Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Acciza la carburanţi ar putea să fie redusă cu 50%. Se prelungește schema de plafonare şi compensare a preţurilor la energie

Acciza la carburanţi ar putea să fie redusă cu 50%. Se prelungește schema de plafonare şi compensare a preţurilor la energie

Liderii coaliţiei de guvernare au ajuns, marţi, la un acord de principiu pentru reducerea accizei la carburanţi, precum şi pentru prelungirea actualei scheme de plafonare şi compensare a preţurilor la energie electrică şi gaze naturale după 1 aprilie, au informat surse politice pentru Agerpres.

Conform surselor citate, la propunerea PSD, acciza la carburanţi ar putea să fie redusă cu 50% pe o perioadă de trei luni, cu aplicare mai înainte de 1 aprilie.

Totodată, ordonanţa de urgenţă care plafonează şi compensează preţurile la energie ar putea fi prelungită în luna aprilie, plafonarea rămânând de 0,8 lei pentru consumatorii casnici la energia electrică şi 0,31 lei la gazele naturale, au indicat sursele citate. Ar urma ca aceste măsuri să fie prelungite până se va putea face o reglementare a preţului la energie, cu acordul Comisiei Europene.

Premierul Nicolae Ciucă urmează să aibă întâlniri interministeriale şi interinstituţionale pentru stabilirea măsurilor finale, au completat sursele citate.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat, luni, că va propune în coaliţia de guvernare măsuri pentru reducerea preţurilor la carburanţi, una dintre acestea fiind reducerea la jumătate a accizei.

"Eu am cerut ministrului de Finanţe o simulare - ce înseamnă acciza la carburanţi şi cât este componentă din preţ. S-a ajuns la 7 lei la motorină, mi se pare un preţ ca şi efect la scumpirea energiei. Cred că o intervenţie pe o perioadă limitată, înjumătăţirea, de exemplu, accizei ar avea şi un efect benefic asupra inflaţiei, fiindcă a doua mare problemă după scumpiri este inflaţia. Din simulările făcute de către domnul ministru ar scădea cu 1,2 lei preţul", a explicat Ciolacu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus