Joi,
08.12.2022
Ceata
Acum
0°C

Dr. Ioan Draghila despre țigările electronice: Acest tip de fumat este o capcană pentru tineri, pentru minori

Dr. Ioan Draghila despre țigările electronice: Acest tip de fumat este o capcană pentru tineri, pentru minori

Medicul pneumolog Ioan Draghila vorbește într-un interviu acordat Turnul Sfatului despre riscurile la care se supun cei care fumează țigări electronice, fie că este vorba despre cele cu lichid sau IQOS. De asemenea, subliniază faptul că, deși aceste țigări au fost scoase pe piață cu misiunea de a ajuta oamenii să se lase de fumat, nu și-au atins scopul, dovedindu-se a fi doar o nouă formă de a inhala în organism substanțe toxice, chiar dacă mai puține decât dintr-o țigară clasică, dar la fel de nocive. Medic primar în cadrul Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, cu o experiență de peste 30 de ani, având competențe în Bronhologie și Somnologie, dr. Ioan Draghilă trage un semnal de alarmă cu privire la numărul mare de tineri care se apucă de fumat prin intermediul acestor țigări și vorbește despre măsurile care ar trebui luate pentru stoparea acestui fenomen.

Reporter: D-le doctor, țigările electronice creează dependență?

Dr. Ioan Draghila: Dacă ne uităm la majoritatea celor care au încercat să înlocuiască țigările clasice cu cele electronice, pentru ca mai apoi să renunțe la fumat, răspunsul este unul evident. Dacă, inițial, utilizarea țigărilor electronice a fost concepută pentru a ajuta fumătorii să se lase de fumat, ulterior s-a constatat că, de fapt, ele nu răspund scopului pentru care au fost concepute, respectiv pentru a favoriza înlăturarea dependenței față de nicotină, care reprezintă un drog și care menține statutul de fumător. La ora actuală se folosesc două sisteme de țigări electronice. Primul sistem este reprezentat de vaping și constă în utilizarea unor substanțe lichide ce conțin diverse arome, coloranți și nicotină. Amestecul respectiv este încălzit cu ajutorul unei rezistențe electrice și rezultă aerosoli care sunt inhalați în timpul fumatului. Al doilea sistem este reprezentat de așa zisul  I Quit Ordinary Smoking (IQOS) care tradus în limba română înseamnă „renunț la fumatul obișnuit”. Acest sistem se bazează pe faptul că tutunul este încălzit la 350 de grade, mult mai puțin față de temperatura la care se ajunge în cazul țigării obișnuite, unde arderea se realizează la o temperatură de 800, până la 900 de grade.

„Indiferent de forma de folosire a țigării electronice, factorul principal care menține dependența de fumat este reprezentat de nicotină, care ceste un drog”

Dar există totuși o diferență între acest tip de fumat și cel clasic?

Bineînțeles că există diferențe în calitatea fumului care rezultă prin cele două modalități, dar sunt metode care creează, de asemenea, dependență. Se adresează subconștientului. Mulți dintre cei care au ales să fumeze țigări electronice consideră că este o metodă de fumat modernă, care nu generează același fum urât mirositor pe care îl generează fumatul clasic. Din păcate, acest tip de fumat este o capcană pentru tineri, pentru minori. Sunt din ce în ce mai mulți tineri care se apucă de fumat prin această modalitate, mergând pe principiul că este cu totul altceva decât țigara obișnuită, însă, atenție, nici această metodă nu este lipsită de riscuri. Indiferent de forma de folosire a țigării electronice, factorul principal care menține dependența de fumat este reprezentat de nicotină, care ceste un drog. Sunt diverse date în literatura de specialitate, date științifice de netăgăduit, care susțin că nici aceste forme de fumat nu sunt lipsite de riscuri.

Care sunt aceste riscuri?

În cazul utilizării IQOS-ului se eliberează o cantitate mult mai mică de substanțe nocive comparativ cu fumatul clasic, dar și practicarea acestor forme de fumat poate fi nocivă pentru organism. Sunt cazuri în care, din cauza componentelor care există în țigara electronică, se ajunge la afectarea plămânului - fie la afecțiuni acute, care se traduc printr-o pneumonie legată de vaping, diferită de cea infecțioasă, fie bronșite obliterante, apariția unor cazuri de pneumotorax la tineri astfel încât, deși efectele sunt mai reduse față de fumatul clasic, ele trebuie luate în considerare și tinerii atenționați că nu este bine să înceapă această modalitate de fumat. De asemenea adulții care vor să renunțe la fumatul clasic și care vor să facă acest schimb, trebuie să știe că nu scapă definitiv de riscurile pe care le antrenează fumatul.

Există date statistice în acest sens?

Țigara electronică este apărută destul de recent și datele acumulate durează cam de o decadă, astfel încât nu se cunosc așa de bine efectele fumatului cu țigara electronică pe termen lung, dar așa cum tutunul clasic antrenează o serie de modificări asupra plămânului și asupra organismului în general, există o listă lungă de afecțiuni pe care le poate genera fumatul, începând cu cancerele cu diverse localizări, cel mai frecvent fiind cel pulmonar, dar și cancer de buze, de cavitate bucală, de faringe, chiar și cancere la distanță, respectiv cancere pancreatice, cancere vezicale. De asemenea, generează bronhopneumopatia cronică obstructivă, afecțiuni cardiace, afecțiuni vasculare și așa mai departe. De asemenea, fumatul mai poate antrena și exacerbarea sau agravarea unor boli cronice de care suferă individul, cum ar fi astmul bronhic sau rinita cronică alergică, acolo evoluția fiind influențată în mod defavorabil de utilizarea fumatului.

„În literatura de specialitate se descrie o formă de boală definită cu termenul de EVALI, care, tradusă, înseamnă „boală pulmonară legată de utilizarea țigărilor electronice”. Simptomele bolii pot fi lipsa de aer, febră, frisoane, tuse, vomă, diaree, cefalee, amețeli, palpitații, dureri toracice”

Până la acest moment sunt boli care să fie legate de fumatul țigării electronice?

Da! În literatura de specialitate se descrie o formă de boală definită cu termenul de EVALI, care, tradusă, înseamnă „boală pulmonară legată de utilizarea țigărilor electronice”. Este un diagnostic dificil de stabilit și trebuie excluse alte cauze. Simptomele bolii pot fi lipsa de aer, febră, frisoane, tuse, vomă, diaree, cefalee, amețeli, palpitații, dureri toracice. Pentru confirmarea diagnosticului, medicul trebuie să facă o radiografie și, eventual, un CT toracic. Unii pacienți diagnosticați cu această boală pot ajunge să fie spitalizați, ajung să aibă nevoie de utilizarea oxigenului sau chiar pot ajunge la intubație. Este o problemă de viitor pe care medicina trebuie să o rezolve privind cunoașterea acestei boli, a diagnosticului și urmărirea pacienților care au trecut prin boala aceasta legată de fumatul țigărilor electronice.

Sunt mulți fumători de țigări electronice care fumează în interior, chiar și în locurile în care fumatul este interzis, pentru că se consideră că vaporii scoși de aceste țigări nu sunt nocivi. Este reală această concepție?

Recomandarea pe care o face și Organizația Mondială a Sănătății este ca acești fumători să nu fumeze în spații închise cu alte persoane pentru că, la fel ca și și în cazul fumatului clasic, există acel second smoke, fumul secundar, care rezultă în urma utilizării țigării electronice și care poate fi inhalat de către cei din anturaj. Și da, inhalarea vaporilor respectivi poate fi nocivă pentru cei din anturaj.

„Aceste țigări nu rezolvă dependența față de nicotină, chiar dacă există dispozitive care folosesc arome și acele substanțe chimice fără nicotină. Dependența există și în acest caz.”

Care este părea dumneavoastră de specialist în legătură cu aceste țigări electronice?

Nu pot decât să trag un semnal de alarmă. Utilizarea țigărilor electronice în rândul tinerilor este o problemă semnificativă de sănătate publică. Frecvența acestei probleme trebuie să-i preocupe în egală măsură pe părinți, pe educatori și politicieni. Aceștia trebuie să acționeze în sensul descurajării utilizării țigărilor electronice. Utilizarea acestora de către tineri a devenit, în unele zone, o problemă de-a dreptul epidemică, iar implicarea, în primul rând a părinților, pentru conștientizarea efectului nociv, trebuie să constituie o preocupare de prim rang. Aceste țigări nu rezolvă dependența față de nicotină, chiar dacă există dispozitive care folosesc arome și acele substanțe chimice fără nicotină. Dependența există și în acest caz. Tinerii se apucă de fumat, în general din teribilism și din dorința de a se simți moderni. Din nefericire, o dată ce te-ai apucat de fumat, indiferent pe care dintre stiluri îl alegi, dependența se creează și este foarte dificil să mai renunți. Din păcate, la noi nici legea nu se respectă și se vând țigări și minorilor. Tinerii ar trebui să fie conștientizați asupra riscului de dependență și a faptului că, odată dependența creată, este foarte dificil de renunțat. În încheiere aș vrea să vă mărturisesc, din activitatea desfășurată în cadrul cabinetului STOP-FUMAT, cât de dificil este pentru cei dependenți sevrajul tabagic, cu toate că le-am oferit sprijin medicamentos și suport psihologic.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

3 comentarii

Dr Who Han :)

Acum 7 luni

Domnule doctor, chiar ati crezut vreodata ca tigarile electronice au fost facute pentru ca fumatorii sa se lase de fumat? Sunteti foarte naiv...
Raspunde

Draghila Ioan

Acum 7 luni

Cu tot respectul, au fost lansate si cu acest scop, mai ales vapping-ul. Si au fost incluse, initial, si in strategia de renuntare la fumat, ca si pas premrgator. Ca ulterior lucrurile au luat o alta turnura este f adevarat. Importat este ca lumea medicala a realizat ulterior ca tigarea electronica este si ea nociva. Noi ca medici trebuie sa semnalam acest aspect si sa constientizam lumea, mai ales tineretul , cu privire la efectul deleter al fumatului, indiferent sub ce forma. Aparitia IQOS a avut de la inceput o tenta comerciala, vrand de fapt sa spuna ca utilizatorii practica o metoda moderna de fumat, cu aparitia unui miros mai atenuat (nu ca "babacii").
Raspunde

Vape, don't smoke

Acum 7 luni

Nu cred ca o persoana care vapeaza fara nicotina va dezvolta EVALI...simptomele descrise coincid cu cele ale inhalarii acetatului de vitamina E!!! Vapatul necesita totusi o hidratare corespunzatoare pentru a preveni senzatia de "gat uscat". Si o dozare incorenta a nicotinei poate duce la o alterare a starii de bine. Va recomand sa urmariti pagina de facebook a AIV cat si campaniile NHS-ului britanic pentru a observa si alte abordari ale fenomenului precum si Legea TPD ce urmeaza a fi iarasi reglementata la nivelul statelor UE. Recent, CEO-ul Marlboro a anuntat ca intentioneaza a opri producția si comercializarea de tigarete a brandului din 2030...BigTobacco constientizeaza "pericolul" financiar dat de expansiunea vaping-ului si se va adapta prin produse specifice, gen Logic-JTI etc. DACA autoritatile si-ar face treaba nu am mai vedea dispozitive cu sau fara nicotina aflate la vanzare in orice magazin alimentar, asta in conditiile in care magazinele autorizate din tara noastra respecta legile TPD si cele privind vanzarea acestor produse catre minori. E plin Dragonul Rosu de produse cu 5% saruri de nicotina, necertificate, de fabricatie necunoscuta care vin din China si asta in conditiile in care legea TPD impune un maxim de 2% (20mg/ml) tarie nicotina freebase/salt...toate astea se vand fizic si online la liber. Produse ale caror arome atrag minorii si ale caror lichide mustesc de sucraloza si alti potentiatori de aroma nocivi. In conditii corecte de utilizare vapatul nu a omorat pe nimeni...din contra! Si asta din 2012 si pana in prezent...exceptam aici vaperii de THC(stabilizat in acetat de vit E) din USA si UK si cei care se joaca cu Legea lui Ohm. Vape on!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus