Duminică,
17.08.2025
Cer Senin
Acum
16°C

Metoda traditionala si metoda Charmat – cele doua modalitati de a obtine un vin spumant de calitate!

Metoda traditionala si metoda Charmat – cele doua modalitati de a obtine un vin spumant de calitate!

Pana la inceputul secolului XVII, efervescenta unui vin era considerata periculoasa pentru restul sticlelor din pivnita, care puteau fi afectate de explozia spumantului. Astfel, pana cand calugarii au descoperit metoda adecvata de a prepara cum se cuvine aceasta bautura, orice spumant era considerat „vinul diavolului”.

Cu timpul insa, aceasta bautura a cucerit intreaga lume, iar, in momentul de fata, este nelipsita de la petreceri, din baruri ori din casele celor care apreciaza un vin spumant de calitate superioara. Tehnologia de pregatire a vinului a evoluat si acum exista doua modalitati principale de obtinere a unui spumant: metoda Charmat si metoda Champenoise (traditionala). Iata ce trebuie sa stii despre cele doua!

Metoda Champenoise (traditionala)

Cunoscuta sub denumirea de Champenoise, metoda traditionala presupune a doua fermentare a vinului  in sticla. Din moment ce aceasta modalitate de obtinere a spumantelor (inclusiv a sampaniei) este extrem de migaloasa, solicita atentie si dureaza mult timp, pretul vinurilor obtinute prin metoda Champenoise este mult mai ridicat.

Cum functioneaza? Dupa ce strugurii sunt deciorchinati si presati cu atentie, acestia formeaza un must, care este fermentat in cuve sau in cisterne, asemenea unui vin obisnuit. Pentru a deveni sampanie, vinul este tras in sticle si amestecat cu drojdie pentru a fermenta a doua oara. Dupa a doua fermentare, vinul linistit devenit sampanie este lasat in sticla pentru o perioada de minimum 10-15 luni in prezenta resturilor de drojdie pentru a dezvolta proprietatile organoleptice.

Urmeaza etapa de remuaj, care presupune  pozitionarea sticlelor cu dopul (provizoriu) in jos intr-un suport special si rotirea periodica a sticlei pentru a deplasa sedimentele spre gatul recipientului.

Acesta munca migaloasa are loc pentru fiecare sticla in parte, o data la 2 zile, timp de o luna si jumatate, pentru a usura urmatoarea faza numita degorjare. Degorjarea este procesul prin care sunt colectate resturile de drojdie din sticla inainte de imbuteliere.

De asemenea, se adauga un sirop special care determina cantitatea de zahar din fiecare sortiment de spumant (brut, extra brut, sec, demisec, dulce).

Experimenteaza pe cont propriu rezultatul final accesand magazinul online BeiCeVrei.ro de unde poti comanda un vin spumant de exceptie, pe care sa il savurezi alaturi de cei dragi!

Metoda Charmat (conventionala)

Dupa cum ai aflat de la inceputul acestui articol, spumantele au cucerit lumea intreaga, motiv pentru care solicitarile pentru aceasta bautura au crescut. Astfel, a fost nevoie sa se gaseasca o metoda de productie industriala, care sa se adapteze cererii ridicate de pe piata. Asa a fost dezvoltata metoda Charmat, in cadrul careia a doua fermentare are loc in cisterne  din otel inoxidabil.

Desi metoda a fost brevetata in anul 1907 de catre Eugene Charmat, se spune ca aceasta a fost inventata cu 12 ani mai devreme, de catre enologul Federico Martinotti. In momentul de fata, majoritatea spumantelor de pe piata sunt produse prin metoda conventionala, Charmat.

Pentru a obtine vin spumant folosind aceasta modalitate se utilizeaza cisterne de mare capacitate, care sunt dotate atat cu o manta de racire, cat si cu manometre care controleaza continutul de CO2. Datorita faptului ca metoda Charmat respecta cateva reguli stricte, rezultatele sunt previzibile, iar vinurile rezultate sunt adeseori asemanatoare.

Spre deosebire de metoda traditionala, aceasta modalitate nu dureaza mai mult de sase luni pana sa ofere rezultatul final. Desi pretul unui vin obtinut astfel este mult mai accesibil, gustul sau este proaspat si revigorant, iar perlajul este de-a dreptul cuceritor! Se spune ca perlele din pahar determina calitatea unui vin spumant – cu cat dimensiunea acestora este mai mica, cu atat bautura este mai savuroasa.

Daca vrei sa descoperi cele mai bune sortimente de vin spumant, acceseaza platforma online a magazinului BeiCeVrei, unde vei gasi bauturile tale preferate, totul la pret avantajos si cu livrare rapida!

Autor: iAgency

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus