Marţi,
19.03.2024
Ninsori Usoare
Acum
-1°C

Biserică de lemn, veche de aproape 250 de ani, salvată de sibieni. Ambulanța pentru Monumente a salvat-o de la distrugere, Muzeul Astra contribuie la reconstrucție

Biserică de lemn, veche de aproape 250 de ani, salvată de sibieni. Ambulanța pentru Monumente a salvat-o de la distrugere, Muzeul Astra contribuie la reconstrucție

Biserica de lemn din Povergina, sau Povergâna, așa cum este ea denumită de localnici, aflată în județul Timiș, e restaurată cu ajutorul specialiștilor de la Muzeul Astra. Construită în 1782, biserica a fost distrusă aproape complet de un incendiu în 2015, iar Ambulanța pentru Monumente, un proiect inițiat în 2016 de către Asociația Monumentum, a contribuit esențial la protejarea ei.

Voluntarii au montat o protecție deasupra resturilor bisericii, în scopul protejării monumentului, care a fost afectat de incendiu, în vara anului trecut, iar acum specialiștii de la Muzeul Astra vor contribui la refacerea ei.

”Noi contribuim în acest tip de colaborări cu expertiza specialiștilor noștri. Noi având departamentul nostru de conservare și restaurare, ce construim noi cu meșterii populari, toate acestea le putem oferi ca parte de colaborare, iar astfel de colaborări noi încercăm să le extindem”, spune directorul Muzeului Astra, Ciprian Ștefan Anghel.

Între 6 iunie și 10 iulie, va avea loc prima etapă de restaurare a bisericii. Conform Asociației Biserici Înlemnite, aici se va desfășura un atelier al meșteșugurilor tradiționale la care vor participa meșteri pietrari și meșteri dulgheri restauratori/conservatori – formatori ai echipei Biserici Înlemnite, meșteri invitați din partea muzeului ASTRA – Sibiu, meșteri tineri (ucenici), tineri care doresc să învețe meșteșugul tradițional, studenți și cadre didactice de la specializările arhitectură și conservare/restaurare a componentei artistice.

„Timp de cinci săptămâni, ne-am propus realizarea primei etape de conservare/restaurare, respectiv intervențiile necesare asupra corpului bisericii păstrat în urma incendiului, după cum urmează: refacerea fundației în tehnica zidăriei uscate din piatră de carieră (fără beton); înlocuirea tălpilor degradate cu tălpi noi, realizate prin cioplirea buștenilor de gorun care au fost tăiați la începutul lunii martie 2022; înlocuirea elementelor de la nivelul cosoroabelor, degradat în incendiu, cu elemente cioplite manual (prelucrate în tehnică originală de meșteșug); realizarea unei părți de șindrila de stejar, horjită, cu care se va acoperi biserica și o parte din scândurile tăiate manual la joagăr, pentru finisaje”, informează Asociația Biserici Înlemnite.

În total, vor fi înlocuite 41 de elemente structurale din lemn de diferite dimensiuni și geometrii din corpul bisericii. Potrivit organizatorilor, o provocare este realizarea elementelor curbate, pentru care au fost aleși arbori crescuți curb, asemeni modului în care au fost aleși și prelucrați arborii la ridicarea bisericii.

Distrusă de un indendiu de vegetație

Biserica, aflată în patrimoniul național, a luat foc chiar în Poștul Paștelui, în 2015. Flăcările care au cuprins lăcașul de cult au fost observate de localnici, iar aceștia au dat imediat alarma, însă pompierii nu au reușit să salveze distrugerile aproape complete.

Incendiul ar fi pornit după ce cineva a incendiat un teren agricol din vecinătate, iar vântul a purtat jarul până la biserică. Cum aceasta era construită din lemn, scânteile au aprins imediat construcția. Focul s-a extins cu repeziciune, iar vâlvătaia a cuprins acoperișul.

Sursa foto: Captură video

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 986

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus