Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Proiectele maratonului: Școli modulare de jurnalism la Sibiu, Mediaș și Avrig

Proiectele maratonului: Școli modulare de jurnalism la Sibiu, Mediaș și Avrig

Asociația Informală a Vocilor pentru Incluziune își propune să strângă 12.800 de lei anul acesta, la Maratonul Internațional Sibiu, bani cu care va finanța crearea a trei școli modulare de jurnalism în tot atâtea orașe din județul nostru.

Scopul proiectului este de a impulsiona tinerii cu vârste cuprinse între 14 și 26 de ani să scrie despre comunitățile din care fac parte, povești „menite să fie citite oricând avem nevoie de inspirație și de încredere în comunitate”.

„Ne dorim să aflăm poveștile Sibiului, Avrigului și Mediașului, trei orașe despre care știe toată lumea, dar care credem că ascund multe comori și taine. Nu mai zic de zona rurală, de fiecare sat cu identitate proprie din zona Mediașului, de ținuturile fabuloase din zona Sibiului, de peisajele de pe lângă Avrig! Credem că există resurse nesecate de oameni și lucruri demne de pomenit, și ne dorim să le cunoaștem prin ochii tinerilor care locuiesc acolo. Nu-i poveste mai frumoasă decât cea scrisă sau spusă de cineva de-al locului”, spune Iulia, reprezentantă a asociației care a inițiat proiectul.

Vor fi organizate trei capsule de învățare, școli modulare de jurnalism: la Sibiu, la Mediaș și la Avrig. La aceste școli vor fi invitați să se înscrie tineri din comunitățile locale, care vor învăța alături cum să documenteze și să realizeze un material scris, video și/sau audio, beneficiind și de mentorat pentru foto sau ilustrație.

După capsule se va forma și o redacție sibiană, cu o structură și o organigramă funcționale, adaptate nevoilor comunității locale.

„Majoritatea tinerilor nu își cunosc comunitatea locală”

Asociația Informală a Vocilor pentru Incluziune își dorește să stârnească și curiozitatea acestor tineri, pentru a-și cunoaște comunitatea în care au crescut și, poate, să nu mai aleagă să plece în alte orașe sau chiar în alte țări.

„Din cele observate la voluntarii noștri din toate comunitățile, ei își doresc să fie ascultați, citiți, urmăriți, dar, de cele mai multe ori, nu au curajul necesar să facă primul pas, sau încrederea în sine suficientă pentru a-și promova ideile. Noi îi susținem cu toate mijloacele să o facă. Mai mult, majoritatea tinerilor nu își cunosc comunitatea locală. Ne confruntăm des cu dorința de plecare spre orașe mai mari sau în afara țării, sau cu indiferența la ce se întâmplă frumos în jur. Misiunea media.hub este însă de a spune tuturor poveștile care nu apar la știri; povești lipsite de senzațional și de factorul wow, dar care aduc mai aproape de oameni participarea, inițiativa și sustenabilitatea”, arată inițiatorii proiectului.

Dacă doriți să vă înscrieți la Maratonul Internațional Sibiu ca alergători sau doar să faceți o donație pentru această cauză sau oricare dintre cele 34 cauze selectate anul acesta, puteți să intrați pe site-ul oficial al evenimentului AICI.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus