Marţi,
17.05.2022
Acum
0°C

VIDEO Sibiu, 2022: în spatele oficialităților care serbează Ziua Europei, sute de pensionari sunt amăgiți la cozile Tursib

VIDEO Sibiu, 2022: în spatele oficialităților care serbează Ziua Europei, sute de pensionari sunt amăgiți la cozile Tursib

În timp ce viceprimarul Sibiului, Corina Bokor, alături de parlamentari, prefect sau reprezentanți ai Consiliului Județean Sibiu se lăsau fotografiați la evenimentul de celebrare a Zilei Europei, în spatele lor sute de pensionari sibieni stăteau deja de ore întregi la cozi imense, formate la ghereta Tursib. Motivul: schimbarea cardurilor de călătorie cu Tursib-ul, societatea transferată în subordinea primarului Sibiului, Astrid Fodor.

Imagini din două lumi paralele au putut fi văzute în dimineața zilei de 9 mai 2022, în centrul Sibiului. În fața unui Cerc Militar unde circulația auto a fost restricționată stăteau aliniate mai toate oficialitățile județului, cu mine grave și serioase, ascultând pioase slujba religioasă. În ritmuri de fanfară, au depus mai apoi jerbe de flori, în timp ce, la câțiva metri în spatele șirului de oameni cu funcții de conducere la stat, sute de pensionari stăteau la coadă. De ore întregi.

La coadă de șapte ore

Sutele de pensionari s-au așezat înainte de ora 08:00 a zilei de luni la coadă la ghereta Tursib amplasată în fața vechiului sediu al Primăriei Sibiu, sediu aflat în vecinătatea Cercului Militar unde oficialitățile se desfășurau de Ziua Europei.

Întrebați care este motivul pentru care stau la aceste cozi, cu toții au răspuns că așa au fost informați: că până pe 31 mai 2022 trebuie să își schimbe cardurile de călătorie pentru Tursib, deoarece se schimbă sistemul de ticketing. ”A fost și la televizor, am citit pe internet, s-a spus la radio, s-a împrăștiat din gură în gură”, răspundeau, pe rând, pensionarii obosiți de timpul prelung petrecut la coadă. Evident, nemulțumiți de faptul că societatea de transport nu a găsit altă modalitate mai lejeră pentru ei pentru schimbarea respectivelor carduri. Sau că, în această perioadă, nu a fost suplimentat personalul de la ghișeele suprasolicitate și al căror număr a fost redus în timp la cinci.

”Dacă aici e coadă, stați să vedeți ce e la sediul ITS-ului (fosta denumire a Turisb, ITS – Întreprinderea de Transport Sibiu, n.r.). Un kilometru are acolo coada lungime, am fost eu de dimineață”, povestește o doamnă. 

În timp ce sute de pensionari stăteau cu orele la cozile Tursib, la câțiva metri distanță oficialitățile Sibiului celebrau Ziua Europei

Potrivit celor care stăteau la coadă, niciuna din oficialitățile care a trecut pe lângă ei în drum spre festivitatea organizată de Ziua Europei nu a oprit să întrebe motivul aglomerației. ”Să vedeți cum treceau cu nasul pe suuuus”, au comentat câteva persoane.

Pentru a vedea coada de un kilometru, ne-am deplasat la sediul Tursib din Zona industrială vest, unde numărul celor care cereau schimbarea cardului de călătorie era sub cinci. La fel, oamenii știau că au termen 31 mai pentru schimbarea acestora. ”Da, eu de la vechea Primărie am venit, când am văzut ce coadă e acolo. Am venit să îl schimb deoarece au anunțat termenul acesta și eu vreau să mai merg și la țară și să nu rămân fără, că primim amenzi, așa ni s-a spus”.

Am mers, mai apoi, și la agenția Tursib de pe Calea Dumbrăvii, de lângă vechea autobază a societății de transport public în Sibiu. Iar acolo, oamenii erau deja cu nervii la limită. ”Sunt oameni care au venit de la cinci dimineața și au plecat acum”, povestește una dintre femeile aflate chiar la ușa agenției Tursib. ”Eu sunt de la șase. Nu mai pot de picioare”, se plânge bărbatul de lângă ea, în timp ce în spate, oamenii încep să vocifereze nemulțumiți. Le este teamă că reporterul Turnul Sfatului va intra în agenției și ”va mânca” din timpul angajatei care schimbă cardurile sutelor de pensionari aflați la coadă. ”Trebuia să fi venit de dimineață. La nouă erau peste 500 de persoane aici. Oameni bătrâni și bolnavi. Cei care sunt de la șapte dimineața, uitați, încă nu au intrat și e 12 fără zece”.

La agenția Tursib de pe Calea Dumbrăvii ”timpii” de stat la coadă erau de aproximativ șapte ore

”Informații false” și un pic de haos în comunicare

”Suntem în curs de implementare a unui nou sistem de ticketing care presupune schimbarea cardurilor tuturor abonaților, fapt pentru care apelăm la înțelegerea și răbdarea dumneavoastră. Ne cerem scuze pentru timpul de așteptare și vă asigurăm că facem tot posibilul să vă servim în cel mai scurt timp posibil. Echipa Tursib”, scrie pe un afiș lipit pe ușa agenției Tursib de pe Calea Dumbrăvii.

Faptul că se schimbă cardurile a fost anunțat de Tursib și printr-un comunicat emis pe 30 aprilie. ”Ȋncepând cu 1.05.2022, suportul tip card al abonamentelor va fi înlocuit cu un nou model. Vom anunţa ȋntr-un comunicat ulterior procedurile de preschimbare a cardurilor pentru fiecare tip de abonat”, scrie în respectivul comunicat.

Foarte mulți din numeroșii pensionari care stăteau la coadă puteau arăta, însă, un mesaj care circula între ei pe WhatsApp. ”Bine de știut. Anunț important pentru pensionarii din Sibiu cu privire la cardul gratuit de călătorie Tursib: până la data de 31 mai ac trebuiesc schimbate pe Calea Dumbrăvii, la vechiul sediu, cu card vechi + buletin, program 6 și 30 până la 20 și 30, personal. Mai anunță prieteni, că după 31 mai nu mai sunt valabile vechile carduri de călătorie”, scria în mesajul care s-a ”viralizat” printre pensionarii Sibiului.

Mesajul viralizat pe rețelele de comunicare conține informații false, anunță reprezentanții Tursib

Am întrebat reprezentanții Tursib referitor la acest termen. Ni s-a răspuns că, deocamdată, e mare aglomerație în cadrul societății ca urmare a schimbărilor generate de schimbarea sistemului de ticketing și primenirea flotei cu cele 40 de noi autobuze, dar că informația referitoare la termenul de 31 mai este una falsă.

Ulterior, un alt reprezentant al Tursib ne-a arătat că a existat un astfel de termen, 31 mai 2022, dar acesta a fost între timp prelungit până la finalul lui iunie.

Până la finele lunii iunie

Ca urmare a imaginilor prezentate de Turnul Sfatului, chestiunea a fost discutată și în ședința Consiliului de administrație al Tursib, care a avut loc după prânzul zilei de luni. ”Au fost trimise și afișe către agențiile Tursib, pentru a demonta acest fake-news. Este o informație falsă care s-a împrăștiat pe Facebook, oamenii nu trebuie să stea la cozi, este timp suficient până la finele lui iunie”.

În timpul ședinței Consiliului de administrație, pe site-ul Tursib a fost publicat un anunț referitor la această situație. ”Pentru a evita aglomeraţia la punctele de vânzare, facem câteva precizări pentru utilizatorii mijloacelor de transport ȋn comun din Sibiu: Cardurile pentru pensionari se vor preschimba pe tot parcursul lunilor mai şi iunie. Ca atare, nu este necesar ca pensionarii să se deplaseze ȋn aceste zile către punctele de vânzare. Abonamentele vor fi valabile pe tot parcursul lunii mai, precum şi ȋn luna iunie. Mesajele care circulă pe grupurile de WhatsApp nu transmit informaţii corecte şi sunt de natură să creeze aglomeraţie inutilă la punctele de vânzare”, se arată în comunicatul care a fost postat, de asemenea, și pe pagina de Facebook a Tursib.

La coada formată lângă evenimentul dedicat Zilei Europei, timpii de așteptare erau de aproximativ trei ore

Comunicatul emis luni după prânz face referire și la schimbarea cardurilor pentru celelalte categorii de călători Tursib. ”Ȋn cazul abonamentelor decontate de către firmele cu care avem contracte de colaborare pentru transportul angajaţilor, acestea vor fi înnoite automat pentru toţi angajaţii firmelor colaboratoare, la sediul Tursib. Acestea vor fi transmise la sediul companiilor, care le vor distribui propriilor angajaţi. Rugăm aşadar toţi angajaţii care au abonamente la Tursib decontate de firmă, să nu meargă individual să le preschimbe. Tursib le va emite, iar dânşii le vor ridica de la sediul firmei la care sunt angajaţi. Până veţi intra ȋn posesia noului card, rămân valabile cardurile actuale. 

Cardurile elevilor, vor fi de asemenea valabile până la finalul lunii iunie.

La fel ca şi ȋn cazul abonamentelor pentru angajaţi şi aceste carduri vor fi emise automat, iar copiii le vor putea ridica de la secretariatul şcolii la care ȋnvaţă. Prin urmare părinţii şi elevii nu trebuie să se deplaseze la punctele de vânzare. Până vor intra ȋn posesia cardurilor noi, elevii vor putea circula folosindu-le pe cele pe care le au acum.

Vă rugăm să ţineţi cont şi de faptul că ȋn acesată perioadă este indicat să evităm aglomeraţiile şi ca atare să nu vă grăbiţi să preschimbaţi neapărat cardurile. Aveţi timp până la finalul lunii iunie 2022.

Vă mulţumim pentru ȋnţelegere şi vă asigurăm de faptul că depunem toate eforturile ca acest proces, de trecerea spre noul sistem de ticketing să se realizeze cât mai simplu pentru călători”, se mai arată în comunicatul Tursib.

Cardurile de călătorie pot fi schimbate la cinci puncte ale Tursib: casieria de pe strada Munchen, nr. 1 (sediul Tursib din Zona industrială vest), agenţia de pe Calea Dumbrăvii nr. 135, chioşcul din cartierul Terezian – strada Lungă, chioşcul din fața vechii Primării și chioşcul din cartierul Vasile Aarin - Str. Semaforului, în fața pieței agroalimentare.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

New Caracal

Acum 1 săptămână

Frumos,cum are primaria orasului grija de cetatenii ei! Au inchis chioscurile tursib apoi a schimbat cardurile,bravos o gandire foarte buna,daca faceu invers erau marlani! Apoi o luna mi se pare cam mult timp,cred ca vre-o 2-3 zile ajungea,sa isi schimbe oamenii cardurile. Acum mai urmeaza sa mareasca biletele pentru ca sint cam ieftine. PS: Oare madama pensionara sefa cum si-a schimbat cardul,a stat la coada si ea?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 6 zile

cu ce e de vină primăria că se bulucesc ăia?
Raspunde

Marius

Acum 1 săptămână

Vorba aia...nu te urci oricum intr-un Merțan... Noroc ca bunicii nostri sunt obisnuiti cu cozile. De erau mai tineri cred ca luam ghereta pe sus. Tanti o fi fost la poze sau la coada?
Raspunde

Joachim-Karl von Gușterland

Acum 1 săptămână

Ciuma saxonă și ciuma galbenă își trăiesc ultimii ani de furt și incompetență în Sibiu!

Raspunde

Eu, sibianul

Acum 1 săptămână

O fi, n-o fi... oricum, ce "ciuma" o sa-i inlocuiasca, ca la ce "valori" avem in Sibiu, nu cred ca culoarea conteaza...
Raspunde

Kol

Acum 1 săptămână

trebuia mutata ghereta in spate la primaria veche si nu mai stricau festivitatea !!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

UK

Acum 1 săptămână

Coada e viața lor! Nimic nu-i convinge să o lase! Nimic!
Raspunde

Silviu

Acum 1 săptămână

Tot respectul pentru paru lor alb, dar... Suntem in data de 9 mai, pana in 31 mai sunt 3 saptamani!!! (nemai socotind ca s-a prelungit cu inca o luna) !!! Si daca, prin absurd, ramai o zi, doua, trei fara abonament?!? Ca doar nu mergi la munca si un bilet costa 2 ron... Pariez ca peste o saptamana nu mai exista cozi, este ca la plata impozitului in 3 ianuarie...
Raspunde

???

Acum 5 zile

Cand am vazut coada de la Tursib, m-am intors in timp crezand ca se da carne pe vremea lui Ceasca...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus