Miercuri,
17.08.2022
Ploi Scurte
Acum
21°C

Cum numără ministrul Transporturilor noii 430 de km de autostradă. ”Transilvania, da, unde se şi lucrează”

Cum numără ministrul Transporturilor noii 430 de km de autostradă. ”Transilvania, da, unde se şi lucrează”

Dintr-un studio de televiziune, actualul ministru al Transporturilor, fostul premier Sorin Grindeanu, a numărat că în țara noastră pot fi construiți din fondurile PNRR toți cei aproximativ 430 de km de autostradă asumați prin acest plan.

Cei aproximativ 430 de km de autostradă ar urma dați în circulație până în 31 decembrie 2026, termenul limită pentru implementarea tuturor proiectelor finanțate prin Programul Național de Redresare și Reziliență, a vorbit aproape sigur pe el Grindeanu, invitat la televiziunea Digi24.

În fața camerelor, Grideanu a emis păreri despre stadiul proiectelor de infrastructură majoră care ar urma finanțate din PNRR. "A7 (Autostrada Moldovei - n.r.) sunt convins că va fi cap-coadă, pentru că se intră rapid în faza de execuţie. Data de 9 iunie este data limită de depunere de oferte pe cei 14 kilometri (tunelul pentru urşi de la graniţa dintre judeţele Timiş şi Hunedoara, de pe autostrada de la Sibiu la Nădlac – n.r.) (...) şi vedem ce se întâmplă cu ofertele depuse. Autostrada Transilvania merge, pe capetele din A8 (Tg. Mureş - zona de Iaşi - n.r.) sunt moderat-optimist, pentru că acolo vorbim de un studiu de fezabilitate pe întreg tronsonul care are studiu şi de impact de mediu ceea ce înseamnă inclusiv traversarea Carpaţilor prin anumite zone de rezervaţie naturală şi de aia am această rezervă. Dar Transilvania, da, unde se şi lucrează, A7 - da şi sunt rezervat până în 9 iunie când voi vedea ofertele şi ce se va depune pe cei 14 km. Deci, sper că toţi", a declarat, Sorin Grindeanu, la Digi 24, citat de Agerpres, întrebat câţi kilometri de autostradă vor fi realizaţi în anul 2026, din ceea ce şi-a asumat România prin PNRR.

Promisiunile lui Grindeanu trebuie privite cu circumspecție. După cum și el recunoaște, până acum nu există niciun contract semnat pe PNRR pentru proiecte de infrastructură majoră. Iar primul termen-bornă a fost fixat în 2023. "Nu există contract semnat în acest moment pe PNRR, din ceea ce s-a discutat şi s-a pus ca şi contract în PNRR, astăzi, în afară de Transilvania, astăzi când vorbim, niciunul, pe rutier. (...) Pe A7 , cea mai mare bucată din zona rutieră din PNRR, ţinta este ca până la sfârşitul acestui an să fie semnate contractele, iar anul viitor este bornă în PNRR să ai semnate 50% din contracte", a mai spus şeful de la Transporturi, citat de Agerpres.

Contextul

Pentru a pune în context afirmațiile actualului ministru al Transporturilor este suficient să amintim de cel mai recent contract major semnat în mandatul său, în luna februarie a acestui an. Este vorba de proiectarea și execuția secțiunii doi a autostrăzii Sibiu – Pitești, secțiune care măsoară 31,33 de km între comuna Boița din județul Sibiu și Cornetu din județul Vâlcea.

Un miliard de euro este valoarea acestui contract al cărui termen de finalizare este 2027 (18 luni proiectarea și 50 de luni execuția – angajată fiind asocierea Mapa Insaat Ve Ticaret AS - Cengiz Insaat Sanayi Ve Ticaret). Pe cei 31,33 de km care ar urma finalizați peste cinci ani în cel mai optimist scenariu urmează a fi proiectate și executate cam toate tipurile de structuri care ar trebui ridicate și pe cei 438 de km de autostrăzi pe care Grindeanu îi promite prin PNRR: 49 de poduri şi viaducte, șapte tuneluri cu lungimi cuprinse între 250 metri şi 1.590 metri (lungime totală de 4.920 m), un ecoduct pentru mamifere mari în zona localităţii Lazaret, panouri fonoabsorbante în zonele în care traseul trece în apropiere de localităţi sau de arii protejate şi aliniamente de arbori în dreptul localităţilor, pentru reţinerea poluanţilor atmosferici. 

Lista autostrăzilor incluse de România în PNRR

A7 – Ploiești - Pașcani (319km);
A8 – Târgu-Mureș - Miercurea Nirajului și Leghin - Târgu Neamț (Moțca) (59km);
A1 – Marginea - Holdea (9km);
A3 – Nădășelu - Poarta Sălajului (42km).

 

Vezi mai jos harta interactivă a proiectelor de autostrăzi realizată de autoritățile din România

În cazul în care harta nu este afișată corect o puteți vizualiza pe site-ul Cestrin, aici

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

L

Acum 2 luni

Ministrul Grinda, un papagal UTC-ist.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus