Liderul suveranist ungar Viktor Orban a câştigat duminică a patra victorie la rând, mult mai uşor decât era prevăzut.
Partidul Fidesz, condus de Orban, a câştigat 53,1% din voturi după numărarea a 98% din buletine, faţă de 35,04% pentru opoziţie, a precizat Biroul electoral naţional.
Cu acest avans, premierul este asigurat că va păstra o majoritate de două treimi în parlament.
Cum e privită această veste din Sibiu, de către comunitatea maghiară, în rândurile de mai jos.
”(n.r. Opoziția) a ales un lider incompetent din punct de vedere politic”
Levente Serfőző, președintele Asociației HID – Centrul Cultural Maghiar din Sibiu și vicepreședintele Asociației Maghiare de Cultură din Transilvania, spune că felul în care a fost guvernată Ungaria în ultimii ani ”mulțumește pe deplin majoritatea cetățenilor din țara vecină și din imediata diasporă”.
Sursa foto: Facebook / Levente Serfőző
”Foarte puțini au fost cei care se gândeau că, după 12 ani de guvernare, coaliția FIDESZ-KDNP va obține un rezultat atât de concludent, adică două treimi în Parlamentul Ungariei. Mai ales aici, în România, este ceva de neconceput și absolut de neînțeles, unde guvernarea erodează partidul la putere. Aceasta este convingerea generalizată. Ei bine, pe lângă multe recorduri pe care le bate Viktor Orbán și coaliția sa de guvernare, modul de conducere a Ungariei este un model care mulțumește pe deplin majoritatea cetățenilor din țara vecină și din imediata diasporă.
Oricum, modelul de alegeri, organizat într-un singur tur cu alegeri directe pe de o parte, și pe liste de partide sau coaliții pentru alte mandate asigură din start un model prin care câștigătorii maximizează câștigul. Nu se compensează numărul de voturi, ci se compensează câștigul. Ca să folosesc un exemplu din tenis, un meci se poate câștiga cu 2-0 la seturi, dar este doar un detaliu că pe ghemuri a fost 7-6 sau 6-0. Cupa merge în ambele situații la câștigător”, explică Levente Serfőző.
El spune că marele merit al lui Viktor Orbán este că a știut tot timpul să comunice foarte bine cu electoratul.
”O altă observație interesantă este că Viktor Orbán și coaliția utilizează de peste 12 ani mesaje extrem de simple, foarte bine construite, puternice și nu le combină cu alte zeci, sute de mesaje. Interesant este inclusiv faptul că nu a prezentat nici un program de guvernare, ci a spus doar că ”Mergem înainte, nu înapoi!” - un mesaj simplu, pe înțelesul tuturor, explicit.
În paralel, coaliția care ar fi dorit să dea jos actuala guvernare s-a coagulat doar pentru a-l dărâma pe Viktor Orbán. Cu prea multe diferențe doctrinare, de viziune, de opinie. Și, mai presus de toate, au ales un lider incompetent din punct de vedere politic, după opinia mea. A vorbit mult și prost, vrute și nevrute”, a mai spus președintele HID.
”Toate tensiunile dintre cele două țări, popoare au avut origini din exteriorul acestora”
Speră într-o îmbunătățire a relațiilor dintre cele două state.
”Pentru noi, maghiarii de peste hotare, cei din Transilvania, a fost destul de evident cu cine vom vota, pentru că ultimii 12 ani au adus nenumărate schimbări în bine, de viziune și de relaționare între Ungaria și diaspora acesteia. Cum spunea și sloganul: mergem înainte!
În ceea ce privește relația dintre cele două state, sunt una dintre persoanele care s-ar bucura enorm ca relația să fie una și mai apropiată, să fie una firească de bună vecinătate. Toate tensiunile dintre cele două țări, popoare au avut origini din exteriorul acestora și foarte des chiar deciziile legate de cele două state au fost luate de alții. În acest moment asistăm la un proces de normalizare a relațiilor, UDMR este un factor important, chiar aș spune de echilibru și sobrietate atât în actuala guvernare cât și în relația cu Ungaria. Nenumărați factori externi pot influența mersul firesc al lucrurilor, după cum bine am observat și învățat în ultimii doi-trei ani”, a mai spus Levente Serfőző.
”Schimbări majore pot apărea doar dacă sunt schimbări tectonice la nivel european”
Directorul de programe al ASTRA Film Festival, Csilla Kato, spune că nu s-a așteptat la acest rezultat al alegerilor.
”Rezultatul alegerilor de duminică a fost surprinzător pentru toată lumea, inclusiv pentru Fidesz. Nimeni nu se aștepta la cel mai bun rezultat obținut vreodată ( 53%) de Fidesz, în condițiile în care toate partidele de opoziție s-au unit, au organizat alegeri preliminare cu candidat comun, și în condițiile în care Fidesz, și guvernul Orban este puternic atacat de ani buni și de media internațională. Iar la alegeri au fost delegat un număr mare de observatori externi și voluntari din partea opoziției care monitorizau procesul alegerilor”, spune ea.
Csilla Kato susține că în perspectiva relațiilor dintre România și Ungaria nu se așteaptă la mari schimbări.
”În acest context nu mă aștept fie vreo schimbare, fiindcă Orban e de 12 ani la putere, cunoaștem cum a fost până acum. Practic, relația dintre cele două țări în această perioadă a fost, și mă gândesc că va rămâne, la fel de distantă și cu pachetul moștenit de diplomație convențională piperat cu momente de isterie în ambele părți. Când unul, când celălalt se calcă pe nervi reciproc, cu zgomot, după care se stinge. Schimbări majore pot apărea doar dacă sunt schimbări tectonice la nivel european sau internațional, cum au fost războaiele mondiale, ceea ce poate să fie posibil în acest deceniu, în contextul actualei situații, așa speculează unii analiști.
Aceste două țări de la marginea Europei nu sunt cele care vor hotărî în acele momente și nu pot să influențeze soarta lor. Așa se vede din istoria ultimilor 400 de ani și nici acum nu pot avea poziție mai bună. În orice caz, ar fi bine ca relația dintre cele două țări să se îmbunătățească și pentru asta ar fi nevoie mare ca presă română să aibă corespondenți competenți, care să înțeleagă atât limba, cât și cultura mult mai bine și să transmită mult mai atent și nuanțat ce se întâmplă în țara vecină.
Deocamdată văd că presa mainstream din România preia materiale, idei, opinii din presa europeană, care au la rândul lor agende, și redă nemestecat, nefiltrat, doar din lipsa de cunoaștere a limbii și a culturii, a mentalității de acolo”, susține directorul de programe al ASTRA Film Festival.
”Procentul cu care au câștigat ieri este covârșitor și șocant”
Szabó Csaba a fost până de curând asistent universitar la Facultatea de Științe Socio-Umane a ULBS, actualmente este rezident în Szeged, Ungaria.
Spune că motivul pentru care Orban și Fidesz au câștigat ține de felul de a fi al maghiarilor, conservatori și comozi.
”În orice statistică și estimare, Orbán și Fidesz ieșeau câștigători înainte de alegeri, dar procentul cu care au câștigat ieri este covârșitor și șocant. Majoritatea oamenilor vorbeau despre 5-10% diferența între opoziție și Orbán, dar 20% e foarte mult. Peste 800.000 voturi s-au transferat la Orbán. Practic, cu 3-4 excepții (un cartier din Szeged de exemplu) doar Budapesta a mai rămas majoritar al opoziției. În rest, succes enorm pentru Fidesz. Cauzele sunt multiple probabil, greu de înțeles: maghiarii preferă stabilitatea, oameni comozi, conservatori. Unii din ei, evident, trăiesc mai bine decât înainte de 2010, dar ei nu uită în jur cu ce viteză evoluează economia României, Poloniei, Cehiei. Presă de stat (M1 TV) e total controlată de guvern, deci majoritatea oamenilor nici nu aud despre opoziție.
Toxicitatea politică e peste tot deja și nu știu cum am putea echilibra capitala și restul țării, diferențele de mentalitate, cultură politică, viziune despre viitor sunt total diferite”, spune Szabó Csaba.
Este de părere că relația dintre Ungaria și Rusia va defini relația dintre Ungaria și România.
”Cred că poziția Ungariei față de Rusia va defini relația RO-HU, din păcate, deși ar avea un scop comun: reluarea proiectului BRUA care ar fi esențial pentru eliminarea dependenței de gaze rusești.
Acesta ar putea să fie scopul diplomatic și economic major. Eu sper că vor negocia despre asta. UDMR ar putea să fie un pod între Orbán și România, dar nu știu dacă doresc asta, nu știu ce poziție vor lua în viitor. Momentan e clar că UDMR este foarte aproape de Fidesz, deși au o opinie total diferită despre război și Zelenskyy. Va fi o situație dificilă, dar sperăm că Orbán totuși nu uită 2 lucruri esențiale: NATO și UE. Fără asta, Ungaria e pierdută”, a mai spus fostul universitar ULBS.
”Ultima ședință comună a celor două guverne a fost în 2007, în Sibiu”
Parlamentarul UDMR, Benedek Zacharie, sibian la bază, deși reprezintă acum județul Covasna, vorbește despre stabilitatea Ungariei, care are același guvern de 12 ani și mai urmează acum încă patru.
”Era de așteptat un astfel de rezultat, având în vedere că deciziile luate de guvernul Orban în ultimele trei mandate au dus la o dezvoltare economică și la o stabilitate în Ungaria. Au avut foarte multe legi trecute prin parlament și foarte multe ordonanțe de urgență care au vizat familia, au vizat oamenii care au mai mulți copii, au vizat educația. Foarte multe astfel de legi care au dus la o stabilitate din punctul de vedere al familiilor. Partea cealaltă, opoziția, nu a venit cu nimic viabil, în afară de a critica și de a-l face dictator antisemit și așa mai departe nu a venit cu niciun program cu care să vină și să-l pună pe masa alegătorului, să zică noi așa vrem să facem dezvoltarea Ungariei în viitorii patru ani. A câștigat a patra oară cu 54% și ceea ce e foarte important e că s-au dus foarte mulți la alegeri, la vot. Peste 68%, după câte știu eu, din acest punct de vedere sunt lideri în Uniunea Europeană. Înseamnă că a câștigat cu o majoritate largă și înseamnă că cetățenii Ungariei îl vor în continuare, deși este la al patrulea mandat. O dată se întâmplă, dar nu de patru ori”, spune Benedek.
Parlamentarul crede că există potențiale subiecte ce ar putea uni în dialog cele două state, amintind însă că ultima ședință de guvern comună s-a petrecut în 2007, în Sibiu.
”După mine, aceste relații ar trebui să fie puțin mai apropiate și din punct de vedere economic vedem ce se întâmplă cu zona din apropierea țării noastre. Se vede fragilitatea unei țări. Dacă noi nu vom face alături de vecini o asociere din punct de vedere economic și politic, o relație mult mai strânsă, vom fi în continuare foarte fragili. Noi producem gaz, putem vinde. Ungaria cumpără gaz rusesc. Putem avea o colaborare economică pe transport, tot ce înseamnă transport modal afectează ambele țări, sunt puncte comune.
Ultima ședință comună a celor două guverne a fost în 2007, în Sibiu. Ar trebui să se reia acele ședințe comune, pentru că atunci s-au făcut câțiva pași, punctuali, a mai spus deputatul UDMR.
„Asta se vede în dezvoltarea țării să ai un guvern stabil. Noi de atunci am avut 12 sau 13 guverne. Dacă se dorește se poate ajunge la o colaborare foarte eficace și eficientă ambelor părți.”
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: ungaria , romania , Viktor Orban , alegeri , Csilla Kato , Levente Serfőző , orban , Benedek Zacharie , rezultate
Vizualizari: 2238
Ultimele comentarii
Acum 43 minute
Hell-Town
Acum 53 minute
AUR, nu lua unsurosi de la PNL!!!
Acum 53 minute
Sparrow
Acum 56 minute
Sparrow
Acum 1 oră
Unul