Marţi,
05.12.2023
Cer Senin
Acum
-3°C

Asigurarea de viață este necesară în timpul crizei sanitare?

Asigurarea de viață este necesară în timpul crizei sanitare?

Meta Description: Află răspunsul la întrebarea cea mai fierbinte a zilei – “merită sau nu să îți faci asigurare de viață în pandemie?” – statistici și analize utile în text.

Criza sanitară a produs pagube economice (până la 2,4 trilioane de dolari în 2021) și în vieți omenești (5,27 de milioane), iar mutațiile suferite de virus în ultima perioadă indică o potențială extindere a pandemiei și în următorii ani. Totuși, anumite domenii de activitate s-au bucurat de stabilitate economică (așa cum este piața online de casino Romania și a pariurilor pe sporturi, cu o creștere de 90% a numărului de pariori sau comerțul digital, cu încasări de 4,28 trilioane de dolari).

Continuarea crizei poate duce la pierderi economice de 4 trilioane de dolari. În aceste condiții, oamenii se întreabă dacă merită sau nu să îți faci o asigurare de viață în pandemie. Așa că, în cele ce urmează, vom aborda această chestiune și vom căuta să aflăm cât de avantajoasă este o asigurare de viață în vremea crizei sanitare.

Piața asigurărilor de viață - trend ascendent în pandemie?

În acest moment, sectorul asigurărilor înseamnă încasări de 5,5 trilioane de dolari la nivel global, iar predicțiile specialiștilor indică o creștere până la 6,4 trilioane de dolari până în 2025. Totuși, anul 2020 s-a remarcat printr-o scădere a segmentului de asigurări pe toate aproape toate piețele lumii (cu excepția Chinei, unde a fost înregistrată o creștere de 3,6%).

Astfel, pe piețele avansate, scăderea a fost de 1,8%, iar pe cele emergente (cu excepția Chinei), valoarea scăderii a fost de 2,4% - la nivel global, scăderea a fost de 1,3%. În ceea ce privește situația în 2021, aceasta s-a schimbat radical, înregistrându-se creșteri pe toate piețele: 2,7% pe piețele avansate, 5,6% pe cele emergente și 6,3% în China – la nivel mondial, creșterea a fost de 3,3%.

Pentru anul 2022, tendința ascendentă va continua, la nivel global fiind vorba despre o creștere procentuală de 3, 9%. Pe piețele avansate, această creștere va avea o valoare de 3%, pe cele emergente, creșterea va fi de 7,4%, în timp ce China preconizează o creștere de până la 9%. În ceea ce privește România, piața asigurărilor de viață va atinge o valoare de 786,37 milioane de dolari până în 2025, conform prognozelor specialiștilor financiari.

Cât de utilă este o asigurare de viață atunci când confrunți cu criza sanitară la nivel mondial?

Românii nu se numără printre persoanele interesate să se protejeze nici la nivel de asigurare de viață sau de sănătate (48% dintre români sunt asigurați, în timp ce 52% nu sunt asigurați), nici la nivel de locuință (asigurarea facultativă a fost încheiată doar de 40% dintre români, restul de 60% nefiind interesați de o astfel de asigurare). Singurele asigurări pe care aceștia le fac sunt cele obligatorii, așa cum este RCA (asigurarea de răspundere civilă auto).

Peste 81% dintre români nici măcar nu apelează la ajutor calificat în cazul unor problem de sănătate care nu intră în categoria “urgențe”, ci preferă auto-medicamentația. În acest sens, aceștia caută sfaturi online (69%), iar atunci când vine vorba despre încheierea unor asigurări de sănătate private, doar 5% dintre aceștia sunt acord să plătească lunar o sumă care să depășească 300 Lei. 

Cei mai mulți dintre aceștia, 29% ar plăti maxim 100 Ron. Un procent de 36% dintre români nici măcar nu iau în calcul o asigurare de sănătate privată. Cu siguranță că acest lucru se aplica înainte de criza sanitară, din moment ce 42% dintre români s-au declarat dornici să încheie o astfel de asigurare.

Asigurarea de viață este benefică pentru că le oferă membrilor familiei persoanei asigurate posibilitatea ca diversele cheltuieli să fie acoperite din punct de vedere financiar în cazul decesului acestuia. În acest fel va fi posibil să se acopere numeroase tipuri de costuri, iar la nevoie, în timpul vieții, poți fi efectuate retrageri parțiale din suma asigurată.

 Pe lângă aceste aspect, asigurarea de viață este generatoare de dobânzi, care nu sunt supuse impozitării. Pe termen lung, asigurarea de acest tip poate să devină foarte costisitoare și să nu merite investiția făcută, însă, din moment ce majoritatea asigurătorilor includ printre categoriile de deces acoperite și moartea datorată noului tip de virus, aceasta reprezintă o soluție care merită luată în calcul.

Specialiștii din domeniul financiar și al asigurărilor recomandă activarea unei asigurări de viață numai dacă persoana în cauză consideră o astfel de asigurare ca fiind utilă. Astfel, aceștia menționează că încheierea unei astfel de polițe trebuie făcută fără intervenția unui factor emoțional puternic, așa cum este tema generată de criza sanitară.

Ce înseamnă criza sanitară pentru asigurători?

Restricțiile și limitările legate de pandemie a determinat accelerarea digitalizării în acest domeniu cu 20%. La nivel de plăți efectuate ca urmare a deceselor de COVID, companiile de asigurări au plătit sume care au fost cuprinse între 15 și 27,8 miliarde de dolari.

Persoanele cu un risc ridicat de a se infecta cu coronavirus și de a dezvolta o formă gravă, respectiv cele din categoria de vârstă de peste 60 de ani au fost restricționate de la încheierea de asigurări de viață.

Cert este că, în acest moment, criza sanitară nu dă semne să se termine prea curând, iar noile mutații ale virusului determină stabilirea unui plan de acțiune pe termen lung. Iar o asigurare de viață poate reprezenta o formă de protecție reală financiară, în special, a persoanelor tinere, dar și o modalitate optimistă de a privi cu încredere în viitor.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus