Sâmbătă,
13.04.2024
Partial Noros
Acum
22°C

Proiectele maratonului: Tabără de educație montană pentru copiii din Racovița

Proiectele maratonului: Tabără de educație montană pentru copiii din Racovița

Grupul de inițiativă Orizonturi Montane strânge 14.494 de lei anul acesta la Maratonul Internațional Sibiu, pentru a le putea oferi unui număr de 12 copii șansa să învețe mai multe despre mediul înconjurător și despre zonele montane.

Tabăra se numește Suru Camp și va avea loc la cabana cu același nume, la 1.450 metri altitudine și în împrejurimi, pe o durată de patru zile. Cei 12 participanți, cu vârste cuprinse între 12 și 16 ani, vor proveni din comuna Racovița și satul Sebeșu de Sus.

„Muntele e mai mult decât o bogăție naturală. Muntele e un profesor care îți dă multe și neprețuite lecții de viață. Obiectivul nostru principal este deschiderea de noi orizonturi de petrecere a timpului liber, de dezvoltare personală și chiar profesională tocmai în rândul tinerilor de la poalele muntelui. La Suru Camp învățăm ce înseamnă drumeția montană, natura, echipa și responsabilitatea”, spun inițiatorii proiectului.

În cadrul taberei, care se va organiza în luna iulie 2022, vor fi abordate următoarele subiecte în ture tematice & ateliere interactive:

-ce înseamnă drumeția montană: echipament, alegerea traseului, evaluarea condițiilor meteo & de teren, orientare, echipa, alimentare, riscuri, noțiuni de prim ajutor;

-cunoașterea resurselor naturale și folosirea lor responsabilă & sustenabilă; 

-spiritul de echipă & comunitate;

-protecția mediului înconjurător.

Nici copiii din zonele rurale nu se mai bucură de natură

Tendința copiilor și tinerilor de a petrece tot mai puțin timp în natură crește îngrijorător de la an la an, spun inițiatorii proiectului, și are repercusiuni nefaste asupra dezvoltării lor fizice, psihice și emoționale, inclusiv asupra copiilor din zonele rurale. În plus posibilitățile financiare ale părinților din zonele rurale de a-și trimite copii în tabere sunt mult mai reduse. În discuțiile avute cu copiii, părinții si primăria Racovița a fost semnalată educația deficitară pe teme de mediu, munte și resurse naturale, precum și lipsa de perspective profesionale din mediul rural.

„Suru Camp își propune ca tinerii din comuna Racovița să cunoască bogăția din spatele casei și să o valorifice prin diverse activități de recreere, sportive și chiar profesionale în viitor (exploatarea florei, creșterea animalelor, cultivarea plantelor, ghidaj montan, etc.). Cu ajutorul cunoștințelor dobândite în cadrul taberei și materialele primite, copiii au posibilitatea să se dedice temelor și activităților montane acasă, la școală și în timpul liber petrecut cu prietenii trezind astfel interesul și altor membrii ai comunității. În plus noi ne propunem ca astfel de tabere și acțiuni să se repete și să le extindem”, se arată în proiectul înscris la Maratonul Sibiului.

Dacă doriți să vă înscrieți la Maratonul Internațional Sibiu ca alergători sau doar să faceți o donație pentru această cauză sau oricare dintre cele 34 cauze selectate anul acesta, puteți să intrați pe site-ul oficial al evenimentului AICI.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Flo

Acum 1 an

Cam 300 lei de copil/zi la Suru :))) E 70 lei cazarea, cam unde se duc restul banilor ×12??? Orice parinte poate merge la munte cu copiii, nu e nevoie de nici un program! Parintii sunt vinovati ca nu duc copiii sa cunoasca natura si muntele, nu lipsa de bani.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus