Luni,
03.10.2022
Innorat
Acum
10°C

Statul a dat, statul a luat, fără nimic negociat: aleșii Sibiului au donat terenul orașului pentru parcare STS-ului. Cu patru excepții

Statul a dat, statul a luat, fără nimic negociat: aleșii Sibiului au donat terenul orașului pentru parcare STS-ului. Cu patru excepții

Consilierii locali din partea PNL, FDGR și PSD au aprobat proiectul primarului Astrid Fodor de a ceda 527 de mp din domeniul public al orașului pentru ca noua clădire ridicată de STS să aibă unde-și amenaja o parcare. Zona este una dintre cele mai aglomerate din oraș.

Cei 527 de mp se află în zona pieței Aurel Vlaicu, acolo unde Primăria Sibiu promitea acum zece ani trei noi parcări subterane, fără ca niciuna să fie construită până în prezent, în ciuda autorizațiilor de construire care au dus la aglomerarea zonei.

Cedarea celor 527 de mp ceruți de Secretariatul Guvernului în numele Serviciului de Telecomunicații Speciale care și-a ridicat un nou sediu în zonă a fost pusă pe masa consilierilor locali în ședința de joi după-amiază. 

Înaintea votului a intervenit Ioan Plesciuc, consilier local din partea USR. El a arătat că, spre diferență de proiectele private, proiectului clădirii STS nu i s-a mai cerut reglementarea locurilor de parcare. ”Recunoaștem nevoia statului român de a asigura spații de lucru adecvate pentru oamenii care lucrează în servicii de specialitate și credem că mulți dintre cei care vor lucra în clădirea despre care vorbim acum vor deveni locuitori ai Sibiului. Trebuie să criticăm proiectul incomplet, vedem acum că nu au fost prevăzute parcări și ni se cere să cedăm din terenul orașului pentru a se face parcări lângă clădire. Pentru toți cetățenii și toate firmele din oraș procedăm exact invers: îi întrebăm dacă au locuri de parcare și doar apoi le permitem să construiască”, a spus Plesciuc.

Trebuie menționat că, potrivit unui răspuns transmis de Primăria Sibiu cititorilor Turnul Sfatului în toamna anului trecut, noua clădire a STS-ului nu a fost autorizată de administrația locală. ”Terenul pe care se construiește clădirea menționată este, conform PUG, teren cu destinație specială, pe care Primăria Sibiu nu are competențe să emită autorizație de construcție”.

Schimb de terenuri

Ioan Plesciuc a cerut consilierilor locali să amâne adoptarea proiectului de cedare a terenului pentru a permite Primăriei Sibiu să inițieze o negociere cu reprezentanții Guvernului României. ”Înțelegem nevoia STS de a avea parcările lângă clădire și știm că vor primi acel teren. Dar Consiliul local și noi, consilierii, avem datoria să protejăm și interesele orașului Sibiu. Vă propunem să nu cedăm terenul pur și simplu, ci să obținem o compensație. Statul Român deține terenuri în Sibiu și putem deschide o negociere pentru un schimb de terenuri, o soluție echitabilă pentru ambele părți. Un astfel de exemplu poate fi terenul viran din cartierul Vasile Aaron, dintre străzile Șureanu și Semaforului, unde în loc de buruieni, bălți i gunoaie putem avea chiar parcări pentru locuitorii din zonă. Noi, consilierii USR, ne vom abține de la vot pentru această hotărâre. Vă rugăm să vă gândiți la propunerea noastră și să faceți la fel. Iar dacă hotărârea nu va fi aprobată astăzi înseamnă că acordăm timp pentru ca Primăria Sibiu să discute cu reprezentanți ai statului și să negocieze un astfel de schimb”, a mai spus Plesciuc.

Nici reprezentanții Primăriei Sibiu, nici cei ai celorlalte partide din Consiliul local nu au reacționat la propunere.

Proiectul a fost aprobat cu voturile ”pentru” date de PNL, FDGR și PSD. Cu câteva minute înainte, aceiași aleși decideau și alocarea a 675.000 de lei pentru ca fântâna arteziană din piața Aurel Vlaicu să fie înlocuită cu una mai mare.

Citește și Aglomerarea la față a Sibiului, exemplul din piața Aurel Vlaicu: după trei parcări neconstruite, se promite o a patra

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Der Konig

Acum 4 luni

Două instituții total inutile, incompetente și prăpădite. Mizeria de STS și-a construit sediu fără parcare subterană, ceea ce este ilegal în zonă, din punct de vedere urbanistic. A dona din domeniul public, din parcările oamenilor pentru a le face mizeriilor ăstora parcări, o văd ca pe o infracțiune. Și în orice caz, încă o dovadă de dispreț la adresa locuitorilor din zonă! STS a ordonat, tăntălăii din primărie au executat. Trăim ultimii 2 ani ai acestui mizerabil FDGR compus din fosile arogante și nesimțite.
Raspunde

Ion

Acum 4 luni

O pozitie corecta a consilierului usr, dar cine sa apere interesele sibienilor, PNL si FDGR ? Sibiu are terenuri din belsug si nu stie cum sa le mai marite ???Ca sa nu vorbim de abuzul facut de constructori ( sigur cu acordul autoritatilor ) cu inchiderea strazii Aleea Buia, asa cand au ei dorinta, iar locatarii blocurilor respective au de facut ocoluri serioase sa ajunga la domiciliu.
Raspunde

Un cititor

Acum 4 luni

Felicitări consilierului pentru luarea de atitudine! Rușine conducerii orașului! De ce sa fie standarde duble pentru privat si pentru STS? Nu-i normal ca daca privatul care face bloc in zona 0 a orașului își permite sa facă parcare subterana, sa-si permită si sa facă la fel si STS? De ce sa ia din parcările locatarilor din zona, care oricum sunt putine? Un dezastru de organizare al acestui oras, sub orice critica!
Raspunde

Un cititor

Acum 4 luni

De ce nu s-a putut construi acest sediu pe un teren al armatei, ci a trebuit construit in buricul târgului? Intreb pentru un vecin …
Raspunde

Un citizen

Acum 4 luni

Pai daca taticul de la cotroceni o ordonat si i s-o ordonat si lui bineinteles cum sa nu se execute... legi si moralitate, ce-s alea?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus