Marţi,
07.02.2023
Partial Noros
Acum
-11°C

Doi foști profesori ULBS, implicați în acuzațiile de plagiat la adresa premierului. Rânduri din cartea a doi generali, copiate de Nicolae Ciucă

Doi foști profesori ULBS, implicați în acuzațiile de plagiat la adresa premierului. Rânduri din cartea a doi generali, copiate de Nicolae Ciucă

Una din cărțile semnate de generalii Eugen Bădălan și Teodor Frunzeti figurează printre sursele despre care se spune că le-ar fi copiat premierul Nicolae Ciucă, conform unei acuzații  apărută în PressOne.

Cei doi generali sunt foști profesori ai Universității Lucian Blaga din Sibiu, activi până în urmă cu câțiva ani la Departamentul de Științe Politice, Relații Internaționale și Studii de Securitate al Facultății de Științe Socio-Umane.

Press One semnalează astăzi că din volumul pe care cei doi foști militari l-au scris împreună, ”Forțe și tendințe în mediul de securitate european”, apărut la Editura Academiei Forțelor Terestre ”N. Bălcescu” din Sibiu, premierul a copiat 353 de rânduri, cuvânt cu cuvânt.

Teodor Frunzeti a fost absolvent în 1977 al Școlii Militare de Ofițeri Activi de Infanterie "Nicolae Bălcescu" din Sibiu iar în anul 1998 este transferat ca profesor universitar, prorector și locțiitor al comandantului la Academia Forțelor Terestre din Sibiu. În anul universitar 2017-2018, el figura ca profesor asociat la Facultatea de Științe Socio-Politice a ULBS.

Frunzeti a fost al rector al Universității Naționale de Apărare "Carol I" din București până în anul 2014, iar apoi consilier pe probleme de securitate al președintelui Klaus Iohannis.

Eugen Bădălan a fost șef al Marelui Stat Major al Armatei Române între 2004 și 2006 și a fost și el absolvent al Școlii Militare de Ofițeri Activi de Infanterie "Nicolae Bălcescu" din Sibiu, promoția 1973.

La rândul său, a colaborat mai mulți ani cu Universitatea Lucian Blaga, însă în acest an nu mai este cadru didactic în cadrul instituției.

Jurnalista Emilia Șercan a semnalat într-un articol publicat astăzi în PressOne că teza de doctorat a lui Nicolae Ciucă, în baza căreia a devenit doctor în Științe militare în 2003, include conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138. Conținutul din cel puțin 19 pagini a fost plagiat din alte două teze de doctorat susținute anterior la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP), una dintre ele coordonată chiar de îndrumătorul premierului.

Prim-ministrul se disculpă

Într-o precizare de presă transmisă astăzi, premierul spune că ”lucrarea a fost elaborată onest, fiind menționată cel puțin într-un loc sursa bibliografică”.

Ciucă admite că unii termeni sunt prezenți și în alte lucrări, însă susține că este vorba doar de ”sintagme și formulări standardizate”.

”Acuzațiile publice nu se pot susține științific in niciun fel, fapt ce poate fi dovedit si de raportul oricărei metodologii de depistare a similitudinii, corect și profesionist utilizată. Sintagme si formulări standardizate specifice domeniului tezei de doctorat (gen “pilon de stabilitate” etc) nu trebuie ocolite atunci când tratezi un subiect sensibil – precum geopolitica – unde semantica trebuie neaparat să fie precisă, motiv pentru care anumite sintagme/formulări este obligatoriu să fie standardizate”, susține Nicolae Ciucă.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Mariposa Azoiței

Acum 1 an

Inventii si lucratura invidiosilor! Sa nu se mai ieie nimeni de primul ministru al nostru Liberal, uns de domnul presedinte al nostru de suflet, pentru a tine haturile tarii noastre! Dl. presedinte, guvernul Ciuca si PNL sunt singura sansa a noastra ca neam si popor! Sibienii #dedrepta vom vota toata viata pe ai nostri liberali si tot ce ne spune dl. presedinte sa facem!
Raspunde

Un psdist mândru.

Acum 1 an

Bravo , domnu Bogdan !
Raspunde

Rammstein

Acum 1 an

Sintagme și formulări standardizate!!..adică linia frontului e la fel în toate teatrele de operații, sau 7,62 e la fel si in rusă!,sau adunarea regimentului (aici fel de mâncare)..De fapt o lucrare în armata e la fel ca si acum 100 de ani !!..nu trebuie sa o copi ,ci doar să-ți scri numele pe copertă!!..ma mir ca Antonescu (generalul) nu și-a dat doctoratul cand a spus "soldați vă ordon treceți Prutul..,"
Raspunde

Incompetenta, plagiatul si conducerea tarii

Acum 1 an

Asta este din categoria "Acesti idioti care ne conduc". Pentru cine inca mai crede in ce spun "specialistii" si "expertii" astia de doi bani.
Raspunde

Pro adevăr

Acum 1 an

Un INFRACTOR!

Raspunde

Coincidente

Acum 1 an

Nu tot la aceasta facultate (pe vremuri se numea altfel) a fost si lucrarea dnei Sercan?!
Raspunde

Elzorab

Acum 1 an

Toate alegerile facute de dulap s-au dovedit a fi excelente. Numai "ilustrii anonimi" in toate funcțiile. Reteta succesului.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus