Marţi,
27.09.2022
Innorat
Acum
13°C

Marius Budăi: Plafonul de 9,4% din PIB care limitează cheltuielile cu pensiile va fi flexibilizat

Marius Budăi: Plafonul de 9,4% din PIB care limitează cheltuielile cu pensiile va fi flexibilizat

Plafonul de 9,4% din PIB care limitează cheltuielile cu pensiile va fi flexibilizat, a declarat, joi, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, într-o conferinţă de presă organizată la finalul întâlnirii pe care a avut-o cu comisarul european responsabil pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit, scrie Agerpres

"Am discutat cu domnul comisar un aspect extrem de important aici în sistemul de pensii şi i-am explicat domnului comisar de ce sunt atât de imperativ când solicit flexibilizarea acestui procent de 9,4%. Aşa va fi pe viitor, acest procent de 9,4% va fi flexibilizat, din mai multe motive. Am fost amândoi de acord că sustenabilitatea sistemului public de pensii este foarte importantă, şi aşa trebuie să fie, şi susţinem acest lucru. Însă sustenabilitatea sistemului de pensii, atât timp cât noi avem între 4 şi 5 milioane de cetăţeni români care au fost pregătiţi de România şi care contribuie la PIB-urile altor state din Europa, este un motiv extrem de important să solicităm flexibilizarea, şi vom obţine această flexibilizare de la Comisia Europeană", a afirmat Marius Budăi.

Ministrul Muncii a menţionat că va demonstra Comisiei Europene că încadrarea pensiilor în procentul de 9,4% duce la sărăcirea populaţiei.

"De asemenea, acel an 2070 nu ştim de ce a fost trecut acolo pentru că în situaţia de acum 2 ani nu ştiam că vom avea această pandemie de Covid, la ultima întâlnire de la Paris şi Bordeaux nu ştiam că vom avea războiul din Ucraina. Deci aceste lucruri clar vor fi flexibilizate, nu spun că mâine intrăm în negociere şi gata o terminăm, dar trebuie să combinăm această asistenţă a Băncii Mondiale asupra reformei sistemului de pensii cu flexibilizarea acestui procent şi să demonstrăm de ce nu, şi vom demonstra în continuare în discuţiile pe care le vom avea cu Comisia Europeană, de ce nu ne putem încadra în acel procent şi de nu trebuie, pentru că până la urmă asta este esenţa Uniunii Europene, să luptăm împotriva sărăciei şi vom lupta şi eu personal cât voi fi ministru voi lupta şi nu voi semna nicio reformă...sunt de acord şi susţin, şi i-am spus şi domnului comisar, orice reformă o susţin care să vină în binele statului român şi care să se ralieze la tot ceea ce înseamnă prevederile din tratatele Uniunii Europene şi noi suntem profund ataşaţi acestui proiect european dar nu o să semnez niciodată o reformă care să menţină sau să ducă la sărăcia cetăţenilor români. Asta i-am transmis domnului comisar şi cu asta voi merge în continuare la orice discuţie, susţinând şi muncind alături de domnul comisar şi am obţinut sprijinul dumnealui şi pentru măsurile pentru încurajarea ocupării care să facă parte din următorul cadru financiar multianual, dar eu nu o să semnez niciodată o reformă care să-i ţină săraci pe cetăţenii români", a precizat Marius Budăi.

Citiți materialul complet pe Agerpres.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus