Miercuri,
29.11.2023
Partial Noros
Acum
-1°C

Arta se instalează la Promenada Sibiu între 24 iunie și 3 iulie prin platforma de arte vizuale PAV, în cadrul FITS 2022

Arta se instalează la Promenada Sibiu între 24 iunie și 3 iulie  prin platforma de arte vizuale PAV, în cadrul FITS 2022

Promenada Sibiu se transformă într-un spațiu artistic multifuncțional, în perioada 24 iunie – 3 iulie, găzduind instalații artistice și expoziții de artă contemporană, precum și momente artistice, prin platforma de arte vizuale PAV, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.

Timp de 10 zile, la etajele 1 și 2 din centrul comercial vizitatorii pot intra în atmosfera de festival specifică orașului în perioada FITS, vizitând gratuit spațiile dedicate artei. Promenada Sibiu devine astfel, alături de alte 15 locații din oraș, unul din spațiile expoziționale PAV. Programul de vizitare este cuprins în intervalul orar 10:00 – 22:00.

Centrul comercial devine spațiu necovențional de artă contemporană

Inițiativa PAV, aflată la prima ediție își propune să aducă arta contemporană mai aproape de public, prin expunerea unor artiști și asociații în spații neconvenționale. Artistul sibian Dan Perjovschi, alături de curatoarea Iris Ordean facilitează promovarea unor voci artistice de pe plan local, cât și a unora de renume din restul țării sau din Germania.

Printre instalațiile din Promenada Sibiu se numără „Walze” a artistului german Johannes Vogl. Aceasta se află la etajul 1(în proximitatea magazinului Orange) și arată precum o „sculptură” contemporană de aproximativ 400 de kg., formată din structuri de oțel și 138 de pantofi. Lucrarea, de neexplicat la prima vedere, este de fapt foarte bine ancorată în realitatea zilelor noastre, abordând tema marilor adunări sau a migrațiilor de oameni. Ea poate fi folosită ca o mașină: împinsă de 2 persoane se poate rostogoli, iar pe o pajiște sau un câmp de zăpadă creează în urma sa impresia unui spațiu traversat de sute de oameni deodată.

La etajul 2, Anamaria Șuț, artist local, ne invită să interacționăm cu lucrarea sa „Les Levres Rouges”. Broșele de catifea în forma buzelor artistei sunt deja un brand în Sibiu. Parte din lucrare este și un perete de cretă pe care se poate scrie/desena cu creta, tocmai evoluția acestei interacțiuni fiind cheia conceptului.

CineGold, cinematograful din cadrul centrului comercial, va fi gazda filmului de lungmetraj-documentar al artistei Ana Dumitrescu, respectiv și a unei expoziții de fotografie analog cu portrete. Filmul se numește TRIO și poate fi urmărit luni, 17 iunie. După proiecție, cei doi protagoniști din rolurile principale vor fi prezenți în sală, alături de regizoare, pentru o sesiune Q&A cu publicul. Trailerul filmului este disponibil aici: https://www.youtube.com/watch?v=iSRDCMtXPmA.

Artista Ioana Sisea ne uimește cu instalația “De aici până aici”, expusă la etajul 1 lângă magazinul Sinsay, într-un spațiu nefinisat în mod intenționat. Exteriorul, decorat cu hârtie de împachetat ne duce cu gândul la cadouri, în timp ce „sculpturile” din săpun expuse în interior vorbesc subtil despre vulnerabilitatea lucrurilor.

Altă expoziție, de asemenea în zona magazinului Sinsay de la etajul 1, oferită de Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen (A.L.E.G) este “Și eu reușesc”, care promovează egalitatea de gen și apără drepturile femeilor și a copiilor afectați de violența de gen.

Duminică, 3 iulie, platforma de arte vizuale PAV își încheie momentele artistice oferite sibienilor la Promenada Sibiu cu un concertul acustic ce marchează încheierea expozițiilor, susținut de artistul Winael Baldus pe terasa centrului comercial.

Pentru mai multe informații despre întreg conceptul și ediția 2022 a Festivalului Internațional de Teatru aici: https://www.sibfest.ro/ro/platforma-de-arte-vizuale#.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus