Marţi,
27.09.2022
Parțial Noros
Acum
21°C

Ioan Duma, președintele AJF. Radiografia dură, dar reală, a fotbalului sibian

Ioan Duma, președintele AJF. Radiografia dură, dar reală, a fotbalului sibian

Interviu cu Ioan Duma, președintele Asociației Județene de Fotbal Sibiu. Pe scurt: Fotbalul NU mai este tot ce ne-a mai rămas, în pandemie s-au desființat echipe pentru că fotbaliștii nu au vrut să se vaccineze, unii profesori de sport din mediul rural nu încurajează competițiile pentru că sunt în weekend și încă avem baze sportive cu vestiare vechi de 60 de ani. Radiografie dură, dar reală, a fotbalului sibian.

Țin minte de când eram copil, se spunea atunci că ”fotbalul e tot ce ne-a mai rămas”. Erau anii '90, alte vremuri... Lumea se uita la națională, la Generația de Aur ca să mai uite de greutăți, dar pe de altă parte și aveau ce vedea. Acum suntem după doi ani de pandemie, cu războiul la graniță, și fotbalul nu prea mai prezintă interes. De ce?

Fotbalul, ca întreaga societate românească, a fost afectat de pandemie. Fotbalul sibian în schimb, în ultimul timp, a pierdut cinci echipe de seniori și au apărut șase echipe noi de copii și juniori. Asta în toamna anului 2021 și majoritatea în municipiul Sibiu. Un singur club am afiliat recent, cel de la Sadu. În același timp, numărul de copii noi legitimați în toamna anului 2021 a fost de aproximativ 600.

 

Din ce spuneți dvs. fotbalul sibian e în creștere.

Da, cred că și datorită restricțiilor, a părinților care vor să-i aducă pe cei mici la mișcare. Cred că și populația municipiului este în creștere, datorită mutării aici din zonele de sud ale țării. Sectorul de copii și juniori, eu spun că e în plină dezvoltare în municipiul Sibiu, dacă nu putem spune același lucru în tot județul.

 

Cu toate acestea, în ultimii zece ani Sibiul nu a mai dat țării fotbaliști. În afara unor mici excepții, nu am văzut fotbaliști sibieni în Liga 1, la cluburi mari, nu mai zic de străinătate. Nu avem talent?

O politică mai nouă pe care o văd la cluburile din Sibiu, inclusiv la Hermannstadt și la Șelimbăr, este încercarea de a readuce înapoi fotbaliștii sibieni. Ar fi unul, două exemple, și poate nu chiar recente. La Mediaș este Olaru care joacă la FCSB. Acum, din multitudinea de jucători, mai există fotbaliști din Sibiu prin ligile inferioare, prin Liga 2. Adevărul este că nu toți pot să ajungă în Liga 1.

 

Eu cred că nu avem fotbaliști de performanță și din cauza faptului că nu avem o bază materială solidă, spații unde să fie profesioniști, nu doar să facă niște antrenamente și să joace la copii și juniori.

Aceasta într-adevăr este o problemă și a Asociației Județene și a Federației Române de Fotbal pentru că există un număr foarte mare de copii practicanți de fotbal, cu vârste cuprinse între 3 și 15 ani, numărul lor scăzând la jumătate, dacă nu chiar peste, după vârsta de 15 ani.

 

Momentul în care trebuie să facă pasul la profesioniști.

Da, acolo este pasul cel mare. Și se mai întâmplă ceva. De la 14 ani în sus, echipele încep să joace fotbal în 11 jucători, adică le trebuie o infrastructură mare. Condițiile de antrenament devin mult mai sofisticate, e nevoie de antrenori bine pregătiți, și noi reușim să ne descurcăm bine până la 14 ani. De la această vârstă în sus, cluburile încep să nu mai aibă aceleași rezultate.

 

Aici intervine și Asociația Județeană de Fotbal. Cum puteți sprijini cluburile?

Problema cea mai gravă este la cluburi pentru că ele au nevoie de la 14-15 ani în sus de antrenori specializați, de terapeuți, nutriționiști, ceea ce este deocamdată foarte, foarte greu. Majoritatea cluburilor se finanțează singure, de la părinți sau din mediul privat. Atunci, într-adevăr, jucătorul nu mai reușește să țină pasul cu pregătirea profesionistă, nu capătă masă musculară... Federația și Asociația încearcă să diversifice competițiile, ați văzut că la U19, U18, la FRF există și un campionat Elite și unul clasic. Chiar pentru asta au fost create și datorită clasificării academiilor. Primele 24 de academii din țară joacă la Elite, restul la campionatul regular vechi. Anul trecut s-au încadrat la Elite, după numărul de puncte, Academia Gaz Metan Mediaș și Academia Hermannstadt. Din păcate, vara trecută Hermannstadt a renunțat la locul alocat, din cauza ruperii colaborării cu FC Interstar Sibiu. Peste noapte au încercat să facă rost de jucători de la CSS Șoimii și alte cluburi, dar au considerat că nu pot să facă față.

 

Mi-ați dat exemplu Hermannstadt care a retrogradat anul trecut, avem exemplul de anul acesta cu Mediașul care nu doar retrogradează ci se mai și desființează... Mai există în situația aceasta și alte echipe din județ?

Nu, echipele care joacă la județ, din Liga a IV-a și Liga a III-a, nu au cheltuieli așa de mari. Mie îmi pare rău de ce s-a întâmplat la Mediaș. Acum doi ani, dacă ne aducem aminte, în 2019, am avut două echipe în Liga 1, Sibiul fiind al doilea județ din țară, la egalitate cu Ilfovul și excluzând Bucureștiul. Acum riscăm ca de la vară, dacă Hermannstadt nu promovează, să nu mai avem echipă în Liga 1. Să sperăm că totuși reușesc, au un început bun. Mai sunt probleme și cu alte echipe din Liga 1 care retrogradează și care poate nu se vor înscrie în campionat, atunci rămân mai multe locuri libere.

 

Ideea era să facem performanță, nu să avem noroc pe baza problemelor altora.

Un exemplu referitor la ce v-am spus mai sus este Gaz Metan, care din câte știu eu nu se va mai înscrie în Liga 2 la anul.

Pornind de la exemplele acestea două, care este situația bazelor materiale din județul Sibiu?

Bazele sportive nu numai în județul Sibiu sunt cum sunt. În luna octombrie a fost la Sibiu domnul președinte Burleanu, a vizitat bazele sportive care se construiesc acum la Șelimbăr...

 

Nu a fost o vizită foarte lungă că nu sunt multe.

Nu, dar acelea care sunt. A fost la baza de la Bungard, unde FC Interstar își face o bază nouă, apoi a vizitat și baza de la Voința...

 

Apropo, la Voina mai există vreo speranță să vedem baza aceea modernizată? Mai e și în oraș.

La Voința este o problemă pentru că ATCOM-ul sau cine administrează este în insolvență. Investiții masive nu se pot face. Chiar recent am fost și am omologat acolo suprafața pentru două echipe de Liga a IV-a care vor juca acolo: Arsenal Quantum Sibiu și LSS. Suprafața de joc de acolo a fost îmbunătățită cu sistem de scurgere, drenaj și irigare. Dar vestiarele arată ca acum 60 de ani. Nimic! Nicio investiție. Din păcate sunt jalnice.

 

În acest context, ce speranțe există din partea AJF, ce buget aveți pe anul 2022 și ce vreți să faceți?

După un an foarte delicat 2020 și un 2021 în care am încercat să ne revenim, știind că din septembrie am avut deja competiții, sperăm ca anul acesta să activăm tot anul. După cum v-am spus, am pierdut doar cinci cluburi la Liga a V-a, echipe din comune. Din cauza restricțiilor pandemice jucătorii trebuiau să facă teste Covid sau să fie vaccinați. Unii au decis că mai bine nu se înscriu, exista riscul să nu aibă destui jucători să desfășoare meciul. Prea multe pentru infrastructură Asociația nu prea are ce să facă pentru că nu avem nicio proprietate. Asociația nu prea poate accesa linii de finanțare nici pe fonduri europene, trebuie să ai în proprietate sau în concesiune o suprafață pe minim 50 de ani ca să poți să accesezi fonduri.

 

Am văzut că ați depus proiecte pentru finanțare pe plan local.

Da, avem proiecte mai mult pentru desfășurarea competițiilor și atragerea de fonduri pentru echipe și cluburi. De exemplu, în 2021 am avut depus un proiect la Consiliul Județean pentru dezvoltarea fotbalului în județ, unde am primit o anumită sumă de bani și am plătit arbitrajele pentru cluburi. De la primăria Sibiu am primit finanțare pentru un proiect desfășurat în decembrie – Cupa Moș Crăciun - dedicat juniorilor legitimați cu vârste între 5 și 13 ani. Și tot anul trecut am mai beneficiat de sprijin de la Promenada Sibiu și Romgaz. Am folosit susținerea pentru a achiziționa echipamente pentru arbitrii și echipamente de joc pentru echipele de Liga V.

 

Deci o susținere din partea comunității există.

Există și sperăm să fie cât mai mare. Anul acesta am depus noi proiecte la primărie și Consiliul Județean. Iar separat avem un proiect nou, numit ”Cupa satelor”, la care pot să participe jucători legitimați și nelegitimați, condiția este să aibă carnet de note semnat, să meargă la școală. Fiecare comună se poate înscrie. Meciurile se vor juca numai în comune și sate. Avem probleme la copii și juniori în zona comunelor, avem probleme mari spre exemplu în zona Văii Hârtibaciului, unde sunt doar două echipe: AS Chirpăr în Liga V și CS Agnita în Liga IV. În rest, pe Valea Hârtibaciului s-au retras cam toți. La fel și în zona între Agnita și Mediaș. Nu mai e nimic. Încercăm să revitalizăm acum, oferind posibilitatea să se joace meciurile inclusiv în curtea școlii. Dacă nu, unde mai avem terenuri încercăm să ducem noi niște porți și câte un rând de veste. Sper să reușim să capacităm comunitățile, primarii, profesorii de sport... Și aici trebuie să spun, o implicare destul de modestă este din partea profesorilor de sport. Competițiile fiind sâmbătă, duminică, mulți sunt reticenți să vină să participe o oră, două, trei cu iubitorii de fotbal din comuna respectivă. Sper să găsim înțelegere.

 

Ca să nu vorbim doar de probleme și lipsa banilor, cum vedeți stadionul municipal din Sibiu? Și, mai ales, ați spus că poate FRF aduce echipa națională la Sibiu.

Da, doamna primar a spus la întâlnirea cu domnul Burleanu că vrea să organizeze un meci de inaugurare al stadionului. Acum, dacă va veni echipa națională sau nu, sau dacă va fi o finală de Cupa României, rămâne de văzut. Eu sunt convins că odată ce stadionul va fi gata, Sibiul fiind în centrul țării, oraș cu aeroport și condiții bune de cazare, cu siguranță Federația va aduce meciuri ale naționalei mai devreme sau mai târziu. Nu sunt foarte multe stadioane de tipul acesta în țară, excluzând Bucureștiul. Mai ales că este un stadion nou, cu siguranță vor aduce echipa la Sibiu. Eu spun că este un stadion frumos, extraordinar, cu dotări de ultimă generație, cu parcări, săli de conferințe...

 

Sperați chiar să vă mutați sediul acolo.

Da, am făcut o cerere în acest sens către primărie și din septembrie sau octombrie, când va fi gata, să beneficiem și noi de un sediu că ne chinuim acum prin locuri private, știind că în Sibiu chiriile sunt destul de ridicate.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

5 comentarii

Kukuruku

Acum 5 luni

E o rusine ca nu au incercat mai mult sa salveze Gaz Metan Medias, care e cea mai de traditie echipa a judetului. Ca la Sibiu traditia a fost sa se desfiinteze echipe de primele ligi, la relativ putin timp dupa ce se infiintasera. Sper sa nu continue traditia asta. Si poate se va reinfiinta si Gazu', ca atatea altele de la noi si nu numai.
Raspunde

Hermannstädter

Acum 5 luni

Domnule Duma, structura cluburilor din Romania nu permite o dezvoltare sanatoasa a sportului in general , in tara asta. Cluburile nu sunt create de comunitate si pentru comunitate. Totul e construit doar pe interes si profit. Cuvintele "munca voluntara" sunt un tabu in societatea noastra si in lumea sportului. Atata timp cat fundamentul nu este solid, degeaba va straduiti cu "Academii" si "Scoli" de fotbal.
Raspunde

Claus

Acum 5 luni

Pandemia are 3 ani,fotbal nu mai avem de 25 ani,nu suntem un popor stabil si cu viziuni de viitor,plus presa si eterna conducere politica...aia e.
Raspunde

Kukuruku

Acum 5 luni

De aia eram in anii 2005-2010 al 6- lea campionat din Europa, ca nu aveam fotbal? De aia am avut vreo 8-9 ani consecutivi echipe in grupele ligii campionilor? Nu, prabusirea e de doar 6-7 ani , si nu pentru toate echipele, tot timpul. Daca ne uitam la caderea temporara din anii 90 pierdem din vedere pe cei vinovati pentru caderea recenta. Da, la nationala e mai veche problema, dar nationala e doar o parte din fotbal.
Raspunde

Claus

Acum 5 luni

Ca te multumesti cu niste preliminarii in turul 3 de 10 ani e una,da te califici in niste grupe cum se califica CFR acum 10 15 ani e alta. De 10 ani cel putin avem 2 3 echipe care conduc,o divizie plina de sateliti,ale celor 3 echipe,si odata ajunsa in preliminarii europene se fac de ras,si de la 6 echipe trimise in europa,am ajuns la 3 si alea,din nou,in preliminarii si nu in grupe,deci nu stiu ce fotbal urmaresti tu,dar asta romanesc a cazut sub cel uzbec sau cipriot. Apoi daca o luam individual,dupa marele meci Steaua Ajax s a vandut tot,si majoritea jucatorilor romani,nici banca de rezerve nu o prindea,caz Chiriches cel mai elocvent,ajunsi odata la nationala,unde ar trebui sa fie spuma,de la niste ani consecutivi ajunsi la un turneu final,ne bate Malta si Muntenegru,din nou,ce fotbal urmaresti?Cand ne am calificat din anii 90 la un turneu mondial?De ce nu jucam tururi eliminatorii cu Anglia Italia Germania Spania,si jucam cu tari care abia au descoperit fotbalul?Ca traim din amintiri amageli televizate si păpători de seminte plecati la stadion,ca e cool pt check in like si share? Daca tu crezi ca e doar o situatie provocata de situatia mondiala,in fotbalul nostru,esti naiv,traim doar gandindu ne la o noua sansa de a revedea un CFR MU,CFR Roma,sau Steaua D.Kiev sau Steaua Ajax,simple intamplari nerepetate vreodata in ultimii 20 ani.Wake up dude.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus