Duminică,
02.10.2022
Cer Senin
Acum
14°C

Video. Șase morți după prăbuşirea din cauza caniculei a unei părţi din gheţarul Marmolada, cel mai mare din Alpii italieni

Video. Șase morți după prăbuşirea din cauza caniculei a unei părţi din gheţarul Marmolada, cel mai mare din Alpii italieni

Operaţiunile de căutare a eventualilor supravieţuitori urmau să fie reluate luni după prăbuşirea din cauza caniculei a unei părţi din gheţarul Marmolada, cel mai mare din Alpii italieni, relatează luni AFP, citat de Agerpres.

Purtătoarea de cuvânt a serviciilor de salvare, Michela Canova, a declarat pentru AFP duminică seara că bilanţul victimelor, iniţial de cinci morţi, a crescut la "şase victime confirmate".

De asemenea, există opt persoane rănite, a mai spus ea, fără a oferi detalii cu privire la naţionalitatea victimelor. Potrivit presei italiene, cetăţeni străini se numără printre persoanele surprinse de avalanşă.

La rândul său, preşedintele provinciei Trentino, Maurizio Fugatti, a anunţat duminică că cel puţin şase persoane au murit şi alte cel puţin 14 au fost rănite în avalanşă.

Şeful protecţiei civile din provincia Veneto, Gianpaolo Bottacin, a menţionat pe contul său de Facebook că există persoane "dispărute" în urma tragediei din munţii Dolomiţi, nordul Italiei.

Serviciul Salvamont a activat un număr gratuit pentru a permite semnalarea persoanelor care nu au mai dat niciun semn apropiaţilor după ce au plecat într-o excursie pe gheţar.

Premierul italian Mario Draghi a transmis într-un mesaj pe Twitter "cele mai sincere condoleanţe" familiilor victimelor.

Mai multe elicoptere au fost dislocate imediat pentru a participa la operaţiunile de salvare şi a monitoriza evoluţia situaţiei, însă căutările au fost suspendate la căderea nopţii înainte de a fi reluate luni dimineaţa. Prăbuşirea gheţarului s-a produs a doua zi după un record de temperatură înregistrat în vârful gheţarului, de 10 grade Celsius.

Prăbuşirea gheţarului Marmolada "este consecinţa condiţiilor meteorologice actuale, adică a unui episod de caniculă care coincide cu problema încălzirii globale", a explicat profesorul Massimo Frezzotti, de la catedra de ştiinţe a Universităţii Roma Tre.

"Din ceea ce se poate vedea în imagini, prăbuşirea a fost semnificativă. Putem observa o cantitate mare de apă deoarece topirea s-a accelerat în Alpi. Am avut o iarnă extrem de aridă, cu un deficit de precipitaţii de 40 până la 50%. Condiţiile actuale ale gheţarului corespund mijlocului lunii august, nu începutului lunii iulie", potrivit cercetătorului.

Gheţarul Marmolada, supranumit "regina Dolomiţilor", este cel mai mare gheţar din acest lanţ muntos din nordul Italiei, care face parte din Alpi. Situat în provincia Trentino, el dă naştere râului Avisio şi are vedere la Lacul Fedaia.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus