VIDEO-Am mâncat prânzul bolnavilor de la Spitalul Județean. Și am avut parte de-o surpriză

Primim periodic pe adresa redacției imagini din spitale, inclusiv de la pacienți sau aparținători nemulțumiți de mâncarea oferită. De asemenea, recent am scris despre controlul făcut de Direcția Sanitar Veterinară la Spitalul Clinic Județean Sibiu, încheiat cu o sancțiune aplicată firmei de catering.

În acest context, am vrut să vedem cu ochii noștri ce mâncare primesc persoanele internate într-o zi obișnuită de vineri și să gustăm cu propriile papile din preparate. Vă spun sincer că am avut o surpriză plăcută.

Imagine primită acum câteva luni, ca sesizare din partea unui pacient.

De curând, lucrurile s-au schimbat și ce vedeți mai sus este de domeniul istoriei. Spitalul a încheiat un contract cu o firmă de catering specializată, care pregătește numeroase tipuri de meniuri, dedicate pacienților internați cu boli variate. Totul sub supravegherea unui nutriționist.

Mâncarea sosește la spital, unde este preluată într-un imobil dedicat și împărțită pe secții și pavilioane. În ceea ce privește modul în care este transportată hrana, după ce am văzut cu ochii mei, pot să vă spun că alimentele care sunt oferite zilnic în școli elevilor sunt ținute în condiții mult mai precare, pe holuri sau în mașini deteriorate.

Revenind la spital, în momentul în care ajung lădițele cu meniuri, există câte o probă din fiecare sortiment în parte și două doamne au sarcina zilnică de a degusta pentru a se asigura că respectă gustul și standardele. Un fel de CTC cu lingură și furculiță. Dumnealor fac și fotografii, drept probe, apoi își dau OK-ul pentru a fi transportate pacienților.

Personal, am degustat două tipuri de ciorbe și două feluri doi, care împreună alcătuiesc câte un prânz complet. Acestea se combină după anumite coduri, care arată într-un fel gradul de condimentare al preparatelor și căror bolnavi le sunt adresate. Mai clar, un tip de ciorbă nu avea deloc sare și piper. E ca și cum ai bea apă cu legume fierte. De altfel, acesta este și scopul, să asiguri o masă caldă, sănătoasă și hrănitoare unui om bolnav, nu să-i satisfaci curiozitățile culinare.

Și acum trecem la degustat. Înainte de toate trebuie stabilit faptul că nu putem judeca mâncarea de spital din punct de vedere al celei făcută de mama acasă, ori cumpărată la restaurant. Este mâncare pentru oameni bolnavi, care trebuie să-i ajute să se pună pe picioare. Nu trebuie să fie condimentată, sărată, ci bine preparată.

Un tip de ciorbă din cele degustate chiar asta face, îți umple stomacul fără să simți vreun gust. Nici n-ai după ce bea apă. Celălalt sortiment de ciorbă, cel cu leuștean pus cu generozitate, e chiar bun. Legumele sunt din belșug, sunt bine fierte, ciorba este sățioasă și vă spun cu mâna pe inimă că dacă aș primi așa ceva la o terasă în centrul Sibiului, poate doar puțin sărat, ar fi o masă excelentă.

Situația este similară și în ceea ce privește felul doi, adică pui cu piure sau cu niște cartofi natur. Puiul cu piure este complet nesărat, ai impresia că mănânci carton umed. Însă cel cu cartofi fierți și presărat cu mărar este cât se poate de gustos.

În ceea ce privește cantitatea, sunt genul de om care nu se satură dintr-o ”sălățică”. Un meniu complet oferit în spital este suficient cât să astâmpere foamea unui adult sănătos. Cel mai ieftin meniu costă 22 de lei și cel mai scump ajunge la 33 de lei. Aceste praguri au fost stabilite recent prin lege, firma de catering și nutriționiștii încearcă să găsească un echilibru între ce se poate oferi bolnavilor și limita de preț existentă.

Ca să vă faceți o idee despre volumul de muncă, astăzi au sosit la Spitalul Județean aproximativ 530 de meniuri, peste 90 la sută fiind dedicate pacienților și o mică parte medicilor de gardă.

În România trăim cu vorba: ”Mai bine stai acasă decât să mergi la spital”. Aluzie la faptul că în spital mergi cu o boală și poți să iei nu știu câte altele, infecții nosocomiale, stafilococi, sau, mai rău, poate ia foc vreun salon, cum s-a întâmplat în pandemie. Imaginea descrisă mai sus era alimentată și de mâncarea oferită pacienților, circulând pe rețelele sociale tot felul de poze cu un ou fiert lângă o bucățică de unt, ori un biscuite cu o felie de parizer deasupra.

Strict în ceea ce privește Spitalul Clinic Județean Sibiu, toate acestea sunt de domeniul trecutului. După ce am văzut și degustat astăzi, pot afirma fără remușcări că unii pacienți primesc mâncare mai bună decât se servește în câteva localuri din oraș.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

5 comentarii

Rodica

Acum 1 an

Sa vedetii conditiile din Sectia Ortopedie, fara prize functionale, in salon sunt 4 paturi si o singura priza functioneaza, un singur pat are buton de apelat asistentele care nu stiu pe ce lume sunt, m-am interesat de un pacient care trebuia operat si imi raspunde "asistenta" ca trebuie sa iasa din operatie si el de fapt era in pat neoperat, pacienti nedeplasabili care erau dusi la wc numai daca bagau mana in buzunarul infirmierelor. Este trist dar adevarat. Si cate si mai cate se intampla la Ortopedie. Asa ca pe lang mancare, sunt probleme mult mai grave care trebuesc rezolvate. Disciplna, respectul fata de pacienti, curatenia toate lasa de dorit.
Raspunde

Gica contra

Acum 1 an

Asta in loc de cronica de restaurant.

Raspunde

Spitalul Jegetean

Acum 1 an

Perfect surprinsa neregula numarul 1 in poza cu transportul mancarii. Personalul medical, se plimba in acei papuci jegosi atat afara cat si inauntru. Si apoi ne vaitam si ne plangem de unde atatea infectii,nu? Din nou, o tona de plastic pentru trei linguri de ciorba si doua de salata. Vrem o tara ca afara si ne comportam ca in congo. Bafta la infectii si la mancare in caserole de plastic. Linguri si furculite tot de plastic,nu? Ca doar e spitalul Capitalei Culturale
Raspunde

Marioara

Acum 1 an

Pulpa aia de pui cufundată în piure de fulgi de cartofi arata oribil. Cele cateva frunzute de pătrunjel nu salvează dezastrul...
Raspunde

Chirica

Acum 1 an

Asta dupa ce zeci de ani si-au batut joc de pacienti cu laturi...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus