Sâmbătă,
03.12.2022
Ceata
Acum
1°C

Cum colectăm sticla, materialul ce poate fi reciclat la infinit

Cum colectăm sticla, materialul ce poate fi reciclat la infinit

Sticla este un material foarte rezistent care nu se deteriorează, nu corodează, nu se decolorează și nu se pătează, iar produsele din interiorul unui recipient de sticlă rămân proaspete ca atunci când au fost îmbuteliate. Sticla este frecvent utilizată pentru a ambala lichide cum ar fi apă plată și minerală, sucuri, bere, vin, băuturi alcoolice tari, ulei, oțet, sau alimente ca lapte, murături, gemuri, sosuri, precum și sticla de parbriz și este acceptată de multe centre de colectare și colectori autorizați, fără a conta daca este colorată sau nu.

Cum colectăm sticla?

Sticla nu se degradează prin procesul de reciclare, astfel încât poate fi reciclată la infinit, la fel ca și aluminiul. După utilizare, sticlele și borcanele se spală și se usucă înainte. Acestea pot fi predate colectorului care le preia de la domiciliu/sediu, duse la containerele stradale verzi sau la centrele de colectare din zonă. Borcanele pot fi lăsate cu eticheta/folia neîndepărtate, însă capacele de metal trebuie îndepărtate. Capacele se vor colecta separat, împreună cu alte obiecte din metal. Borcanele se vor goli de resturile alimentare, iar dopurile de plută de la sticlele de vin trebuie îndepărtate.

Sticlele, borcanele și recipientele în care au fost medicamente sau substanțe periculoase (substanțe biocide, vopseluri etc.) NU se vor colecta împreună cu sticlele și borcanele în care au fost ambalate produse alimentare sau corespunzătoare uzului uman, ci vor fi colectate împreună cu alte deșeuri care conțin substanțe periculoase și predate unui colector autorizat, arată platforma Harta Reciclării.

Nu se pot recicla:

- Porțelan, cristal, ceramică

- Pahare de băut și farfurii

- Vase rezistente la căldură – ex. vasele de tip Jena (au temperatura de topire diferită de cea a sticlei folosite la ambalaje)

- Farfuriile-suport de la cuptoarele cu microunde

- Oglinzi, geamuri, chiuvete din ceramică (pentru acest tip de deșeuri va fi necesară găsirea unui colector de deșeuri din construcții și demolări, care ar urma să le preia cu programare prealabilă)

- Ambalaje medicamente și produse cosmetice cu conținut periculos (ex. vopseluri, lacuri de unghii)

- Becuri și neoane (deși au în componență sticlă, aceasta este tratată și nu poate fi reciclată împreuna cu ambalajele de sticlă; aceste produse se reciclează separat.

Susă foto: colectaredeseuri.ro

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 1319

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus