Luni,
08.08.2022
Cer Senin
Acum
21°C

Moștenitoarea terenului cu locul de joacă de pe Valea Săpunului, după ani de procese cu primăria: Urgent e să vând!

Moștenitoarea terenului cu locul de joacă de pe Valea Săpunului, după ani de procese cu primăria: Urgent e să vând!

După ani de procese și tensiuni cu vecinii, proprietarul terenului de 2.769 mp retrocedat pe Valea Săpunului a câștigat procesul cu primăria, obținând dreptul de a construi pe spațiul unui fost loc de joacă blocuri de până la zece etaje. Municipalitatea a atacat la Curtea de Apel Alba și a întors parțial decizia. Sătulă de procese și incertitudini, femeia a declarat pentru Turnul Sfatului că vrea să vândă tot, renunțând la planul inițial de a face aici o casă memorială.

Discuțiile în Sibiu în jurul terenului retrocedat pe valea Săpunului, pe care se afla un loc de joacă, au început în 2019. Atunci, peste 20 de locatari ai Aleei Șelimbăr, alături de copiii lor, au protestat în stradă nemulțumiți că locul de joacă a fost ras de utilaje de construcție. Măsura venea după ce proprietarul terenului a obținut în instanță drepturile asupra lui, la capătul unui proces demarat încă din 2014. Primăria, care avea un loc de joacă pe un teren privat, a fost nevoită de demoleze tot și să amenajeze un alt spațiu pentru copii, în imediata vecinătate.

loc de joaca demolat

Imagine din timpul demolării locului de joacă

La momentul respectiv, Ioana Kimakowicz Kirculescu, proprietarul moștenitor, declara că a suferit zeci de ani din cauza regimului comunist, ea, părinții și bunicii fiind aruncați în stradă, la propriu. Redobândirea pe cale legală a dreptului la proprietate a fost, astfel, doar o palidă consolare.

”Acolo era grădină cu pomi, era o casă, aveam livadă. Totul a fost luat pur și simplu. Străbunica mea a primit un mic apartament înghesuit, în care n-a putut trăi prea mult, iar după moartea ei l-am pierdut și pe acela. Eu mă întorc periodic în Sibiu pentru că este orașul meu de suflet, casa mea, și când vin stau pe la hotel sau pe la prieteni. Nu am greșit cu nimic, nu am cerut nimic din ce nu este dreptul meu. Eu îi rog pe oamenii care au ieșit astăzi să protesteze să înțeleagă că nu au de ce să se agite. Ei sau părinții lor au primit gratis o locuință, eu și familia mea am pierdut totul. Oamenii au trăit o viață pe terenurile mele. Bună, rea, au avut ceva. Eu nu am avut nimic. Și acum, la bătrânețe, după nu știu câți ani de procese, mă apuc să strâng bani din pensie să plătesc impozit pe un teren pe care pot doar să mă joc... la propriu”, spunea în 2019 pentru Turnul Sfatului Ioana Kimakowicz Kirculescu.

sentinta tribunalului sibiu

Decizia Tribunalului Sibiu

Un an mai târziu după ce a dobândit dreptul de proprietate asupra terenului familiei, doamna Kirculescu a început în 2020 procesul de reglementare urbanistică a terenului. Altfel spus, a vrut să afle juridic ce se poate face cu el și ce nu. În 2021 ea a avut câștig de cauză, primind dreptul de a construi până la 10 etaje. De altfel, vizavi de terenul în acuză se află numeroase blocuri cu regim de înălțime înalt. Tribunalul Sibiu a anulat parţial hotărârea de Consiliu Local prin care a fost aprobat PUG-ul Sibiului în sensul schimbării încadrării funcţionale pentru terenul retrocedat din zonă verde în teren construibil.

Reprezentanții municipalității au încercat, printre altele, să convingă judecătorii arătând că terenul respectiv se află în albia Văii Săpunului și este zonă inundabilă, deci nu poate fi vorba de construcții aici. În plus, primăria a argumentat și că orașul are nevoie de zone verzi și că aici ar putea amenaja un parc.

”Analizând însă aceste două motive instanța reține că din răspunsul emis de Apele Române – Filiala Olt, rezultă că toata zona cuprinsă între str. Doamna Stanca – Aleea Șelimbăr, prelungirea Mihai Viteazu și prelungirea Vasile Milea, nu este zonă inundabilă...

Instanța mai reține că nu limitarea dreptului la proprietate constituie aspectul de nelegalitate al HCL 165/2011, ci faptul că proprietatea privată este afectată grav prin lipsirea sa de prerogativa folosinței fără a exista o prealabilă despăgubire, în condițiile în care terenul în litigiu fiind situat în zona de blocuri, includerea într-o zonă verde cu interdicție de construire reprezintă o îngrădire a drepturilor fundamentale”, se arată în motivarea sentinței Tribunalului Sibiu.

Decizia a fost atacată de Consiliul Local Sibiu și Primăria Sibiu prin primarul Astrid Fodor la Curtea de Apel Alba. Judecătorii de aici au întors parțial decizia judecătorilor din Sibiu. Însă, cel mai important, nu îi conferă proprietarului dreptul de a construi blocuri.

Extras din motivarea Curții de Apel Alba

”Respinge petitul privind schimbarea încadrării funcționale stabilite prin PUG pentru terenul înscris... din UTR Va – Zonă Verde cu rol de agrement în UTR Lip – unitate care să permită construirea – UTR Lil – Subzona locuințe mari P+4, P+10”, motivează Curtea de Apel.

Contactați de reporterul Turnul Sfatului, oficialii municipalității sibiene au precizat că nu comentează o decizie a instanței. De partea cealaltă, Ioana Kimakowicz Kirculescu s-a arătat sătulă de procese, decizii și avocați. Vrea să vândă terenul familiei, care în loc să-i aducă liniște după zeci de ani de suferințe, îi provoacă doar supărări.

Ioana Kimakowicz Kirculescu

Ioana Kimakowicz Kirculescu

”Ceea ce este urgent e să vând! Nu am nici o posibilitate și nici o intenție să construiesc absolut nimic! Ideea originală era să fac acolo casă de cultură în memoria strămoșilor, dar în cei 21 de ani de așteptare să rezolve drepturile mele, cu pierdere de dosare și neluate în seamă decât cu avocat, am pierdut orice iluzie și nu mai sunt la vârsta să mă ocup de așa ceva. Păcat, aveam și idea și lucrasem la proiect, dar felul cum a fost tratat cazul meu m-a făcut să renunț la acest vis”, a concluzionat Ioana Kimakowicz Kirculescu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

3 comentarii

Ion Iliescu

Acum 1 lună

Deci intai era vorba doar despre principiu, ramane spatiu de joaca. Apoi o casuta memoriala simbolica, trebuie obtinuta in instanta dreptul de constuire. Obtinut decizie constructie bloc P+10, e obosita de procese si trebuie sa vanda unui dezvoltator imobiliar de urgenta. Ce epopee!
Raspunde

Un sibian

Acum 1 lună

Foarte buna decizia instantei pentru ca proprietatea privata este garantata de constitutie si fiecare e liber sa aleaga ce face cu ea. Toate primariile (cu cap si bine intentionate) ar trebui sa invete din asta si sa pretuiasca terenul ramas neconstruit si sa nu mai permita dezvoltari imobiliare haotice oriunde. De exemplu primaria fodor are in lucru PUG-ul iar in PUG zona Campsor ar putea deveni un mare parc cum nu a mai vazut Sibiul in ultima suta de ani. Primaria poate expropia in interes public si creea un mare parc intre Turnisor si Strand. Nimeni nu ar fi contra si nimeni nu ar putea opri un demers in interes public. In schimb (cu cartelul FDGR+PNL+PSD) probabil au sa apara blocuri inghesiuite acolo si zero spatii verzi.
Raspunde

Gunther Răcean

Acum 1 lună

Dacă era saxonă, nu era nici o problemă! I s-ar fi retrocedat și parcul Subarini, cu scuze de la întreaga comunitate sibiană și cu promisiunea că vom continua să îi votăm coetnicii!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus