Joi,
28.09.2023
Cer Senin
Acum
15°C

Un fost polițist medieșean participă la concursuri de gătit încă din 1998. „Tata gătea cu o pasiune ieșită din comun”

Un fost polițist medieșean participă la concursuri de gătit încă din 1998. „Tata gătea cu o pasiune ieșită din comun”

Un medieșean, polițist pensionat, aduce onoare orașului său prin premiile pe care le câștigă la competițiile de gătit la care participă. Polițist a devenit în 1991, dar cu gătitul a început să cocheteze mult mai devreme, încă din adolescență.

Erni Schmidt gătește de la 16 ani. Am putea spune chiar că pentru medieșeanul în vârstă de 50 de ani pasiunea pentru mâncare a venit înaintea celei care a dat tonul în cariera sa. Erni a fost polițist, acum fiind pensionat și axându-se doar pe bucătărie.

Totul a început în adolescență, când medieșeanul stătea foarte mult pe lângă tatăl său, un alt mare gurmand. Atât de mult îi plăcea mâncarea încât „efectiv dansa în bucătărie”, își amintește Erni.

preparat erni schmidt

„La vârsta de 16 ani am început să stau mai mult în preajma tatălui meu, în bucătărie. De meserie sticlar la fabrica Vitrometan din Mediaș, venea seara târziu de la servici și se apuca de gătit.

Gătea cu o pasiune ieșită din comun, efectiv dansa în bucătărie.

Era un prilej de a mai întinde un pic programul de seară. În foarte puțin timp mi-am însușit această pasiune, punând-o în practică am ajuns la faza în care visam noaptea rețete, mă trezeam și găteam cele visate de teama de a nu fi uitate la trezire”, povestește fostul polițist.

erni schmidt

Iubește bucătăria și cofetăria în egală măsură

Un gurmand adevărat, Erni iubește multe preparate în egală măsură. Însă are și o rețetă preferată – Borzoska.

„Este un preparat din bucătăria ungurească. Este vorba de un șnitzel unguresc în cirul căreia sunt amestecate cartofi rași în formă de tăieței, usturoi pisat, condimente și eu prefer să îl văd în farfurie cu o circumferință de 30 cm”, spune bucătarul.

Este un bucătar complex și pregătește cu plăcere atât feluri principale, cât și deserturi. „Sunt foarte pasionat de tot ceea ce implică preparatele culinare, începând de la aperitive până la felurile principale, dar îmi face plăcere și pregătirea deserturilor”, recunoaște el.

„Sunt foarte onorat când cei care degustă preparatele mele se ridică de la masă și pleacă satisfăcuți văzând pe fața lor mulțumirea pentru cele savurate.”

erni schmidt concurs gătit

Erni Schmidt povestește că adeseori gătitul era pentru el o modalitate de a se întoarce la liniștea interioară, după stresul acumulat la locul de muncă. Tocmai de aceea crede că „relația dintre meseria de polițist și bucătărie este o combinație perfectă”.

„De cele mai multe ori mă apucam de gătit să îmi liniștesc stresul acumulat în timpul serviciului de polițist și sincer la finalul preparatului găseam întotdeauna și rezolvarea zilei care urma la serviciu. Atât în bucătărie cât și meseria de polițist ai nevoie de multă dăruire, seriozitate, disciplină, punctualitate. În niciuna dintre meserii nu ai voie să greșești. Le spun multora: nici în poliție și nici în bucătărie nu funcționează sintagma merge și așa.

În 1998 a început să participe la concursuri

La competițiile de gătit a decis să participe după ce și-a dat seama că poate să facă mai mult cu pasiunea sa. Nu putea să fie bucătar plătit, așa că a început să concureze.

„Cumva trebuia pusă în aplicare această pasiune. Nu aveam altă posibilitate decât așa, asta pentru că nu puteam merge în paralel cu încă un serviciu remunerat pe lângă meseria de bază cea de polițist. Particip la Concursuri culinare din anul 1998. Jurizez concursuri naționale și internaționale din anul 2007 și vreau să vă spun că după fiecare concurs vin îmbogățit cu foarte multe rețete de la bucătari pasionați în acest domeniu”, povestește bucătarul din Mediaș.

Anul 2017 i-a adus un necaz și o oportunitate în același timp. Avusese un accident în timpul serviciului și a fost nevoit să stea la pat din cauza unor probleme la piciorul stâng. Așa că a profitat de pauză și a studiat un proiect pe gastronomie tradițională internațională, pus în aplicare ulterior în Malta la Restaurantul The Riva, „singurul la aceea vreme cu specific românesc, incluzând în meniu preparate atât din tradiționalul românesc cât și din întreaga Europa. Rețetele din proiect cuprindeau 127 preparate tradiționale internaționale.”

erni schmidt și tiberiu csiszer

Recent a câștigat o competiție alături de un prieten

Pe Tiberiu Csiszer, cel cu care participă la competiții, Erni îl cunoaște de cinci ani. Au legat o prietenie și o colaborare strânsă pe gastronomie – sunt participanți și jurați la competiții, împreună.

„Am găsit prin acest tânăr cu perspective mari în domeniul culinar un adevărat prieten, coleg, colaborator, având cu fiecare ocazie o sincronizare perfectă în timpul activităților în comun.”

Cel mai recent concurs la care au fost – The Best Chef IPA, ediția a II-a – a fost organizat la Sediul Bilancia, cel mai important retailer în domeniul Horeca.

Concursul a fost organizat prin probe eliminatorii, de la primele probe eliminatorii până la finală aplicându-se regimul Black box. „La intrare în sala de concurs ne așteptau la toate standurile cutii sigilate în care se aflau ingredientele din care trebuiau preparate cinci farfurii de aperitiv (starter) și cinci farfurii cu fel principal (main course). Pe lângă cele găsite în Black box, am avut acces la cămară unde se găseau legume-fructe, condimente și alte produse ce foloseau la îmbunătățirea calității gustului, mirosului, plating-ului din farfurie”, explică medieșeanul.

tiberiu csiszer și erni schmidt

Finala a fost o luptă strânsă între echipa Sibiului și cea a Clujului, rezultatul înclinându-se la un punct diferență în favoarea adversarilor. „Dezamăgirea a fost destul de mare la aflarea deciziei juriului în urma punctajului stabilit... dar în final am fost mulțumiți că locul doi a venit la Sibiu, realizând că la un concurs culinar de înaltă clasă la nivel național este un rezultat bun. În anul următor sper să putem obține medalia de campion”, mărturisește Erni.

În social media, pe polițistul bucătar îl găsiți pe pagina de Facebook Chef Erni Schmidt, unde postează rețete și experiențele de la diferitele competiții la care ia parte.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus