Miercuri,
23.04.2025
Partial Noros
Acum
19°C

”Maximă urgență”, după 11 ani: piețele Mare și Mică vor fi reglementate urbanistic

”Maximă urgență”, după 11 ani: piețele Mare și Mică vor fi reglementate urbanistic

Conducerea Sibiului anunță că a inițiat un proiect pentru accesarea a 92.800 de euro, din care să realizeze primul plan urbanistic pentru zone construite protejate în zona ultracentrală a orașului. Potrivit Primăriei, un astfel de PUZCP era recomandat a fi realizat ”ca maximă urgență” din 2011.

Reprezentanții Primăriei Sibiu anunță că vor depune un proiect de obținere de fonduri nerambursabile prin Planul național de redresare și reziliență pentru a realiza primul PUZCP inițiat de administrația locală pentru centrul istoric al orașului.

Respectivul plan urbanistic se intenționează a fi realizat pentru subzona ”Centru istoric 2”, care include Piața Mică și Piața Mare. ”Nevoia de realizarea a unui studiu istoric În cadrul unui PUC CP rezidă din importanţa crescută a monumentelor istorice deja clasate În majoritate În grupa A de importanţă. Nevoia de a avea o reglementare unitară si detaliat fundamentată prin care se intervine asupra imobilelor clasificate rezidă din necesitatea protejării imobilelor, punerii lor În valoare şi facilitării realizării de lucrări de conservare şi valorificare”, se arată într-un raport elaborat de Primăria Sibiu referitor la necesitatea unor astfel de documentații urbanistice.

Documentații care, potrivit aceluiași raport, erau solicitate încă de la adoptarea actualului Plan urbanistic general al Sibiului, în 2011. ”Panul Urbanistic General în vigoare recomandă ca maximă urgentă reglementarea prin PUZ CP a zonei ultracentrale a Municipiului Sibiu, respectiv subzona Centru istoric 2”, subliniază reprezentanții administrației locale.

Limitele subzonei ”Centru istoric 2” sunt marcate cu roșu. Sursa hărții: Primăria Sibiu

Cu angajații Primăriei

Pentru realizarea acestui PUZCP, reprezentanții administrației locale vor solicita alocarea nerambursabilă a 92.800 de euro, cu TVA inclusă, prin PNRR. Proiectul urmează să fie implementat cu angajații Primăriei Sibiu. ”Va fi stabilită o echipă a proiectului formată din personal calificat din următoarele departamente I direcţii: Direcţia Arhitect Şef (coordonator proiect), Direcţia Patrimoniu şi Cadastru, Direcţia Tehnică, Direcţia Investiţii, Serviciul Juridic, contencios administrativ și registru agricol, Direcţia economică, precum și Direcţia Strategie, Programe și Prognoze. Echipa de proiect va asigura activităţile de comunicare, management financiar, monitorizarea rezultatelor și evaluarea proiectului pentru realizarea obiectivelor cu respectarea calendarului i bugetului”, se mai arată în raportul citat.

”Zona delimitată de cele două pieţe publice (subzona Centrul istoric 2) constituie în prezent nucleul principal al centrului istoric al Sibiului, cel mai reprezentativ atât cultural cât i turistic. Întreg perimetrul este populat cu clădiri cu funcţiuni publice și servicii, precum: sediul Primăriei municipiului Sibiu, sediul unor servicii publice cum sunt Casa Căsătoriilor, Serviciul Public de Administrare a domeniului public și privat, Serviciul public administrare baze sportive i de agrement al Municipiului Sibiu, Studioul de Film Astra, o parte din laboratoarele de restaurare și conservare ale Centrului Naţional Muzeal «ASTRA». De asemenea in acest perimetru sunt paţii publice i clădiri care obiective turistice majore: Piaţa Mică, Piaţa Mare, Turnul Sfatului, Podul Minciunilor, Muzeul Brukenthal, Muzeul de Etnografie Universală Franz Binder, Muzeul Farmaciei sau galeriile de Artă ale Muzeului Astra. În această zonă la momentul prezent nu există realizate studii de fundamentare pentru terenurile si clădirile din perimetru”, raport Primăria Sibiu

Și pentru PUG

Reprezentanții Primăriei Sibiu anunță că vor solicita fonduri nerambursabile și pentru acoperirea cheltuielilor generate de actualizarea Planului urbanistic general al orașului. ”Proiectul este deja în curs, contractul fiind semnat de Primăria Sibiu în decembrie 2020, cu termen de finalizare trei ani. Având în vedere însă că sunt disponibile fonduri europene nerambursabile, Primăria Sibiu va depune un proiect pentru ca prețul contractului de servicii pentru actualizarea PUG-ului Sibiului să fie acoperit din această sursă, și nu din bugetul local. Valoarea proiectului este de aproximativ un milion de euro, din care 770.000 Euro vor reprezenta finanțarea nerambursabilă”, se arată într-un comunicat remis cititorilor Turnul Sfatului.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Andrei

Acum 3 ani

Poate cu ocazia asta dispar si surele zise si terase, altfel e degeaba

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus