Sâmbătă,
13.08.2022
Cer Senin
Acum
19°C

Va mai ajunge prețul benzinei sub 7 lei per litru?

Va mai ajunge prețul benzinei sub 7 lei per litru?

Așa cum declaram zilele trecute „mă aștept la scăderea prețului la pompă în România”, astăzi prețul la pompele din România a scăzut, în trend cu scăderea cotaților din această săptămână pentru țiței (8%) și a cotaților la benzină (9%). Astfel, cel mai mic preț conform platformei peco-online în București este de 8,06 lei litru (benzină), respectiv cu 0,59 lei/litru (7%) sub prețul din 30 iunie 2022, o parte urmare a acțiunii Guvernului și altă parte datorită acțiunii furnizorilor. 

La nivel European asistăm în ultima săptămână, de asemenea la scădere a prețului la benzină la niveul tuturor țărilor cu un procent mediu de cca 0,5 %. Analiza comportamentului benzinarilor români în raport cu cei europeni, putem constata că unii ditre aceștia, au reacționat peste cei din alte țări europene, venind cu scăderi superioare a prețului la pompă.

Contractele futures pe țițeiul Brent s-au menținut în jurul valorii de 104 dolari pe baril și urmează să încheie săptămâna mai jos decat saptamana trecuta cu 8%, deoarece îngrijorările legate de o recesiune globală care se așteaptă să afecteze cererea de energie au depășit problemele persistente din partea ofertei. Valoarea de referință internațională a scăzut cu peste 6% până acum în această săptămână, urmărind o scădere mai amplă a piețelor de mărfuri, deoarece politica monetară restrictivă a economiilor majore amenința o recesiune economică. Doi dintre cei mai răvășiți factori de decizie ai Rezervei Federale, Christopher Waller și James Bullard, au susținut creșterea ratelor dobânzilor cu încă 75 de puncte de bază în această lună pentru a reduce inflația aprinsă, reducând în același timp preocupările legate de o scădere economică. Prețurile petrolului au fost în creștere de la inceputul anului cu aproximativ 35% în acest an, deoarece redresarea economică globală de dupa Pandemie, a coincis cu perturbarea aprovizionării rusești din cauza conflictului din Ucraina. În cele mai recente evoluții, o rută cheie de export pentru petrolul kazah riscă să fie suspendată, urmare a unei decizii judecătorești a din Rusia de închidere temporară a acesteia. Această conductă încă funcționează și decizia Tribunalului Rus nefiind încă sancționată la bursă. Astfel, închiderea conductei CPC probabil va aduce o nouă creștere a cotației țițeiului pânî la stabilizarea rutelor alternative de transport a țițeiului Kazah.

Totuși IEA prefigurează continuarea tendiței de scădere a cotaților țițeiului sub nivelul de 100 $/barilul, respectiv o reducere estimată la 15 -17%.

Această scădere a prețului țițeiului și menținerea măsurii guvernamentale și după cele 3 luni de aplicabilitate, ar trebui să ducă teoretic la o scădere a prețului benzinei la pompă sub 7 lei per litru de benzină. Din păcate această potențială scădere a cotaților țițeiului va fi parțial anulată în România de creșterea cursului valutar leu/dolar (creștere de 11% în ultimele 6 luni), de creșterea costurilor de rafinare, a creșterii de transport, asigurări și cel mai probabil de faptul că nu se vor prelungii măsurile administrative de reducere a prețului la benzină, astfel speranța românilor se poate opri doar la scăderea prețului la benzină la sub 8 lei per litru.  

Important de reținut că oprirea funcționării anul acesta a Caspian Pipeline Consortium, probabil va determina creșterea din nou a cotaților produselor petroliere și să ne reîntâlnim cu creșteri ale prețului la pompă.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dumitru Chisăliță

de Dumitru Chisăliță

Președintele Asociației Energia Inteligentă

asociatiaenergiainteligenta.ro

Comentarii

3 comentarii

Gheorghe ion

Acum 1 lună

Cred ca nimeni nu mai intelege nimic. Petrolul a mai fost la 140$/baril si in 2008 si atunci pretul la pompa era cam 5 lei parca. Acum, c a petrolul e la 100$ pretul e de 9 lei. Ok, au crescut niste costuri, a crescut si dolarul, dar totusi e exagerat. Singur asa ieșire din secretomania asta vizavi de pretul la pompa ar fi ca guvernul sa oblige marile companii sa faca publica formula de calcul: pret baril*dolari+costuri etc. Si atunci aceasta formula ar putea fi actualizata zilnic raportat la variabilele momentului. Asa nu ne.am mai mira de ce in anii 90 motorina era la jumate de pret fata de benzina, de ce petrolul scade dar pretul la pompa ramane la fel etc. Evident ca n.o sa se intample. Nimeni nu ii reglementeaza. Oricum cea mai mare hotie ramane pretul motorinei>prețul benzinei, cand acum 25 de ani raportul era invers si inca cu mult
Raspunde

Alex

Acum 1 lună

Cat timp se vinde bine, pretul nu va scadea. Este o lege simpla a comertului. Sa multumim tuturor celor care nu pot sa faca 2 pasi fara masina.
Raspunde

Munteanu

Acum 4 săptămâni

Fiti domnule serios!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus