Vineri,
01.07.2022
Thunderstorm With Rain
Acum
23°C

Care sunt riscurile asociate diabetului zaharat?

Care sunt riscurile asociate diabetului zaharat?

Diabetul zaharat este cea mai frecventă boală a sistemului endocrin, fiind declanșată în organism când cantitatea de insulină secretată nu este cea optimă. Boala poate produce tulburări ale întregului metabolism și, odată cu trecerea anilor, poate afecta mai multe organe din corp.

Diabetul zaharat poate fi de mai multe tipuri în funcție de cauze, dar cele mai întâlnite sunt de tip 1 și de tip 2. Diabetul zaharat de tip 1 apare din cauza lipsei producerii de insulină în corp și a funcției deficitare a pancreasului. Diabetul zaharat de tip 2 rezultă din cauza rezistenței celulelor la acțiunea insulinei și a deficienței la nivelul pancreasului.

Printre simptomele celor două tipuri de diabet se numără: urinare frecventă, apetit culinar ridicat, pierderea în greutate, oboseală, iritabilitate, vedere încețoșată, sete, furnicături sau amorțeală a membrelor și infecții ale pielii.

Diabetul zaharat este asociat și cu o serie de factori de risc:

- Istoricul familial: un factor de risc în rândul pacienților diagnosticați cu diabet zaharat de tip 2. Riscul de a face diabet este crescut dacă în familie au avut această afecțiune părinții, frații, surorile, mătușile sau unchii.

- Excesul ponderal: obezitatea este principalul factor în declanșarea diabetului. Indicele masei corporale trebuie calculat frecvent pentru a nu depăși 30 kg/m2. Un stil de viață sănătos este sinonim cu corectarea greutății, ceea ce elimină riscul dezvoltării diabetului zaharat, dar și a altor boli asociate cu obezitatea.

- Vârsta: riscul de apariție a diabetului crește odată cu îmbătrânirea, ceea ce coincide cu pierderea masei musculare. Diabetul de tip 2 poate apărea și rândul copiilor, adolescenților și al tinerilor.

- Diabet gestațional: se manifestă în cazul femeilor gravide, ceea ce implică riscul de a dezvolta diabet zaharat tip 2.

- Sindromul ovarului polichistic - afecțiunea caracterizată prin perioade menstruale neregulate poate duce la creșterea excesivă a părului și obezitate, ceea ce poate determina apariția diabetului.

- Niveluri anormale de colesterol și trigliceride - în acest caz poate apărea diabetul zaharat de tip 2.

Pentru prevenirea apariției diabetului este recomandată o viață echilibrată, cu o alimentație bogată în proteine și lipsită de grăsimi. De asemenea, pacienții ar trebui să se prezinte la medic dacă prezintă simptomele specifice diabetului zaharat.

Testul Michigan - De ce e important pentru pacienții cu neuropatie diabetică

Testul Michigan este o metodă de testare acreditată și utilizată la scară largă care ajută la depistarea neuropatiei periferice. Metoda este una simplă, neinvazivă și precisă. Prin utilizarea testului Michigan pacientul poate preveni apariția complicațiilor generate de diabet prin descoperirea simptomelor incipiente.

Testul Michigan se poate realiza fie de către medicul specialist, fie de către pacientul cu diabet (printr-o formă de autodiagnosticare). În timpul consultației îi vor fi examinate pacientului membrele inferioare (fără șosete și pantofi), iar orice anomalie va fi marcată sub formă de puncte.

În ceea ce privește autodiagnosticarea, testul (durează aproximativ 10 minute) va cuprinde 15 întrebări pentru a depista simptomele neuropatiei diabetice. Ideal este ca testarea să fie efectuată de pacient o dată la șase luni.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus