Vineri,
30.09.2022
Cer Senin
Acum
9°C

Măsuri pentru susținerea industriei HORECA: reintroducerea șomajului tehnic și ajutor financiar pentru peste 8.200 de firme

Măsuri pentru susținerea industriei HORECA: reintroducerea șomajului tehnic și ajutor financiar pentru peste 8.200 de firme

Premierul Nicolae Ciucă a avut, joi, la Palatul Victoria, o întâlnire de lucru cu reprezentanţii Alianţei pentru Turism, discuţiile fiind axate pe măsurile guvernamentale de susţinere a industriei HORECA, soluţionarea dificultăţilor legate de asigurarea forţei de muncă în acest sector, predictibilitatea normelor de sănătate publică, promovarea României ca destinaţie turistică şi sprijinirea turismului balnear, anunță Agerpres.

Prim-ministrul a subliniat reintroducerea şomajului tehnic, ca program de susţinere a sectoarelor economice afectate de măsurile de protecţie împotriva pandemiei COVID-19. „Obiectivul Guvernului este să sprijine cetăţenii şi să menţină sectoarele economice deschise, în condiţiile crizei sanitare cu care ne confruntăm. Vă considerăm partenerii Guvernului în acest demers. Vă stăm la dispoziţie pentru dialog şi vă invit să găsim împreună soluţii pentru susţinerea sectorului HORECA, pentru promovarea turismului românesc şi a turismului balnear, care are un potenţial colosal", a afirmat Nicolae Ciucă, citat în comunicat de presă.

Ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, a informat că în cursul zilei de joi au început plăţile către Agenţiile pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Atragere de Investiţii şi Promovare a Exporturilor pentru a doua prorată, în sumă de peste 1,1 miliarde lei, în aplicarea schemei de ajutor de stat HoReCa, de care vor beneficia 8.294 de firme din sector.

"Aceste plăţi vin în completarea celor efectuate până la data de 31.12.2021, realizate pentru toţi beneficiarii contractaţi, la o primă prorată de 46,87%, însumând aproape 1 miliard de lei. Schema HoReCa a fost lansată în anul 2021 pentru a despăgubi întreprinderile din domeniul turismului, alimentaţiei publice şi organizării de evenimente, a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei COVID 19, printr-un ajutor sub forma unor granturi în cuantum de 20% din diferenţa dintre cifra de afaceri obţinută din activitatea eligibilă aferentă anului 2019 şi cea aferentă anului 2020, dar nu mai mult de echivalentul în lei al sumei de 800.000 euro/întreprindere unică. Totodată, a fost reluată discuţia privind implementarea măsurii HoReCa 2 care să aibă la bază acelaşi instrument de ajutor de stat", se arată în comunicat.

De asemenea, pentru programul „Granturi pentru capital de lucru” au fost depuse 22.226 de dosare, din care 13.713 beneficiari au fost plătiţi. 

Consultările vor continua la nivelul Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului, urmând ca în scurt timp să fie prezentate prim-ministrului soluţii la dificultăţile semnale de industria HORECA şi un calendar de implementare a acestora.

Sursa: agerpres.ro

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus