Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
11°C

Luni va fi adoptat: bugetul județului a scăzut cu 40 de mil. de lei față de estimări. Sănătatea pierde 25 de milioane

Luni va fi adoptat: bugetul județului a scăzut cu 40 de mil. de lei față de estimări. Sănătatea pierde 25 de milioane

Conducerea județului Sibiu anunță că va supune aprobării bugetul pe anul 2022 într-o ședință extraordinară convocată în cursul zilei de luni. Forma finală este una în care veniturile sunt estimate la 454 de milioane de lei, cu 39,8 milioane de lei mai puțin decât socotelile făcute cu trei săptămâni în urmă.

Finanțările atrase prin PNDL și, mai ales, sumele atrase din fonduri europene nerambursabile vor fi mult mai mici anul acesta decât spera conducerea CJ Sibiu în urmă cu trei săptămâni, atunci când lansau în dezbatere publică proiectul de buget pe anul în curs.

Astfel, de la estimări de 26,2 milioane de lei, previziunile Consiliului Județean Sibiu mai au în vedere încasări de doar 12 milioane de lei din fondurile Programului național de dezvoltare locală. Tot de la Capitolul subvenții de la bugetul de stat, conducerea CJ Sibiu a reconsiderat veniturile pe care se mai poate baza când vine vorba de cofinanțarea unor proiecte din fonduri europene și a ”tăiat” trei milioane de lei.

Cele mai mari reduceri în bugetul propus spre adoptare sunt la capitolul alocat fondurilor primite ca urmare a implementării unor proiecte din fonduri europene nerambursabile: peste 22 de milioane de lei reprezintă, în acest caz, corecția negativă. 165,9 milioane de lei se așteptau autoritățile județene să încaseze în acest an, estimările fiind reduse acum la 143,3 de milioane de lei.

Celor 454 de milioane de lei venituri pentru 2022 li se adaugă și cele 40 de milioane de lei excedent bugetar al anilor trecuți.

De unde au tăiat și unde au mai adăugat

Pentru a echilibra bugetul, o dată cu redimensionarea veniturilor, autoritățile județene au redus și cheltuielile. La capitolul Sănătate, de la cheltuieli estimate la 106 milioane de lei, au mai rămas alocări de 81 de milioane de lei. Scăderea s-a făcut reducând sumele alocate activelor nefinanciare (adică achizițiile de bunuri) de la 49, la 23 de milioane de lei.

Cea mai mare scădere de alocări este, însă, la capitolul Transporturi, unde de la cheltuieli estimate inițial la 172 de milioane de lei, au mai rămas 142 de milioane de lei. A fost redusă suma alocată subvențiilor pentru companiile aeriene (de la 7,7 la 4,7 milioane de lei), a fost majorată amplu suma estimată a fi cheltuită în proiecte europene (de la 32 la 99 de milioane de lei) și au fost reduse puternic cheltuielile cu activele nefinanciare (de la 107 la 12 milioane de lei).

În schimb, a fost crescut bugetul alocat Culturii, recreerii și religiei cu șapte milioane de lei, până la 77,7 milioane de lei. Creșterea s-a făcut mărind exclusiv linia alocată activelor financiare.

Buget crescut de la 117 la 125 de milioane de lei este și în cazul capitolului Asigurări și asistență socială. Conducerea CJ Sibiu estimează în acest caz că vor crește ușor cheltuielile de personal, dar – mai ales – vor crește cheltuielile în cadrul unor proiecte cu finanțare nerambursabilă.

Consultă aici structura propusă pentru vot a bugetului județului Sibiu pe anul în curs

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 1909

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Radu

Acum 2 ani

Ar mai trebui tăiat de peste tot și mărite salariile, nu că n-ar fi deja nejustificat de mari, dar doar așa "că pot"!

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus