Luni,
26.09.2022
Parțial Noros
Acum
12°C

Peste 200 de sibieni contestă în instanță amenzile pentru PLF. Blăguțiu: Volumul de muncă și consumul de hârtie este fantastic

Peste 200 de sibieni contestă în instanță amenzile pentru PLF. Blăguțiu: Volumul de muncă și consumul de hârtie este fantastic

Peste 1.700 de amenzi au fost date numai în luna ianuarie de inspectorii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Sibiu persoanelor care nu au completat formularul de localizare a pasagerilor după intrarea în România (PLF). Peste 200 din aceste amenzi au fost deja contestate, iar numărul acestor contestații este dinamică, cu modificări pe măsura intrării citațiilor, spun reprezentanții DSP. Potrivit acestora volumul de muncă pentru aplicarea acestor amenzi fiind de 95% din timpul de lucru al angajaților de la Control în Sănătate Publică.

Inspectorii din cadrul DSP Sibiu folosesc 95% din timpul alocat muncii doar pentru aplicarea amenzilor celor care nu au completat formularul de localizare a pasagerilor după intrarea în România (PLF). Potrivit reprezentanților instituției în luna ianuarie a acestui an au fost aplicate 1733 de amenzi în valoare totală de 3.495.000 lei, 95 % din timpul de lucru al angajaților de la Control în Sănătate Publică.

De asemenea, aceștia precizează că, în momentul acestei informări, sunt înregistrate la Serviciul Juridic 218 dosare, numărul acestora fiind în dinamică, cu modificări pe măsura intrării citațiilor. Dr. Lucian Blăguțiu, directorul DSP Sibiu spune că volumul de muncă al inspectorilor este enorm, iar consumul de hârtie în cazul amenzilor contate este foarte mare.

„Ne afectează foarte mult activitatea în ideea în care nu ne putem ocupa de îndatoririle adevărate de sănătate publică pe care le avem, dar facem ce putem. Asta este. Este o procedură legală a amenzii. Noi suntem obligați să respectăm etapele din lege și să facem tot ce trebuie. Acum ne ocupăm de cele care nu au fost afișate, care au venit retur și pe care trebuie să le afișăm și să urmăm procedura. Nu avem încotro, dar pe de altă parte este uriașă munca și consumul de hârtie este fantastic. O amendă contestată, neplătită consumă 12 pagini A4, pentru circuitul ei, pentru o amendă plătită și contestată se consumă 9 pagini, plus dosarul în trei exemplare care se trimite la instanța de judecată, asta înseamnă imprimante, tonere, cantități mari de hârtie, oameni blocați pe generarea lor, pe evidența lor, pe circuitul și trimiterile lor”, spune șeful DSP.

Potrivit acestuia, printre motivele contestațiilor se numără invocarea deținerii certificatului de vaccinare, opriri pentru odihnă sau necunoașterea obligativității completării acestei declarații.

„Marea majoritate contestă amenda prin prisma faptului că au certificat verde, ori nu este nicio legătură între certificatul oficial de vaccinare și PLF. Alte motive sunt că drumul a fost lung și a trebuit să oprească pentru a se odihni, altul că la intrarea în țară nu i-a spus nimeni că are nevoie de acest document și nici măcar nu l-au întrebat de certificatul de vaccinare”, mai spune dr. Lucian Blăguțiu.

Sursa foto: Arhiva TS

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus