Vineri,
12.08.2022
Cer Senin
Acum
12°C

Experții de la Muzeul Brukenthal au lămurit vechimea unui ”coif turcesc cu diademă”: ”Poate să fie recuzită de la teatru, poate să fie o jucărie metalică”

Experții de la Muzeul Brukenthal au lămurit vechimea unui ”coif turcesc cu diademă”: ”Poate să fie recuzită de la teatru, poate să fie o jucărie metalică”

La începutul anului, polițiștii din Argeș anunțau descoperirea în urma unei percheziții a unui obiect de patrimoniu național, un coif turcesc cu diademă. Împotriva bărbatului de 35 de ani la domiciliul căruia a fost găsit ”artefactul” s-a început urmărirea penală pentru furt calificat de bunuri care fac parte din patrimoniul cultural și tăinuire, scrie Jurnal de Argeș.

Solicitați să facă o expertiză asupra obiectului găsit în urma percheziției, experții Muzeului Brukenthal din Sibiu au anunțat că nu este vorba de așa ceva, fiind o butaforie, o jucărie.

„L-am diagnosticat cu un expert de la Muzeul «Brukenthal» din Sibiu și s-a dovedit că este o butaforie, nu este un coif istoric, deci e un fel de jucărie, pur și simplu. În urma expertizei așa a rezultat, un coif de jucărie. De altfel, și mărimea lui era suspect de mică pentru ca un războinic să îl țină pe cap. Deci, nu e o problemă și, în felul ăsta, nici cel care l-a ținut nu cred că va avea de suferit, că nu e un artefact istoric”, a anunțat directorul Direcției Județene pentru Cultură Argeș, Cristian Cocea.

„Poate să fie recuzită de la teatru, poate să fie o jucărie metalică… Noi așa am zis (inițial, n.red.), că pare a fi coif otoman la prima vedere, cu diademă, până când expertul a luat și a analizat metalul și a rezultat, surprinzător, că nu e un artefact istoric”, a mai explicat Cristian Cocea. Expertiza a fost suportată financiar de Direcția de Cultură.

La începutul anului se credea că turbanul e un artefact istoric, posibil din secolul al XVIII-lea.

„Un coif – «turban turcesc cu diademă» – posibil din secolul al XVIII-lea, susceptibil să aparţină patrimoniului cultural național, a fost descoperit în urma unei percheziții desfășurate în cursul zilei de 25 ianuarie a.c. de polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Argeș”, transmitea atunci IPJ Argeș

Polițiștii continuă acum cercetările împotriva bărbatului, însă nu mai apare denumirea de „artefact istoric”, iar acesta nu mai este acuzat că și-a însușit un bun de patrimoniu național.

„La nivelul Serviciului Investigații Criminale Argeș se află în lucru un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de furt calificat și tăinuire, prevăzute de art. 228-229 și art. 270 din Codul Penal, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești. De asemenea, vă comunicăm faptul că, în conformitate cu prevederile art. 285, alin. 2 din Codul de Procedură Penală, procedura din cursul urmăririi penale este nepublică, sens în care nu putem furniza date suplimentare”, anunță IPJ Argeș.

Sursa foto: Jurnal de Argeș / Poliția Română

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus