Luni,
22.07.2024
Partial Noros
Acum
25°C

Ce cred tinerii sibieni despre prima probă scrisă la BAC: „M-am așteptat să cadă comedia, dar tot sunt de părere că dacă venea altceva era mai ușor”

Ce cred tinerii sibieni despre prima probă scrisă la BAC: „M-am așteptat să cadă comedia, dar tot sunt de părere că dacă venea altceva era mai ușor”

Elevii claselor terminale de la liceu au trăit astăzi emoția primei probe scrise a Bacalaureatului, proba la Limba și Literatura Română. Atât cei de la profil real, cât și cei de la profil uman au avut la subiectul trei comedia: „O scrisoare pierdută” a lui I.L. Caragiale. Diferența a fost că cei de la real au trebuit să vorbească despre caracteristicile acestui gen literar, iar cei de la uman au trebuit să caracterizeze un personaj, la alegere. Unii dintre elevii sibieni care au susținut proba spun că a fost ușor, alții că ar fi fost mai ușor dacă ar fi picat altceva în loc de comedie, dar toți spun că s-au descurcat.

Citește și: „Începe Bacalaureatul. Peste 2.300 de elevi intră în emoțiile examenului”

Peste 2.300 de elevi din Sibiu s-au înscris pentru susținerea examenului de Bacalaureat. Astăzi, 20 iunie, a avut loc prima probă scrisă a acestui examen, cea la Limba și literatura Română. Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu a fost unul dintre centrele de examen. Aici au susținut proba elevi de la Lazăr și de la Colegiul Național „Sammuel von Brukenthal”. Copiii de la cele două profiluri, uman și real, au început să iasă, unul câte unul, începând cu ora 11.00, chiar dacă timpul de examen era până la ora 12.00. Cel mai cald subiect al probei, subiectul III, a fost comedia, din acest gen literar fiind piesa „O scrisoare pierdută”, de I.L. Caragiale.

Constantinos Gumas a fost printre primii elevi ieșiți din examen, băiatul terminând un profil real. Pentru el, examenul nu a fost chiar ușor, dar spune că s-a descurcat datorită primelor două subiecte.  

„Nu aș putea spune că a fost chiar ușor. Am scris puțin la subiectul III. Subiectul I și subiectul II pot spune că au fost punctele mele forte. La subiectul al treilea a venit comedia anul acesta: O scrisoare pierdută. Trebuia să spunem caracteristicile comediei, comentariu, iar la subiectul I exercițiile au avut de a face cu un text suport. La subiectul doi a fost despre perspectiva narativă din alt fragment”, spune băiatul.

Pentru Constantinos cele mai mari emoții nu au trecut însă, pentru că cele mai mari vor fi la proba de fizică. După ce va termina acest examen al maturității își dorește să meargă ca student în Atena, Grecia pentru a studia ingineria marină.

Emoții au și părinții

La poarta colegiului o mamă își aștepta fata să iasă din examen. Vizibil emoționată spune că și copila ei este o fire emotivă, dar speră să facă față cu brio provocărilor Bacalaureatului. Pentru facultate are mai multe opțiuni și în funcție de nota obținută aici va decide unde va merge. Spune că este pasionată de istorie. Între timp, pe poarta colegiului iese și Andrei, un tânăr slăbuț, cu o mimică foarte serioasă. Andrei povestește că deși are o slăbiciune pentru profilul uman, a decis ca la liceu să urmeze un profil real.

bac 2022

„Am ales să rămân aici pentru că am făcut materiile egal și echilibrat. Proba de astăzi mi s-a părut ok. Mă așteptam să pice această piesă a lui Caragiale având în vedere contextul în care ne aflăm. Pe de altă parte, eu am fost inspirat nu doar de opera în sine, ci și de situația politică a societății noastre. Pot spune că am căzut pe subiect”, spune Andrei.

Băiatul se numără printre elevii fericiți pentru că a scăpat de cele mai multe emoții pe care recunoaște că le-a avut la această primă probă a Bacalaureatului.

„La matematică m-am pregătit și în particular și acolo fiind vorba despre exerciții și de muncă nu pot spune că am emoții. La română mi-a fost teamă pentru că nu știam dintre atâția autori care o să fie”. Spune că va merge în vacanță într-o zonă caldă cum este Italia sau Spania, acolo unde speră să scape de tot stresul acumulat în ultimele luni. Pentru facultate va alege profilul uman și are de gând să se îndrepte către cea de litere.

„Vreau să studiez o limbă rară cum ar fi chineza și să pot călători în alte țări”, mai spune Andrei.

Și fetele au fost la înălțime

Irina este și ea printre elevii care au ieșit din examen și spune că deși nu se aștepta să aibă comedia, s-a descurcat. „A fost ok. Nu a fost chiar așa de rău. Subiectele au avut legătură între ele. Sincer nu mă așteptam să pice comedia, dar m-am descurcat. Sunt anumite puncte pe care le știam foarte bine”. Are însă emoții pentru proba de biologie pentru care spune că trebuie să mai citească zilele acestea pentru a se simți sigură pe ea. În ceea ce privește facultatea, Irina va merge la Inginerie, în Sibiu.

Elena a terminat cursurile Colegiului Brukenthal și spune că astăzi nu a simțit că a susținut o probă în cadrul Bacalaureatului, ci mai degrabă că a participat la o olimpiadă. Asta din cauza faptului că, în acest an, s-a revenit la centrele de examen, situație suspendată pe perioada pandemiei când elevii au putut susține acest examen în liceele la care au terminat cursurile.

„M-am așteptat sincer să cadă comedia, dar tot sunt de părere că dacă venea altceva era mai ușor. Am știut să scriu. Astăzi m-am simțit ca la olimpiadă, nu ca și cum aș fi susținut BAC-ul”. Elena spune că are emoții mari pentru proba la matematică.

În cele din urmă iese și Ale, una dintre primele eleve care a terminat la profil uman și a ieșit din examen. Spune că proba a fost ușoară, dar emoțiile se citeau încă în ochii ei și în tremurul mâinii.

„A fost ușor. Am primit caracterizare de personaj dintr-o scrisoare pierdută. Am putut să-mi aleg personajul și am mers pe Ștefan Tipătescu”. Cele mai mari emoții le are pentru proba la Limba germană. Deși nu și-a planificat încă vara spune că după bacalaureat se va distra și își va face vacanța memorabilă. În toamnă își dorește să meargă la Facultatea de Psihologie din Cluj.

Pentru elevi urmează marți, 21 iunie, proba E.c) obligatorie a profilului (matematică sau istorie), miercuri 22 iunie, proba E.d) la alegere a profilului și specialității (fizică, chimie, biologie, informatică, geografie, logică, psihologie, economie, sociologie sau filosofie) și joi 23 iunie, proba E.b) la Limba și literatura maternă.

subiecte BAC

subiecte BAC

subiecte BAC

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus