Duminică,
26.06.2022
Partial Noros
Acum
21°C

Se scumpește gunoiul în zonele Sibiu, Agnita și Săliște: de la colectare, la transport și sortare

Se scumpește gunoiul în zonele Sibiu, Agnita și Săliște: de la colectare, la transport și sortare

Autoritățile din trei zone ale județului vor dezbate în această perioadă solicitarea celor de la Soma de a ajusta tarifele de colectare, transport și sortare a deșeurilor cu rata inflației. Creșterea de tarife se va reflecta, în primă fază, în facturile pe care primăriile le vor avea de plătit către Soma. Procentele de majorare a tarifelor sunt cuprinse între 12 și 39%.

Cu 13,5% ar urma să crească tarifele de colectare și transport a deșeurilor din localitățile încadrate în Zona 1 a județului Sibiu - zonă constituită în jurul municipiului Sibiu. În valori nominale, tariful de colectare și transport a deșeurilor reziduale este propusă să crească de la 457,33 de lei pe tonă la 519,12 lei pe tonă (toate sumele sunt exprimate fără TVA), cea a deșeurilor reciclabile de la 1.253,46 la 1.422,80 de lei pe tonă, iar a celor biodegradabile de la 294,63 de lei la 334,43 de lei pe tonă. 

Pentru deșeurile generate din construcții ori rămase în urma unor evenimente (care sunt plătite de populație sau firme direct către Soma) tarifele propuse sunt de 221,79 lei/mc (față de 195,39 lei/mc), respectiv de 147,86 de lei pe tonă (de la 130,26 de lei pe tonă).

Creșterea tarifelor este justificată atât ca urmare a inflației (ultima ajustare de tarife a fost aprobată în martie 2020), cât și ca urmare a costurilor generate de achiziția de noi recipiente, creșterea contribuției la economia circulară, actualizarea valorii redevenței etc.

Creșteri ușor mai mici la Agnita și Săliște

Pentru localitățile din Zona 3 a județului (cele din jurul orașului Agnita) este propusă indexarea tarifelor cu 12,89%, raportat la indicele prețurilor de consum.

În valori nominale, colectarea și transportul deșeurilor reziduale (inclusiv a celor voluminoase, din construcții, de la evenimente etc) este propusă a costa 562,87 de lei pe tonă (față de actualul 498,60 de lei pe tonă). Pentru deșeurile reciclabile, tariful este propus a crește la 1.293,72 de lei pe tonă (de la actualul 1.146 de lei pe tonă).

Același procent de 12,89% este propus a fi aplicat pentru majorarea tarifelor practicate în zona a județului, cea constituită în jurul orașului Săliște. Astfel, pentru deșeurile reziduale, voluminoase, din construcții etc. tariful ar urma să crească la 433,16 lei pe tonă (de la 383,70 de lei pe tonă), iar pentru deșeurile reciclabile tarifele propuse sunt de 1.114,63 de lei pe tonă, față de actualul tarif de 987,36 de lei pe tonă.

De la 25% la 38%: scumpiri și la sortare și compost

Cei de la Soma au formulat solicitări și pentru majorarea tarifelor percepute pentru tarifelor percepute pentru administrarea stațiilor de sortare și compost de la Șura Mică și Cisnădie.

Astfel, pentru activitatea de sortare este solicitată majorarea tarifelor la 361,65 de lei pe tonă (de la 271,28 de lei pe tonă), iar pentru cea de compostare este solicitată majorarea la 186,23 de lei pe tonă (de la 127,55 de lei pe tonă – creștere de peste 31%).

Cea mai mare propunere de creștere de tarife este de aproape 39% cea pentru transferul deșeurilor de sticlă: de la 135,90 de lei pe tonă la 219,88 de lei pe tonă.

Propunerile de ajustare a tarifelor vin la o lună după ce autoritățile locale sibiene reunite în cadrul ADI Eco Sibiu au aprobat majorarea tarifelor de depozitare a deșeurilor în groapa de la Cristian (de la 80 la 90 de lei, plus TVA, pe tonă). Și această creștere a tarifelor de depozitare face parte din motivele invocate de cei de la Soma pentru indexarea prețurilor.

Primăriile, mai întâi

Reprezentanții Consiliului Județean Sibiu, care vor dezbate propunerile de creștere a tarifelor în cursul zilei de joi, arată că solicitările de majorare a tarifelor sunt justificate.

În funcție de hotărârea pe care fiecare localitate o va lua referitor la propunerea de majorare a tarifelor (decizie favorabilă sau împotrivă, adoptată prin intermediul consiliilor locale), decizia finală va fi luată în cadrul Adunării generale a ADI Eco Sibiu.

În cazul în care va fi aprobată majorarea, administrațiile locale vor vedea mai apoi dacă este nevoie și de indexarea taxelor de salubrizare percepute populației și agenților economici pentru a acoperi facturile emise de cei de la Soma.

Din zona 1 a județului Sibiu fac parte localitățile Sibiu, Cisnădie, Ocna Sibiului, Loamneș, Marpod, Nocrich, Orlat, Păuca, Boița, Roșia, Rășinari, Râu Sadului, Sadu, Slimnic, Șura Mare, Șura Mică, Cristian, Șelimbăr Vurpăr, Gura Râului și Poplaca.

Din zona 3 a județului Sibiu fac parte localitățile Agnita, Chirpăr, Merghindeal, Bruiu, Brădeni, Bârghiș, Iacobeni și Alțîna

În fine, din zona 5 a județului fac parte localitățile Săliște, Miercurea Sibiului, Apoldu de Jos, Ludoș, Tilișca, Poiana Sibiului și Jina.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

Xxx

Acum 1 lună

Cum adică...se scumpește gunoiul????

Raspunde

Marius

Acum 1 lună

Sunt puși pe îmbogățire rapida cei care au salubrizarea orașului sub patronaj. Nu sa făcut nimic concret din care sa reiese care și cat gunoi se arunca de o familie. Nu este normal.ca un pensionar sa plătească sute de lei gunoiul anual și familii cu unul sau doi copii aceleași sume. Neputință de a face ceva normal într-o tara anormala.

Raspunde

Zi

Acum 1 lună

tarifele de colectare și transport a deșeurilor reziduale este propusă să crească de la 457,33 de lei pe tonă la 519,12 lei pe tonă , cea a deșeurilor reciclabile de la 1.253,46 la 1.422,80 de lei pe tonă Pai sa nu mai sortam da-le dreq! Daca alea sortate costa mai mult le aruncam pe toate la gramada si facem economie pt municipiu
Raspunde

Norm

Acum 1 lună

Tocmai ce l-au scumpit. Să găsească consiliul local o altă firma de salubritate, fară șmenari. Dacă nu le convine profitul foarte bun de acum, să plece! Cetățenii orașului Sibiu nu sunt de umplutură, DECIDEM!
Raspunde

Justin

Acum 1 lună

Mai frate ,dar ce proptele au ăștia de joaca primăriile cum vor ei ,zici ca ei comanda în tara asta .se zvonește ca patron e cineva sus pus și cam asa e după cum merg lucrurile ,de fac toți sluj în fata lor .am mai întrebat și eu pe cei care au locuit în alte tari și nici vorba sa plătești atât pe acolo. Nu e normal sa dai sute de euro când ei câștiga o groaza de bani din reciclare .nu mai vorbesc ca nu respecta orele și strâng gunoiul când vor ei la ore de vârf. Pe la 10 ii vezi ca blochează traficul peste tot cu toate ca primăria a spus ca au stabilit alte ore
Raspunde

Nicolae

Acum 1 lună

Tovarășa Fodor face "afaceri" cu tovarășa Turcan din Moldova, care acum se crede sibiancă și a adus această firmă ticăloasă numită SOMA din Bacău ,de parcă noi nu am fi putut să avem firma noastră. Dar așa e când faci "afaceri" la nivel înalt. Tovarășa Turcan a reușit să facă Numai lucruri ticăloase în Sibiu că așa avem noi bunul simț să primim tot Sudul țării și mai nou pe moldovenii care ne fac legile în Sibiu. A ajuns Sibiul adunătură de venetici....
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Administratia liberala

Acum 1 lună

Este normal sa se scumpeasca! Cine nu isi permite, sa mearga in judetele sarace!
Raspunde

@Liberalii lui peste

Acum 1 lună

Ce-ar fi sa se duca acolo liberalii astia parati, care n-au nimic de-a face cu liberalii pe care i-au sarbatorit ieri?
Raspunde

No Au

Acum 1 lună

Este anormal să se scumpească! Dacă SOMA nu scade prețul, să meargă în județele bogate!
Raspunde

SOMAlezu

Acum 1 lună

Normal , au desfiintat concurenta. Schuster si Getesib. Afara cu ei .Peste tot numai politicul...
Raspunde

Cosmin

Acum 1 lună

Eu am o propunere. Cum ar fi sa nu mai plătim niciunii gunoiul, adică sa nu ne mai achitam taxele, măcar jumătate de an! Soma e de o nesimțire crasa, alături de autoritățile locale! Unde dracu ați mai întâlnit așa aberații!? Plătesc pentru tot anul și apoi veniți cu majorări! Dacă se doresc majorări, nu se pot face înainte de a lansa pachetul anual!?!? Și data trecută ați făcut la fel și a trebuit sa plătesc diferențe! Dacă se va întâmpla așa ceva, nu o sa mai plătesc decât la finalul anului, asumându-mi penalitățile. Sunt curios ce sustenabilitate o sa aibă Soma ca și CashFlow dacă o sa facem mai mulți așa! ;)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus