Duminică,
03.07.2022
Cer Senin
Acum
19°C

Dr. Cristina Muntean, despre cancerul de col uterin: femeile se trezesc doar când văd diagnosticul la cunoștințe sau în familie

Dr. Cristina Muntean, despre cancerul de col uterin: femeile se trezesc doar când văd diagnosticul la cunoștințe sau în familie

Cancerul rareori iartă. O statistică a Secției de Oncologie din cadrul Spitalului Clinic Județean Sibiu arată că în anul 2020 -2021 doar acolo au fost înregistrate 76 de noi cazuri de cancer de col uter. Din păcate, 64 de femei au pierdut lupta cu această boală. Pentru prevenire specialiștii spun că există două căi sigure: vaccinarea anti HPV, pe care fetele între 11 și 18 ani o pot face gratuit, și controlul regulat. Cele două trebuie să meargă mână în mână. În Sibiu, în prezent, rata de vaccinare HPV nu este mare. Medicul Ginecolog Cristina Muntean a explicat pentru Turnul Sfatului ce înseamnă această boală și cât de importantă este prevenția.

În anul 2020 – 2021 în Secția de Oncologie a Spitalului Clinic Județean Sibiu au fost înregistrare 76 de noi cazuri de cancer de col uterin, conform reprezentanților secției. Din păcate, în aceeași perioadă s-au înregistrat și 64 de decese.

Citește și „Mihăilă: Vaccinarea gratuită anti-HPV, extinsă la fete până la 18 ani”

Potrivit medicului ginecolog Cristina Muntean, cancerul de col uterin este a doua, ca și frecvență, formă de cancer care afectează femeile tinere cu vârsta cuprinsă între 25 și 45 de ani, după cancerul de sân. Anual în România aproximativ una din 2.560 femei este diagnosticată cu cancer de col uterin, iar 1.170 din cele diagnosticate pierd lupta cu această boală. Procentul cel mai mic de supraviețuire îl au persoanele care au fost diagnosticate cu un stadiu avansat al bolii, ceea ce din practică observăm că se întâmplă mai frecvent la femeile ce nu au mai fost la un consult ginecologic „de la ultima naștere”.

O altă particularitate a acestei boli este faptul că frecvent nu prezintă simptome decât atunci când boala este într-un stadiu avansat.

Ce determină apariția acestei boli?

Medicul specialist Cristinina Muntean spune că infecția cu virusul papiloma uman (HPV) este cea mai întâlnită infecție virală a aparatului reproducător și se transmite prin contact sexual și contact intim piele la piele.

Dr Cristina Muntean

„Anumite tulpini HPV determină apariția de condiloame (negi genitali), iar altele determină apariția de displazii (leziuni precanceroase) care pot evolua spre cancer. Se consideră că peste 90% dintre cazurile de cancer de col uterin (partea inferioară a uterului) se datorează infecției cu tulpini HPV cu risc oncogen crescut (în special tulpinile 16 și 18). De cele mai multe ori sistemul imun reușește să elimine virusul înainte ca acesta să producă anomalii ale celulelor, însă în cazurile în care infecția persistă timp de mai mulți ani aceasta poate duce la dezvoltarea cancerelor de col uterin, precum și a majorității altor cancere de organe genitale masculine și feminine, cancere de anus si ale regiunii orofaringiene”, spune medicul.

Cum poate fi prevenit?

Dr. Cristina Muntean avertizează că nu există un tratament specific împotriva virusului HPV, ci doar profilactic prin vaccinare anti-HPV pentru prevenirea infecției cu cele mai oncogene tulpini (vaccinurile Cervarix și Gardasil). Totuși vaccinarea nu oferă o protecție de 100% împotriva cancerului de col uterin și de aceea este foarte important să fie respectat și programul de depistare de rutină (examen citologic Papanicolau +/- genotipare HPV). „În ceea ce privește vaccinarea anti-HPV, România are o campanie de vaccinare gratuită care se adresează fetelor cu vârste între 11 și 18 ani, însă vaccinarea se poate face și la persoane cu vârsta până la 45 de ani atât la femei cât și la bărbați, care se supun și ei unor riscuri, cu un procent ridicat de eficiență”, spune medicul.

Potrivit specialistului, nu există situații care să contraindice administrarea vaccinului, dar trebuie cunoscut faptul că la fel ca și administrarea altor preparate farmaceutice poate cauza reacții adverse. „Printre cele mai frecvent întâlnite sunt reacțiile locale (durere, eritem, edem), și mult mai rar sunt cele generale precum cefaleea, febra, mialgii, artralgii, amețeli și reacții alergice”, mai spune Cristina Muntean.

Sursa Foto: Depositphotos

Rată mică de vaccinare anti-HPV în Sibiu

Potrivit informațiilor oferite de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică din Sibiu, doar 359 de fete s-au vaccinat din anul 2019, an în care a început campania de vaccinare gratuită. Astfel, în 2019 s-au vaccinat 37 de fete, în anul 2020 s-au vaccinat 33 de fete, iar în anul 2021 s-au vaccinat împotriva virusului HPV 289 de fete. Pe grupe de vârstă este vorba despre 188 de fete cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani și 171 de fete peste 15 ani.

Toate aceste numere sunt mici dacă le raportăm la Baza de date statistice care arată că, spre exemplu, în anul 2021 în Sibiu erau 9.991 de fete cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani și 19.329 cu vârste cuprinse între 11 și 18 ani.

De regulă, femeile ajung la medic atunci când văd cancerul în jur

Medicul ginecolog din Sibiu crede însă că numărul fetelor vaccinate este totuși mai mare.  

„Din punctul meu de vedere rata mică de vaccinare împotriva virusului HPV se datorează faptului că vaccinul nu face parte din schema vaccinurilor obligatorii de administrat, și pentru că adolescentele din grupul țintă 11-18 ani, fiind în plină sănătate prea puțin interacționează cu medicul de familie sau cu medic ginecolog pentru a le fi explicate lor și părintelui care le însoțește, importanța administrării acestui vaccin. Totodată tind să cred că numărul tinerelor vaccinate este totuși mai mare, fiindcă o bună parte își fac vaccinul contra cost prin intermediul clinicilor și cabinetelor private, neexistând o evidență centralizată a acestor cazuri nefiind obligator vaccinul”, spune Dr. Cristina Muntean.

Aceasta precizează că, de regulă, cele mai receptive la vaccinarea împotriva virusului HPV sunt tinerele care au avut în antecedentele heredocolaterale, persoane depistate cu cancer de col uterin sau antecedente personale de displazii ușoare de col uterin.

„La fel observ fenomenul de a se prezenta pentru testul Papanicolau (adeseori chiar și în grupuri) femeile care au aflat recent că o prietenă/cunoștință a fost diagnosticată cu displazie sau cancer de col uterin”, încheie medicul.

Pentru că tot se apropie ziua de 8 Martie, zi în care femeia și mama este sărbătorită, cel mai frumos cadou ar fi o bună și corectă documentare pentru a le oferi fiicelor protecția împotriva acestei necruțătoare boli.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus