Marţi,
17.05.2022
Acum
0°C

Se știe locația viitoarelor radare fixe de pe Valea Oltului. Vor putea verifica viteza medie și ITP-ul expirat al unui autoturism

Se știe locația viitoarelor radare fixe de pe Valea Oltului. Vor putea verifica viteza medie și ITP-ul expirat al unui autoturism

Valea Oltului va fi una din cele trei șosele din Sibiu unde se va monta un sistem de radare fixe, moderne.  

Alături de Valea Prahovei și A2 București – Constanța, pe Valea Oltului vor fi montate în total câteva zeci de camere, însă mult sub 600, numărul anunțat anterior, informează ziarul Adevărul.

Din discuţiile purtate cu poliţişti şi specialişti de la Drumuri a reieşit că din cele 600 de radare fixe ce urmează a fi implementate pe şoselele din România, pe Valea Oltului şi implicit Dealul Negru numărul acestora deocamdată este mai mic de 20, iar dintre acestea cele mai multe sunt de fapt camere inteligente ce vor fi amplasate pe centura de ocolire a municipiului Râmnicu Vâlcea şi în staţiunea Călimăneşti - Căciulata. În aceste zone vor fi vizate trecerile de pietoni şi intersecţiile importante sau problematice, precum şi sensurile giratorii. 

Mai multă monitorizare a traficului

Pe centura din Râmnicu Vâlcea, spre exemplu, vor exista camere de supraveghere / radare fixe la benzinăria de la intrarea în oraş dinspre Piteşti - din intersecţia cu centura de sud a oraşului (DN67), la sensul giratoriu de la Goranu, de lângă podul peste Olt, în zona Kaufland Nord şi la intersecţia cu Calea lui Traian - de la ieşirea din oraş spre Sibiu.  

La Călimăneşti, astfel de echipamente vor fi montate în zona Primăriei, a Hotelului Central, a Hotelului Traian, la Cozia, dar şi la Monumentul de la Jiblea, locuri în care s-au înregistrat multe evenimente rutiere, mai ales pe trecerile de pietoni.   

Radarele fixe / camerele de supraveghere vor mai fi amplasate la intrarea dinspre Argeş, în judeţul Vâlcea, în zona Milcoiu, dar şi la ieşirea spre Sibiu, la Câineni. De asemenea, vor fi amplasate câteva echipamente şi pe parcurs: Budeşti, Seaca, Călimăneşti, zona Lotrişor / km 202 - 203 - după Viaductul Cârligul Mic spre Sibiu, dar şi la Gura Lotrului - la intersecţia cu DN 7A etc..  

În prima fază pe Valea Oltului / Dealul Negru va exista doar un sistem de monitorizare video a traficului. Nu s-a stabilit încă nimic despre care din camere vor fi dotate şi cu antena pentru radar.   

Cel puţin pe Valea Oltului, până în acest moment, nu se cunoaşte care dintre camere vor fi radare fixe şi care nu. La nivel central s-a menţionat însă că 400 dintre cele 600 de camere inteligente vor fi moderne, capabile să depisteze în timp real inclusiv ITP-ul expirat al unui autoturism sau dacă autovehiculul are sau nu certificat.

De asemenea, aceste instalaţii sunt prevăzute cu un sistem care va permite şi recunoaşterea automată a numerelor de înmatriculare, similar cu cititoarele care sunt utilizate pentru monitorizarea rovinietei.  

932 de morţi pe șosele, în 2021

S-a vorbit mult în spaţiul public despre sistemul radar capabil să fixeze viteza medie a autoturismului. Este vorba despre dispozitivele de măsurare a vitezei care fac parte din pachete mai ample cunoscute drept ITS (Intelligent Transport System), care au capacitatea de a transmite informaţii atât despre trafic, cât şi despre condiţiile meteo din zona în care sunt amplasate. Informaţiile despre vehicule, de genul greutate şi viteză, ar urma să fie preluate şi transmise, alături de cele referitoare la producerea unor eventuale accidente.  

Viteza ar urma să fie citită între nodurile rutiere, pe bretelele de acces, în zonele drepte. Sistemul de detecţie al acestor instalaţii este capabil să surprindă incidentele din trafic prin analiză de imagine.  

Radarele fixe pe Valea Oltului nu sunt o noutate. De-a lungul anilor, ele au funcţionat cu întreruperi, din cauza sincopelor legislaţiei româneşti, motiv pentru care s-a putut reveni la acest sistem doar prin modificarea Codului Rutier, după un deceniu. 

În vara anului trecut, CNAIR a anunţat că vrea să reactiveze radarele fixe care nu mai erau folosite nefiind omologate, dar şi pentru că din legislaţie lipsea termenul de „viteză medie”. Până acum, s-a făcut o vizită în teren cu reprezentanţii CNAIR, SDN şi ai Poliţiei, pentru a se stabili care sunt zonele unde ar urma implementat sistemul.

Prin montarea radarelor fixe se urmăreşte reducerea accidentelor de circulaţie cu 25% până în 2025. În anul 2019, pe şoselele din România s-au înregistrat 894 morţi, în 2020 – 812, iar în 2021 – 932 morţi.  

Experienţa din trecut, a demonstrat că după câteva luni de funcţionare, radarele fixe au bătut orice record în depistarea şoferilor care depăşeau limita de viteza, în contextul în care majoritatea erau dotaţi cu aparate anti-radar. Numai că nu reuşeau să scape de radar, pentru că momentul în care aparatul anti-radar intra în raza de acţiune a camerei şi declanşa semnalele sonore pentru avertizarea şoferului era ulterior celui de înregistrare a abaterii.

Investiție de 12 milioane de euro

Ministrul de Interne Lucian Bode a anunțat la începutul lunii ianuarie, într-un interviu acordat Digi24, că anul acesta vor fi amplasate 600 de camere radar fixe pe cele mai aglomerate drumuri din țară, Valea Oltului fiind prioritară.

Camerele costă 12 milioane de euro și fac parte din demersul instituției pentru a reduce accidentele de circulație cu 25% până în 2025. Ele vor deveni funcționale după ce Codul Rutier va fi modificat printr-o decizie a Guvernului.

"Până la finalul lunii ianuarie ne propunem să adoptăm OUG, avem de altfel și reglementarea în abilitarea guvernului de a emite ordonanță pe această componentă. Conducerea agresivă, cu tot ce înseamnă regimul de sancțiuni, vom veni cu un proiect în acest an. Îl avem deja bugetat, de instalare a 600 de camere de monitorizare pe trei artere importante din România. Mă refer la DN1 - Valea Prahovei, DN 7 - Valea Oltului și A2 – București-Constanța. 400 din cele 600 de camere sunt moderne, au posibilitatea să citească numărul de înmatriculare și să transmită automat în dispecerat dacă nu are certificat, dacă are ITP", a declarat ministrul Lucian Bode pentru Digi24.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus