburbane decât în comunele marginale ale județului nostru”, susține specialistul.

El spune că societatea s-a schimbat și în privința vârstei la care oamenii se căsătoresc și chiar concep primul copil. ”La nivelul întregii țării vârsta părinților la care apar copiii a crescut, dar sunt valori mai mici decât în vestul sau centrul Europei. Această evoluție se observă în special în indicatorul vârstei la care a apărut primul copil, dar din păcate autoritatea națională de statistică nu pune la dispoziție aceste date decât agregate la nivel național.

Ca parte a aceleiași povești vă puteți uita și la vârsta medie la căsătorie, a femeilor și bărbaților, acolo se vede mai bine evoluția și sunt disponibile datele la nivel de județ”, spune Giorgian Guțiu.

Mame în vârstă – copii inteligenți. Tați în vârstă...

Psiholog sibian Oana Vasiu susține că nu se poate trasa o regulă generală în privința dezvoltării ulterioare a copilului, în funcție de vârsta părinților, însă există unele prejudecăți, dar și analize științifice.

”La nivelul gândirii comune, așteptările generale sunt că părinții mai tineri ar avea mai multă energie, pentru a se ocupă de copii, poate și cu mai multă răbdare, în timp ce părinții mai maturi ar avea mai multe resurse materiale și experiență pentru a crește copiii. Totuși, cercetările ne indică faptul că există părți pozitive și negative pentru fiecare etapă a vieții, în ceea ce privește faptul de a fi părinte”, susține Oana Vasiu.

Psihologul să exemplul a trei studii științifice, care arată unele diferențe în dezvoltarea copiilor în funcție de vârsta părinților.

De exemplu, vârsta taților poate arăta nivelul de sociabilitate al copiilor, dar și rezultatele la învățătură.

”Ca și tendințe generale, un studiu publicat în anul 2017 indică faptul că acei copii care au tati mai tineri de 25 de ani sau care au depășit vârsta de 51 de ani, tind să fie mai sociabili în prima perioada a copilăriei, însă tind să rămână în urmă colegilor lor la învățătură, pe măsură ce intră în adolescență”, spune Oana Vasiu citând studiul ”Paternal Age Alters Social Development în Offspring”, autori Janecka M, Haworth CMA, Ronald A.

Totodată, un alt studiu arată că vârsta înaintată a mamei poate însemna un grad mai ridicat de intelifență al copilului, în timp ce vârsta înaintată a tatălui dă exact opusul.

”Un alt studiu care a căutat să observe influență vârstei părinților asupra dezvoltării psiho-neuronale a copiilor, a evidențiat faptul că, cu cât tatăl este mai în vârstă, cu atât este este mai probabil că rezultatele copilului la teste de abilități cognitive să fie mai scăzute. Pe de altă parte, cu cât mama este mai în vârstă, cu atât este mai mare probabilitatea că rezultatele copilului la aceste teste să fie mai ridicate”, spune psihologul vorbind despre ”Advanced Paternal Age Is Associated With Impaired Neurocognitive Outcomes During Infancy and Childhood”, scris de

Saha S, Barnett AG, Foldi C.

Interesant ste faptul că în contextul reproducerii asistate, cum este, de exemplu, fertilizarea în vitro, nu au fost evidențiate asocieri negative între vârstă înaintată a mamei și dezvoltarea cognitivă a copilului.

Un alt studiu arată că în cazul părinților care au avut primul copil după vârsta de 40 de ani, aceștia sunt mai pregătiți emoțional, mai încrezători și mai stabili.

”Din perspectiva părinților care au avut primul copil după vârstă de 40 de ani, așa cum arată un studiu pe un număr mic de părinți, cele mai mari avantaje sunt acelea  de a fi pregătiți emoțional pentru creșterea copiilor, de a fi mai conștienți de ei înșiși, încrezători, stabili, de a fi mai capabili să comunice și să le ofere sprijin copiilor lor. Cu toate acestea, majoritatea respondenților (80% dintre mame și 70% dintre tati) au considerat că perioada ideală, pentru ei, de a deveni părinte ar fi fost în jurul vârstei de 35 de ani”, spune Oana Vasiu.

Situația la nivel național:

 

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Je

Acum 4 luni

Normal că în ziua de azi cuplurile fac copii doar după ce se realizează financiar pentru a le asigura un anumit grad de bunăstare. Cu ce sa îi crești? Cu ajutorul de la stat?? Cat cheltuie Statul Român pe luna cu întreținerea unui pușcăriaș (criminal, evazionist, hot, tâlhar, violator.....etc) și cât aloca unui copil???
Raspunde

Corect

Acum 4 luni

Dar dacă ne gândim cât cheltuim cu un politician e și mai rău…
Raspunde

Parinte

Acum 4 luni

Nu conteaza varsta. Conteaza daca cei ce fac copii cresc cetateni de calitate ptr societate si planeta. Restul e complex. ….
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus